Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζον Κένεντι: Εγείρονται νέα ερωτήματα για την δολοφονία του

Τζον Κένεντι: Εγείρονται νέα ερωτήματα για την δολοφονία του

Πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την δολοφονία Κένεντι

Ένας πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ που βρισκόταν μαζί με τον πρόεδρο Κένεντι όταν δολοφονήθηκε στο Ντάλας, έθεσε νέα ερωτήματα για την θεωρία της «μαγικής σφαίρας» και την πιθανότητα να εμπλέκονται πολλοί εκτελεστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New York Post, ο Πολ Λάντις, σήμερα 88 ετών, ήταν ένας νεαρός πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών που είχε αναλάβει την προστασία της πρώτης κυρίας Τζάκι Κένεντι, την ώρα που η αυτοκινητοπομπή του προέδρου διέσχιζε την πόλη το 1963.

Πού διαφέρουν τα στοιχεία του Λάντις

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους New York Times, ο πρώην πράκτορας θυμάται ότι άκουσε τον πυροβολισμό στην Dealy Plaza, ενώ περπατούσε λίγα μέτρα μακριά από τον πρόεδρο Τζον Κένεντι. Στη συνέχεια άκουσε άλλους δύο πυροβολισμούς και είδε τον Κένεντι να πέφτει στο πίσω μέρος της ανοιχτής λιμουζίνας.

Από εκεί και πέρα, η αφήγηση του Λάντις διαφέρει από τα επίσημα ευρήματα της κυβέρνησης: Μέσα στο χάος που ακολούθησε, ισχυρίζεται ότι μάζεψε μια σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου όπου καθόταν ο Κένεντι και την τοποθέτησε στο φορείο που μετέφερε τον πρόεδρο στο νοσοκομείο, προκειμένου να ερευνηθεί. Πρόκειται για την σφαίρα των 6,5 χιλιοστών που θεωρείται ότι είχε βρεθεί στο φορείο του κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόνελι, ο οποίος τραυματίστηκε στον μηρό του.

Ο Λάντις τοποθέτησε τη σφαίρα στο φορείο του Κένεντι στο νοσοκομείο, αλλά τώρα πιστεύει ότι κάποια στιγμή ο κάλυκας της σφαίρας μεταφέρθηκε από το φορείο του προέδρου στο φορείο του κυβερνήτη, ενώ τα έσπρωχναν μαζί. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Γουόρεν απέκλεισε ότι η σφαίρα προήλθε από το φορείο του προέδρου.

Εξήντα χρόνια μετά ο Λάντις αρχίζει να πιστεύει ότι ο Όσβαλντ είχε συνεργούς

Το μνήμα του John F Kennedy

«Τώρα αρχίζω να αναρωτιέμαι.»

Στη συνέχεια, ο Λάντις αναφέρει ότι «Δεν υπήρχε κανείς εκεί για να ασφαλίσει τη σκηνή του εγκλήματος και αυτό με ενόχλησε πολύ.» Πρόσθεσε δε ότι «Όλοι οι πράκτορες που ήταν εκεί ήταν επικεντρωμένοι στον πρόεδρο.»

Ο Λάντις πιστεύει ότι η σφαίρα χτύπησε τον Κένεντι, αλλά δεν εισχώρησε βαθιά στο σώμα του προέδρου και πετάχτηκε έξω πριν απομακρυνθεί από το όχημα.  Ακόμη, ανέφερε στους Times ότι πάντα πίστευε πως ο Όσβαλντ ήταν ο μόνος δράστης, αλλά έξι δεκαετίες αργότερα αμφισβητεί αυτό το συμπέρασμα. «Σε αυτό το σημείο, αρχίζω να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου», είπε. «Τώρα αρχίζω να αναρωτιέμαι.»

Ο πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών έκανε τις αποκαλύψεις-βόμβα στο επερχόμενο βιβλίο του «The Final Witness», το οποίο θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Chicago Review Press στις 10 Οκτωβρίου.

Τα ευρήματα της Επιτροπής Γουόρεν

Η Επιτροπή που ανέλαβε να διερευνήσει την δολοφονία του Τζον Κένεντι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σφαίρα (η λεγόμενη «μαγική σφαίρα») που έριξε ο δράστης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, είχε περάσει με έναν απίστευτο τρόπο από τον λαιμό του Κένεντι, στη συνέχεια χτύπησε στον ώμο τον Κόνελι και στη συνέχεια τον τραυμάτισε στην πλάτη, το στήθος, τον καρπό και τον μηρό του.

Ακόμη, η έκθεση της επιτροπής διαπίστωσε ότι ένας από τους πυροβολισμούς δεν πέτυχε την αυτοκινητοπομπή, ένας άλλος ήταν η «μαγική σφαίρα» και ο τελευταίος πυροβολισμός χτύπησε θανάσιμα τον Κένεντι στο κεφάλι.

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει της έκθεσης της Επιτροπής, η σφαίρα, που βρέθηκε πλήρως άθικτη, ταυτοποιήθηκε θετικά με το Mannlicher-Carcano του Όσβαλντ μέσω ειδικής βαλλιστικής ανάλυσης, η οποία έγινε μετά την δολοφονία.

Τι ανέφερε ο James Robenalt για το βιβλίο του Λάντις

Ο James Robenalt, δικηγόρος με έδρα το Οχάιο και συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων, έχει ερευνήσει εντατικά τη δολοφονία και βοήθησε τον Λάντις να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις του από εκείνη την ημέρα. Πιστεύει ότι το βιβλίο του Λάντις θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο του Κένεντι.

«Αν αυτά που λέει είναι αλήθεια, κάτι που τείνω να πιστέψω, είναι πιθανό να ανοίξει ξανά το ζήτημα ενός δεύτερου δράστη, αν όχι ακόμη περισσότερων», δήλωσε ο Robenalt στους Times. «Αν η σφαίρα που γνωρίζουμε ως μαγική ή παρθένα σφαίρα σταμάτησε στην πλάτη του προέδρου Κένεντι, αυτό σημαίνει ότι η κεντρική θέση της έκθεσης Γουόρεν, η θεωρία της μίας σφαίρας, είναι λανθασμένη». Το οποίο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Κόνελι πυροβολήθηκε από ξεχωριστή σφαίρα και όχι από τον Oswald, ο οποίος πιστεύει ότι δεν θα μπορούσε να ξαναγεμίσει αρκετά γρήγορα.

Οι εικασίες περί πολλαπλών εκτελεστών είναι μια δημοφιλής θεωρία από τις αμέσως επόμενες στιγμές μετά τη δολοφονία του Κένεντι. «Άλλοι θα πρέπει να αναλύσουν πλήρως τα στοιχεία για να δουν πού οδηγούν τώρα», δήλωσε ο Robenalt στο Vanity Fair.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024