Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Θρίλερ για τη Λάρισα - Εγκλωβισμένη, αποκομμένη χωρίς ρεύμα και νερό η Θεσσαλία

Κακοκαιρία Daniel: Θρίλερ για τη Λάρισα – Εγκλωβισμένη, αποκομμένη χωρίς ρεύμα και νερό η Θεσσαλία

Το in στην επιχείρηση διάσωσης στον Παλαμά - Ανησυχία για τη Λάρισα με τα νερά να έχουν μπει στην πόλη

Σε συναγερμό έχει τεθεί και η Λάρισα μετά τη Μαγνησία, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα καθώς τα νερά του Πηνειού έχουν μπει στην πόλη και οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Η νύχτα προβλέπεται δύσκολη με τις τοπικές αρχές να συστήνουν στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες.

Την ίδια στιγμή εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στον κάμπο της Καρδίτσας και των Τρικάλων καθώς υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι και επιχειρούν ομάδες διάσωσης και πολλοί εθελοντές με ό,τι μέσα διαθέτουν. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια οι νεκροί από την έναρξη κακοκαιρίας είναι δέκα ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων είναι τέσσερις.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων αλλά και των αγνοουμένων είναι στην πραγματικότητα αδιευκρίνιστος καθώς οι μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για συγχωριανούς τους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Οι πολίτες που εκκενώνουν τις περιοχές τους ή απεγκλωβίζονται βρίσκουν στέγη σε γήπεδα και σχολεία των πόλεων.

Αποκομμένοι για μέρες

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr υπολογίζεται ότι περίπου 450.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει, αριθμός τριπλάσιος από την κακοκαιρία «Ιανός».

Ανυπολόγιστη είναι η οικονομική καταστροφή που περιλαμβάνει ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές καλλιέργειες, επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα.

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει για μέρες χωρίς νερό ενώ αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ηλεκτροδότησης.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συστήνει στους πολίτες στις πληγείσες περιοχές να μην χρησιμοποιούν νερό από τη βρύση και να μην καταναλώσουν τρόφιμα συσκευασμένα ή μη που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό από τις πλημμύρες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο λοιμώξεων.

Εκκενώσεις με βάρκες στη Λάρισα

Αποκομμένα είναι τα χωριά του Πηλίου, με το οδικό δίκτυο να έχει κατακερματιστεί σε πολλά σημεία. Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές απευθύνουν κραυγή αγωνίας καθώς στερεύουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα και το νερό σε περιοχές με ανήλικα παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς και καταγγέλλουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Η κυβέρνηση δέχεται και τα πυρά της αντιπολίτευσης για το ότι δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως ούτε στην πρόληψη ούτε στη συνδρομή βοήθειας

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία κατοίκων από το Χορευτό στο in που περιέγραψαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού τους σήμερα διά θαλάσσης. Το πλοίο που προσέγγισε κατάφερε να απομακρύνει μόνο 16 άτομα ενώ εκατοντάδες βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένα.

Καταγγελίες για παντελή έλλειψη του κρατικού μηχανισμού

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στις πληγείσες περιοχές σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι απεγκλωβισμοί και ο εφοδιασμός των αποκλεισμένων με τροφή και νερό. Ακόμα τόνισε ότι η χώρα αντέχει οικονομικά να ανταπεξέλθει στην καταστροφή ενώ  ο ίδιος έχει στείλει επιστολή στην φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητά πρόσθετη ενίσχυση.

Διασωθέντες καταγγέλλουν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργούσε για ώρες ενώ η κυβέρνηση δέχεται και τα πυρά της αντιπολίτευσης για το ότι δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως ούτε στην πρόληψη ούτε στη συνδρομή βοήθειας.

Διάχυτη είναι η αγωνία για το τι θα αποκαλυφθεί όταν τα νερά υποχωρήσουν και φανερωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε τις εξελίξεις όπως τις κατέγραψε λεπτό προς λεπτό το in

22:40 Κατακερματισμένο το οδικό δίκτυο στο Πήλιο

Κατακερματισμένο και κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα άφησε το οδικό δίκτυο στο Πήλιο η κακοκαιρία Daniel.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά που δε διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Αλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά , αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη.

22:37 Πνιγμένα πρόβατα στη Θεσσαλία – Ο κτηνοτρόφος αντικρύζει το φρικτό θέαμα

«Αυτή είναι η περιουσία μας… Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν… Κοιτάχτε πώς έγιναν… Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς… κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα….» λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.

22:23 Βίντεο από ψηλά – Βυθισμένη στη λάσπη η συνοικία του Αγίου Θωμά

22:20 Πάνω από 2.500 διασώσεις από την Πυροσβεστική – Στις 6.882 οι κλήσεις για βοήθεια

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τρίτη (05-09-2023) στις 7 το πρωί μέχρι σήμερα Παρασκευή (08-09-2023) και ώρα 20:00 έχουν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχει λάβει 6.882 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

22:18 SOS για το μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες εκπέμπουν οι ειδικοί

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί για τις ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από τις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel.

Συγκεκριμένα, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, εξήγησε πως οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel δεν θα πρέπει να πίνουν πόσιμο νερό τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του. Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες, κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», είπε χαρακτηριστικά.

22:10 Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας μετά τον τριήμερο κατακλυσμό

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

21:54 Εθελοντές διασώζουν ανήλικους πρόσφυγες από τη Μακρινίτσα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής η δομή ανηλίκων έπρεπε να εκκενωθεί αλλά δεν αναλάμβανε ούτε η αστυνομία ούτε η πυροσβεστική την ευθύνη. Με τη συνδρομή των κατοίκων οι ανήλικοι και οι συνοδοί τους είναι ασφαλείς.

21:47 Αισχροκέρδεια στη Λάρισα – Η εξάδα νερού έφτασε τα έξι ευρώ

Κάτοικος στη Λάρισα καταγγέλλει περιστατικά αισχροκέρδειας όσον αφορά στην πώληση του… νερού στην περιοχή, μετά την κακοκαιρία Daniel, λέγοντας πως μία εξάδα εμφιαλωμένα νερά πωλούνται 6 ευρώ.

«Η ΔΕYΑΛ έχει διακόψει το νερό, πήγαμε στα σούπερ μάρκετ και δεν έχουν στάλα νερό, ο κόσμος μαλώνει εκεί. Πήγαμε να βρούμε σε μίνι μάρκετ, την 6άδα που κανονικά έχει 1,80-2,00-2,50 ευρώ, την πουλούσαν έξι ευρώ. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει και να γκρινιάζει και την έριξαν στα πέντε ευρώ. Είναι απαράδεκτο».

21:38 Νέες διακοπές στα δρομολόγια των τρένων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train λόγω διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λειανοκλαδίου- Λάρισας-Λιτοχώρου και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο εξαιτίας των πλημμυρών, αύριο Σάββατο 9/9/2023 και μεθαύριο Κυριακή 10/9/2023 επέρχονται οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Ειδικότερα, στις γραμμές:

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 50,52,60,54 και 56 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 51,53,61,55 και 57 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

ΑΘΗΝΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΑΘΗΝΑ: οι αμαξοστοιχίες 882 και 887 καταργούνται.

ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ: Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.

ΛΑΡΙΣΑ-ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΛΑΡΙΣΑ: Καταργούνται όλα τα δρομολόγια και δεν υποκαθίστανται με λεωφορεία (λόγω απαγόρευσης οδικής κυκλοφορίας)

ΛΑΡΙΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ: Μερική κατάργηση σε όλα τα δρομολόγια μεταξύ Λάρισας-Λιτοχώρου (υποκατάσταση με λεωφορείο από Λάρισα ως Λιτόχωρο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις).

21:33 METEO: Πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη Θεσσαλία σε σχέση με τον Ιανό το 2020

Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζουμε τους 10 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι).

Όπως παρατηρούμε, στην κακοκαιρία Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με τον Ιανό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και πάλι ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

21:27 Ένας 80χρονος έσωσε 15 άτομα με τη βάρκα του στην Καρδίτσα

Κάτοικοι των περιοχών της Καρδίτσας προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να βοηθήσουν τους συγχωριανούς τους απεγκλωβίζοντάς τους και εφοδιάζοντάς τους με νερό και τρόφιμα. Ο κ. Τασσιόπουλος κατάφερε να σώσει 15 άτομα, ηλικιωμένους και παιδιά.

«Βγήκα και έκανα μία βόλτα γύρω με τη βάρκα, άκουσα κάποιους να φωνάζουν “πνιγόμαστε”. Ο ένας είχε το νερό μέχρι το σαγόνι και η γυναίκα του καθόταν δίπλα. Τους έβαλα μέσα στη βάρκα, πέντε άτομα και συνέχιζα να βγάζω κόσμο. Μία άλλη οικογένεια, την έβγαλα από τα κεραμίδια. Έσκισα και τα χέρια μου, έβγαλα τέσσερις σειρές κεραμίδια και τους έβγαλα. Συνολικά έβγαλα 15 άτομα, τους πήγα στο κοινοτικό γραφείο γιατί εκεί είναι ψηλά, είναι στον δεύτερο όροφο», ανέφερε ο 80χρονος.

21:18 Σε 15 με 20 μέρες εκτιμά ο δήμαρχος Βόλου ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση

Από αύριο, σε ποσοστό 80%, θα έχουν νερό ύδρευσης, με χαμηλή πίεση, ο Βόλος και η Νέα Ιωνία και σε 15 με 20 μέρες πιστεύει ότι η υδροδότηση θα φτάσει στο 100%, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Βόλου.

Ο δήμαρχος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί.

21:01 Πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την προετοιμασία για τις πλημμύρες

«Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες, απόρροια της κλιματικής κρίσης, και δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων, βάσει των νέων δεδομένων», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Πέτη Πέρκα, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα «ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας».

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα παραθέτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 (προειδοποιητική επιστολή – 258 ΣΛΕΕ- INFR (2021) 2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ).

Το ΥΠΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22/12/2015)».

20:49 Στον Παλαμά αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στις 14:00 θα βρεθεί στον Παλαμά και ακολούθως στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, όπου φιλοξενούνται πληγέντες.

20:37 Πλαφόν στα είδη πρώτης ανάγκης

Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, προβλέπει απόφαση του  υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάποιες περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, υπήρξαν καταγγελίες για κερδοσκοπικές κινήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τα νερά, αλλά και άλλα είδη πρώτη ανάγκης.

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

20:33 Ένταση έξω από το δημαρχείο του Βόλου – Οργή πολιτών για την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το δημαρχείο Βόλου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αγανακτισμένοι πολίτες, που ζουν χωρίς νερό και ρεύμα εδώ και μέρες μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, διαπληκτίστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.

20:19 Δεκαέξι άτομα απεγκλωβίστηκαν διά θαλάσσης από το Χορευτό Πηλείου – Παραμένουν στο σημείο πάνω από 200 άτομα

Η κ. Δέσποινα Τσέλιου, κάτοικος του Χορευτού Πηλίου επικοινώνησε με το in για την κατάσταση που επικρατεί στο αποκομμένο από τη Δευτέρα χωριό. Το απόγευμα της Παρασκευής προσέγγισε πλοίο την περιοχή και κατάφερε να απεγκλωβίσει 16 άτομα που βρισκόταν στην περιοχή του κάμπινγκ.

Επίσης με ελικόπτερο απεγκλωβίστηκε γυναίκα από την Αυστρία, υπερήλικη με προβλήματα υγείας και οι συνοδοί της, μετά από πιέσεις και της αυστριακής πρεσβείας.

Η πλειοψηφία ωστόσο των κατοίκων και των παραθεριστών που υπερβαίνουν τα 200 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς το πλοίο δεν κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο που βρίσκονται

Το ρεύμα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται σε κάποια σημεία, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν με τις προμήθειες να μην επαρκούν και τον κόσμο να βρίσκεται σε απόγνωση.

Οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στις αρχές με τις οποίες μόλις σήμερα μετά από τέσσερις ημέρες κατάφεραν να έχουν την πρώτη επικοινωνία.

19:59 Μητσοτάκης από Βόλος: Προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων και ο εφοδιασμός των αποκομμένων χωριών στο Πήλιο και η υδροδότηση της πόλης

«Έχουμε να διαχειριστούμε μία πλήρη καταστροφή στο δίκτυο ύδρευσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σύσκεψη στον Βόλο. Προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της υδροδότησης και ο εφοδιασμός των αποκομμένων κατοίκων στα χωριά του Πηλίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους κατοίκους «υπομονή» σε σχέση με την υδροδότηση.

Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα είπε ότι η χώρα χρειάζεται να θωρακιστεί περεταίρω ενώ για τις αποζημιώσεις σημείωσε ότι είναι στα πρότυπα του Ιανού.

19:51 Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης στον Παλαμά

19:43 Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στον Παλαμά Καρδίτσας – Συγκλονιστικά «κλικ»

Μετά από δύο ημέρες εγκαταλείπουν το σπίτι τους σώοι αλλά χωρίς να γνωρίζουν πότε και πώς θα ξαναγυρίσουν

19:31 Ανοίγει το κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας για να φιλοξενήσει πλημμυροπαθείς της πόλης

Με βάρκες μεταφέρονται μωρά, ηλικιωμένοι και γυναίκες από τον οικισμό Γιαννούλη στη Λάρισα. Οικισμοί της Λάρισας εκκενώνονται ενώ τα νερά πλημμυρίζουν όλο και περισσότερους δόμους της πόλης.

Ο δήμος ανακοίνωσε ότι ανοίγει γήπεδο της πόλης για να φιλοξενηθούν οι πλημμυροπαθείς.

19:25 Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα από συγγενείς εγκλωβισμένων – «Θα σας πνίξει η οργή μας»

Με ένα οργισμένο κείμενο, που υπογράφουν 60 Θεσσαλοί συγγενείς εγκλωβισμένων και πληγέντων από την φονική κακοκαιρία Daniel, οι οποίοι μένουν στην Αθήνα, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Με σύνθημα «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», ζητούν «εδώ και τώρα» να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα «και με όλα τα διαθέσιμα μέσα να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο οι συγγενείς, οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι».

19:21 Απεγκλωβίζεται κόσμος από τον συνοικισμό Γιάννουλη στη Λάρισα

Ηλικιωμένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τον συνοικισμό Γιάννουλη στη Λάρισα την ώρα που όλο και περισσότερες περιοχές πλημμυρίζουν από την υπερχείλιση του ποταμού.

19:03 Μήνυμα του 112 στη συνοικία Ιπποκράτη στη Λάρισα

Να εκκενώσουν προς Αλκαζάρ και προς το κέντρο της πόλης όσοι βρίσκονται στη συνοικία Ιπποκράτη της Λάρισας, είναι η οδηγία των αρχών.

Η στάθμη του Πηνειού ανεβαίνει διαρκώς με πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι έχει φτάσει τα 10 μέτρα.

18:47 «Η βοήθεια ήρθε μετά από 28 ώρες» – Καταγγελίες από εγκλωβισμένους

Ο Αποστόλης Κωστόπουλος, εγκλωβισμένος στη Κοσκινά Καρδίτσας, μίλησε στο LIVE NEWS για τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν το χωρίο του πλημμύρισε.

«Τώρα μόλις ήρθε βοήθεια μετά από 28 ώρες. Στο χωρίο είναι περίπου 300 άνθρωποι από 2 ετών μέχρι 90. Δεν έχουμε ρεύμα εδώ και τρεις μέρες στο χωρίο. Προμήθειες μόλις ήρθαν μετά από 28 ώρες. Ούτε νερό δεν είχαμε».

18:34 Υπερχείλισε ο Πηνειός – Στα λασπόνερα πνίγεται η Λάρισα

Στα μπαλκόνια ανεβαίνουν οι πολίτες στη Λάρισα καθώς τα νερά του Πηνειού έχουν μπει στην πόλη.

Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων. Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα, ο όγκος του είναι μεγάλος.

Όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη, έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα.

18:32 Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου

Η απόφαση ελήφθη, ύστερα από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, λόγω της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

18:25 Εγκλωβισμένοι σε καμπαναριό στον Κοσκινά Καρδίτσας – Ακούγονται εκρήξεις

Δεκαπέντε άτομα είναι εγκλωβισμένα πάνω στο καμπαναριό στον Κοσκινά Καρδίτσας. Υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις φυσικού αερίου.

18:16 Εθελοντές δίνουν νερά στους εγκλωβισμένους – Στιγμιότυπα του in

Η βοήθεια εθελοντών για την τροφοδοσία και τη διάσωση των εγκλωβισμένων είναι σωτήρια

Εθελοντές προσπαθούν να προσεγγίσουν τους κατοίκους

Οι κόποι μιας ζωής μετατράπηκαν σε χαλάσματα

18:00 Έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου Λάρισας – Να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τον Άγιο Θωμά

«Όσοι έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τη συνοικία του Αγίου Θωμά να εκκενώσουν προς Φιλιππούπολη.

Όσοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν και βρίσκονται σε χαμηλούς ορόφους πρέπει να πάνε σε ψηλότερους», αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή του ο δήμος Λάρισας.

17:35 «Σε τουλάχιστον δύο σπίτια υπάρχουν νεκροί» – Το in στον Παλαμά Καρδίτσας

Για νεκρούς και εγκλωβισμένους μιλούν στο in κάτοικοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

17:17 Στους 10 οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel

Στους 10 έχουν φτάσει οι νεκροί από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην κεντρική Ελλάδα.

Τον αριθμό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση που έκανε. Αναφορικά με τους αγνοούμενους ο υπουργός ανέφερε ότι είναι τέσσερις.

Εικόνες καταστροφής συναντά κανείς στον Παλαμά.

Με κάθε τρόπο μεταφέρουν τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια οι κάτοικοι του Παλαμά.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι η έλλειψη νερού.

Οι κάτοικοι και οι εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν όλους όσοι έχουν ανάγκη.

16:29 Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η διάσωση των πολιτών

«Η χώρα μας έχει τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και την ικανότητα γρήγορης αρωγής για την ανακούφιση των πολιτών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:17 Ηλικιωμένοι, βρέφη και άρρωστοι στους εγκλωβισμένους – Εκκλήσεις βοήθειας μέσω Facebook

Κάτοικοι που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στα χωριά τους ζητούν βοήθεια μέσα από τα social media

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

15:34 Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές

Εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας μετά από έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel εξέδωσε το υπ. Υγείας

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

14:21 Ανά περιοχή και για συγκεκριμένες ώρες η υδροδότηση του Βόλου

Για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και για συγκεκριμένα τμήματα της πόλης ξεκίνησε από χθες το απόγευμα σταδιακή υδροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Βόλο και Ν. Ιωνία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

13:38 Κλείνει η γέφυρα της Γιάννουλης στη Λάρισα – Εκκενώνονται τα ισόγεια

Στην εκκένωση των ισογείων των εργατικών κατοικιών της Γιάννουλης, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων ενώ συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

12:52 Δύο νεκροί σε Βόλο και Παλαμά Καρδίτσας

Μεγαλώνει η τραγική λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:29 Κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Αστρίτσας Καρδίτσας στο in

Ο Αχιλλέας Μαριάνος, 67 ετών, συνταξιούχος και πρώην πρόεδρος του χωριού για 13 χρόνια τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αστρίτσας είναι εγκλωβισμένοι από την Τρίτη το μεσημέρι, ενώ έφτασε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

12:07 «Από τα Τρίκαλα μέχρι την Λάρισα βλέπεις μια… θάλασσα»

Τρομερή καταστροφή έχει υποστεί από την κακοκαιρία Daniel, ο Δήμος Φαρκαδόνας, καθώς το σύνολο των χωριών έχει βυθιστεί στο νερό. Ο λόγος είναι η διάλυση του Πηνειού ποταμού, ο οποίος έσπασε σε δεκάδες σημεία και το ύψος του νερού έφτασε στις πλημμυρισμένες περιοχές, ακόμη και τα 4.5 μέτρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

11:39 Έσπασε ο Πηνειός – Εκκενώνονται περιοχές

Μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς τον Τύρναβο πήραν οι κάτοικοι σε Βρυότοπο και Αμπελώνα καθώς έσπασε ανάχωμα στον Πηνειό, ο οποίος έχει υπερχειλίσει. Το μήνυμα εκκένωσης αναφέρει ότι: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βρυότοπος & Αμπελώνας απομακρυνθείτε προς Τύρναβο λόγω σπασίματος αναχώματος Πηνειού».

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Πάνω από 200 διασώσεις σήμερα

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι διασώσεις με εναέρια μέσα είναι σήμερα 224, εκ των οποίων οι 111 είναι από την Πυροσβεστική και οι 113 από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με κάθε τρόπο προσπαθούν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους τα σωστικά συνεργεία

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από κάθε περιοχή καθώς προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η Θεσσαλία.

Στις διασώσεις συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές, ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού από τον κρατικό μηχανισμό.

Βίντεο από τις επιχειρήσεις με βάρκα στον Παλαμά:

Εθελοντές προσπαθούν να μοιράσουν νερό στους κατοίκους που βρίσκονται για δύο και πλέον ημέρες μέσα στα σπίτια τους, χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024