Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική οικονομία: Εν αναμονή του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο

Ελληνική οικονομία: Εν αναμονή του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο

Ζητούμενο η αναβάθμιση αναβάθμιση και και ερώτημα οι παροχές ΔΕΘ

Εν αναμονή των εξελίξεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται η κυβέρνηση, καθότι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο. Συνεπώς, θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς κινήθηκε η ελληνική οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση των στοιχείων έρχεται και παραμονή της έκθεσης του Καναδικού Οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία, μεθαύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Για την κυβέρνηση, το μεγάλο στοίχημα είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Αρκεί να είναι θετική η DBRS ή τουλάχιστον να προχωρήσει σε ένα ακόμα  βήμα αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές σε θετικές, αναγνωρίζοντας στην πράξη την πρόοδο.

Τα μέτρα στήριξης

Με βάση τα παραπάνω αναμένεται να κριθεί εάν θα ληφθούν μέτρα στήριξης εστιασμένα αυστηρά σε ευάλωτους  ή οριζόντια που θα περιλαμβάνουν και άλλα κοινωνικά στρώματα.

Επίσης, θα υπάρξει μια πρώτη γεύση για το  αν  μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ανοδική αναθεώρηση στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% εφέτος.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε 0,1% από +1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας την πρώτη μείωση σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο ο  ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 2,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το ζήτημα λοιπόν είναι το εάν θα συνεχιστεί αυτή η πορεία, αλλά και το κατά πόσο έχει συμβάλει ο πολυσυζητημένος τουρισμός της τρέχουσας χρονιάς. Το ακόμη σημαντικότερο όμως, θα είναι το εάν θα αποδειχθεί στη συνέχεια ότι ο τουρισμός του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023) μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ΑΕΠ την ελληνική οικονομία.

Πηγή: OT

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024