Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Rolling Stones: Ο Τζάγκερ «τα σπάει» στην καμαρωτή επιστροφή του

Rolling Stones: Ο Τζάγκερ «τα σπάει» στην καμαρωτή επιστροφή του

Ο Τζάγκερ και οι συν αυτώ παρουσίασαν το single τους «Angry» μαζί με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση του επερχόμενου άλμπουμ Hackney Diamonds. Η πρώτη τους «νέα μουσική» μετά από 18 χρόνια αρέσει πολύ.

Ξεκίνησε με μια αγγελία στην εφημερίδα – και ο εκδότης δεν το κατάλαβε καν. Οι Rolling Stones έβαλαν μια διαφήμιση στη Hackney Gazette, δήθεν για μια εταιρεία υαλοπινάκων που ονομάζεται Hackney Diamonds – μόνο που ήταν γεμάτη με αναφορές σε τραγούδια των Stones και είχε το χαρακτηριστικό λογότυπο με τη γλώσσα τους πάνω από το «i».

Στην πραγματικότητα, η διαφήμιση ανακοίνωνε το νέο ομώνυμο άλμπουμ των Stones -που θα κυκλοφορήσει στις 20 Οκτωβρίου- και αποκάλυψε το single «Angry».

Photo: YouTube

«Μη μου θυμώνεις»

Πλάκα-πλάκα, άξιζε αυτή η πλάκα. Το «Angry» είναι ένα καταιγιστικό, ξεσηκωτικό rock ‘n’ roll, ένα τραγούδι για μια σύγκρουση εραστών θυμίζοντας την ανάλαφρη, ανατρεπτική ανεμελιά κλασικών τραγουδιών όπως το «(I Can’t Get No) Satisfaction» του 1965 και το «Gimme Shelter» του 1969.

Όπως και η στρατηγική μάρκετινγκ της, είναι παλιομοδίτικη, αυθεντική και δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά. Ξεκινάει χαρακτηριστικά με ένα μεγάλο, σίγουρο κιθαριστικό riff πριν μπει η εμβληματική φωνή του Μικ Τζάγκερ: «Don’t get angry with me».

Το Σαββατοκύριακο οι Stones τσίγκλησαν τους οπαδούς τους με έναν σύνδεσμο σε έναν δυσλειτουργικό ιστότοπο με το όνομα dontgetangrywithme.com, δημιουργώντας hype για την πρώτη τους νέα μουσική μετά από 18 χρόνια.

Υπάρχει πάντα χώρος για τα riffs να αναπνεύσουν, χτίζοντας μόνο στο τέλος σε κινούμενες κιθάρες και μια coda με συνοδευτικά φωνητικά.

Αυτό, μαζί με τη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε μέσω livestreaming από τον παρουσιαστή Τζίμι Φάλον, φάνηκαν ως απόλυτα σύγχρονοι τρόποι για να επανέλθουν στη σκηνή (αντιπαραβάλλοντας συνειδητά τη διαφήμιση στην τοπική εφημερίδα), και όμως η ίδια η μουσική παραμένει κλασική και αδιατάρακτη από τις τάσεις, τη γήρανση ή την απώλεια ενός μέλους της μπάντας, του στιλάτου ντράμερ Τσάρλι Γουάτς, που πέθανε το 2021, αν και θα εμφανιστεί σε δύο τραγούδια στο Hackney Diamonds.

Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι αυτή η σοφή αίσθηση που τους κάνει πιο φρέσκους.

Ακούστε και δείτε το video clip του «Angry»

Για τους Stones, όλα είναι στο ρυθμό

Παραπλανητικά αργοί, γεμάτοι ένταση και χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύονται. Ο Τζάγκερ είναι γνωστός, φυσικά, για τις υψηλής ενέργειας ζωντανές εμφανίσεις του – αλλά ενώ το «Angry» προσφέρεται, με το πιασάρικο ρεφρέν του, για πολλές κινήσεις στο μικρόφωνο, είναι η απόδειξη ότι η ενέργεια του συγκροτήματος δεν ποντάρει στην περιπλοκότητα.

Υπάρχει πάντα χώρος για τα riffs να αναπνεύσουν, χτίζοντας μόνο στο τέλος σε κινούμενες κιθάρες και μια coda με συνοδευτικά φωνητικά.

Στη συνέντευξη με τον Φάλον, ο οποίος ήταν λίγο νευρικός και εξαιρετικά αμερικανικός, ο Τζάγκερ, ο Κιθ Ρίτσαρντς και ο Ρόνι Γουντ απέπνεαν μια παρόμοια αύρα super cool, όντες απόλυτα άνετοι με τον εαυτό τους.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη εδώ για μια κυνική επιστροφή –αν εξαιρέσουμε μερικά χρόνια, τη δεκαετία του ’80, όταν η σχέση Τζάγκερ-Ρίτσαρντς ήταν στα κόκκινα, περιοδεύουν σχεδόν συνεχώς από τότε που σχηματίστηκαν – μόνο μια γνήσια επιθυμία να κάνουν περισσότερη μουσική.

Photo: YouTube

Οι Stones είναι οι Stones

Το μουσικό βίντεο μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube, ακολουθεί την παράδοση των Rolling Stones και περιλαμβάνει έναν σταρ του Χόλιγουντ: Την ηθοποιό του σήριαλ Euphoria και The White Lotus, τη Sydney Sweeney (το συγκρότημα επιβεβαίωσε επίσης σήμερα ότι η Lady Gaga θα συμμετέχει στο Hackney Diamonds).

Στέκεται όρθια και ξαπλώνει σε ένα ανοιχτό κάμπριο που οδηγεί μέσα στο Λος Άντζελες, τραγουδάει και παίζει air guitar, ενώ τα μαλλιά της ανεμίζουν στον άνεμο. Οι Stones, σε νεότερη εκδοχή τους, εμφανίζονται να παίζουν το τραγούδι σε διαφημιστικές πινακίδες στην άκρη του δρόμου – κυριαρχόντας στον κόσμο του rock ‘n’ roll που έχουν πρωτοστατήσει εδώ και έξι δεκαετίες.

Ο Φάλον πήρε την ελαφρώς παράξενη απόφαση να πάρει συνέντευξη από τη μητέρα της Sweeney, η οποία καθόταν πίσω από την κόρη της στην πρώτη σειρά, χωρίς μικρόφωνο – ήταν περήφανη, φυσικά, και θαυμάστρια των Stones, φυσικά – αλλά δεν κατάφερε να της αποσπάσει πώς αισθάνεται πραγματικά για το ότι ο πισινός της κόρης της, που μόλις και μετά βίας καλύπτεται από δερμάτινα chaps, είναι το κύριο θέμα ενός βίντεο που έφτιαξαν οι φημισμένοι, ατίθασοι 80χρονοι άντρες.

Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε – αν και η Sweeney, η οποία έχει γίνει ένα καλόπιστο pin-up του Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια, είναι τόσο πειστική και μαγνητική που είναι δύσκολο να το δούμε ως άθλιο.

Την τελευταία φορά που οι Stones κυκλοφόρησαν νέα μουσική, ήταν το 2005 – ένα χρόνο πριν δημιουργηθεί το Spotify.

Photo: YouTube

Δεκαοχτώ χρόνια μετά

Την τελευταία φορά που οι Stones κυκλοφόρησαν νέα μουσική, ήταν το 2005 – ένα χρόνο πριν δημιουργηθεί το Spotify. «Παρακολουθώντας τα ατελείωτα σχόλια στη ροή του YouTube ένιωσα σουρεαλιστικά, σαν να συγχωνεύονται δύο κόσμοι» εξήγησε ο Τζάγκερ στη συνέντευξη τύπου, η οποία έγινε σε μια παμπ στην οδό Denmark, με δύο δημοσιογράφους, τους οποίους το συγκρότημα κερνούσε μπίρες και τους χάριζε βανίλια.

«Η ιδιοφυΐα των Stones ήταν πάντα να παίρνουν τις στοιχειωμένες, φασματικές μελωδίες των αμερικανικών μπλουζ και να τους ανάβουν τα φώτα του καζίνο, και έτσι συμβαίνει και στο “Angry”. Αν γινόταν a cappella από έναν διαφορετικό τραγουδιστή, οι ατάκες του Τζάγκερ εδώ όπως «I never caused you no pain» θα μπορούσαν να έχουν μια καθαρά κακοποιημένη ποιότητα – αλλά αυτός και η μπάντα αυξάνονται και μειώνονται έξυπνα από τις μινόρε στις ματζόρε συγχορδίες, μεταφέροντας αυτή την ιστορία εναλλασσόμενης απόγνωσης και παραίτησης» σχολιάζει ο μουσικοκριτικός της Guardian Ben Beaumont-Thomas.

*Με στοιχεία από inews.co.uk και theguardian.com

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024