Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Amazon: Αγωγή από την αμερικανική κυβέρνηση για εξαπάτηση εκατομμυρίων χρηστών

Amazon: Αγωγή από την αμερικανική κυβέρνηση για εξαπάτηση εκατομμυρίων χρηστών

Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παραπλανητικές τακτικές προκειμένου να ξεγελά τους χρήστες και να τους εγγράφει ως συνδρομητές του Prime.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) υπέβαλε αγωγή κατά της Amazοn κατηγορώντας τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου ότι χρέωσε εκατομμύρια χρήστες για συνδρομές στην υπηρεσία Prime χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ακόμα και η διαδικασία ακύρωσης της συνδρομής φέρεται να ήταν εσκεμμένα περίπλοκη για να αποθαρρύνει όσους ήθελαν να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε η FTC σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ, «η Amazon εξαπάτησε εν γνώσει της εκατομμύρια καταναλωτές ώστε να εγγραφούν εν αγνοία τους στο Amazon Prime».

Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παραπλανητικές τακτικές στον σχεδιασμό των ιστοσελίδων της, τακτικές γνωστές ως «dark patterns», προκειμένου να ξεγελά τους χρήστες και να τους εγγράφει ως συνδρομητές του Prime.

Η συνδρομητική υπηρεσία της Amazon, κόστους 139 δολαρίων το μήνα στην αμερικανική αγορά, μεταξύ άλλων προσφέρει ταχεία και δωρεάν παράδοση προϊόντων, προσφορές και πρόσβαση σε ταινίες, μουσική και σειρές.

Σύμφωνα με την FTC, οι συνδρομές των περίπου 200 εκατομμυρίων μελών σε όλο τον κόσμο αποφέρουν ετήσια έσοδα 25 δισ. δολαρίων.

Η έρευνα της FTC για τη διαδικασία εγγραφής και ακύρωσης ξεκίνησε το 2021 και έδειξε ότι «η Amazon ξεγελούσε και παγίδευε τους χρήστες σε ανανεούμενες συνδρομές χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκαλώντας έτσι όχι μόνο εκνευρισμό αλλά και απώλεια σημαντικών ποσών» δήλωσε η επικεφαλής της FTC Λίνα Καν.

Οι χρήστες που προσπαθούσαν να ακυρώσουν τη συνδρομή έπρεπε να ολοκληρώσουν μια περίπλοκη διαδικασία πολλών βημάτων, την οποία η Amazon αποκαλούσε «ροή Ιλιάδας» λόγω της διάρκειάς της.

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024