Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel στο Πήλιο: Αβοήθητοι για τέταρτη ημέρα σε Χορευτό και Ζαγορά

Κακοκαιρία Daniel στο Πήλιο: Αβοήθητοι για τέταρτη ημέρα σε Χορευτό και Ζαγορά

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι και παραθεριστές σε χωριά του Ανατολικού Πηλίου - Πλήρης απουσία του κρατικού μηχανισμού

Από τη Δευτέρα που ξεκίνησε η κακοκαιρία Daniel να σφυροκοπά τη χώρα, χωριά του Πηλίου έχουν μείνει αβοήθητα με τους κατοίκους να προσπαθούν να οργανωθούν όπως μπορούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Το in δημοσίευσε χθες Πέμπτη μαρτυρίες κατοίκων σε Χορευτό και Ζαγορά που περιέγραφαν μία τραγική κατάσταση με εγκλωβισμένους εκατοντάδες ανθρώπους, ντόπιους και παραθεριστές, χωρίς δυνατότητα διαφυγής καθώς το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και χωρίς πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι απών για τέταρτη ημέρα, ενώ οι προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με το 100 ή το 112 απέβησαν άκαρπες ξανά και ξανά. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε από πουθενά για το πώς θα καταφέρουν να φύγουν από τις αποκομμένες περιοχές ή για το πώς θα φτάσει βοήθεια.

«Είναι εδώ μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που έχουν ανάγκη, ασθενείς, καρκινοπαθείς και είμαστε εγκλωβισμένοι. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Τα τρόφιμα τελειώνουν όπως και το εμφιαλωμένο νερό», μετέφερε χθες στο in η κ. Δέσποινα Τσέλιου από το Χορευτό.

Παρόμοια κατάσταση μας περιέγραψε και η κ. Ελευθερία Γεωργούδη για τη Ζαγορά και για τα χωριά γύρω από αυτή: «Είναι εδώ μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που έχουν ανάγκη και είμαστε εγκλωβισμένοι. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Τα τρόφιμα τελειώνουν όπως και το εμφιαλωμένο νερό».

Σήμερα Παρασκευή επικοινωνήσαμε εκ νέου για να μάθουμε την κατάσταση και εάν έχει υπάρξει κάποια βοήθεια από κάποια κρατική αρχή ή εάν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση.

Τα σχεδόν 500 άτομα που βρίσκονται στο Χορευτό περιμένουν με αγωνία βοήθεια και επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι

Το λιμάνι στο Χορευτό έχει μπαζωθεί

«Μας έφεραν κάποια είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά με τα χέρια από τη Ζαγορά μέσα από τον γκρεμό. Κινητοποιήθηκαν οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι της Ζαγοράς για να μας προσεγγίσουν κάποιοι εθελοντές για να καλυφθούν όπως όπως οι βασικές ανάγκες», μας λέει και προσθέτει:

«Γύρω στις 13:00 επικοινώνησε για πρώτη φορά μαζί μου η ΓΓΠΠ μετά από τόσες ημέρες. Όπως μου είπαν θα στείλουν πλοία για να πάρουν τον κόσμο».

Η ίδια δεν έκρυψε την ανησυχία της για το πώς θα καταφέρουν να προσεγγίσουν το Χορευτό όταν το λιμάνι έχει μπαζωθεί και στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ.

«Μετά από πιέσεις της αυστριακής πρεσβείας θα έρθει και ένα ελικόπτερο για να παραλάβει μία 95χρονη καρδιοπαθή από την Αυστρία με τους συνοδούς της. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν πιέσεις και από τη γερμανική πρεσβεία».

Τα σχεδόν 500 άτομα που βρίσκονται στο Χορευτό περιμένουν με αγωνία βοήθεια και επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο

Η σορός του νεκρού μεταφέρθηκε με τα χέρια

Η κ. Γεωργούδη που έχει εγκλωβιστεί στην Αθήνα και έχει συγγενείς στην περιοχή της Ζαγοράς, μας λέει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από χθες και οι κάτοικοι εκεί είναι σε απελπιστική κατάσταση. Στο αποκομμένο χωριό Πουρί τα νερά των ποταμών έχουν μπει μέσα σε σπίτια, ενώ για τέταρτη μέρα δεν υπάρχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα.

«Η σορός ενός ανθρώπου που έχασε τη ζωή του τις προηγούμενες ημέρες έμεινε για δύο ημέρες σπίτι γιατί δεν μπορούσε να προσεγγίσει αυτοκίνητο. Τελικά αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν με τα χέρια.

Η φαρμακοποιός στη Ζαγορά ξεκίνησε με τα πόδια για να πάει φάρμακα στη Μακρυράχη σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, καθώς το οδικό δίκτυο είναι καταστραμμένο από  όλες τις πλευρές.

Η ορμή του ρέματος έχει καταστρέψει το νεκροταφείο στο χωριό Περαχώρα έξω από τη Ζαγορά», μας λέει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από καμία αρμόδια αρχή για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση ούτε πότε θα έρθει κάποια βοήθεια στους κατοίκους που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς τα στοιχειώδη.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024