Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
VW ID. GTI Concept: Η ηλεκτρική επαναφορά ενός διαχρονικού «μύθου»

VW ID. GTI Concept: Η ηλεκτρική επαναφορά ενός διαχρονικού «μύθου»

Η γερμανική φίρμα επισφραγίζει την επάνοδο των διακριτικών GTI στην ηλεκτρική εποχή παρουσιάζοντας στην έκθεση του Μονάχου μια GTI παραλλαγή του μοντέλου ID.2 το οποίο θα αποτελέσει στο μέλλον το ηλεκτρικό ισοδύναμο του Polo

Oι ιθύνοντες της VW έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι εμβληματικά ονόματα και διακριτικά όπως τα Golf και GTI είναι εξαιρετικά πολύτιμα για να αφεθούν να σβήσουν στη δίνη της ηλεκτροκίνησης. Η επιβεβαίωση στην πράξη -τουλάχιστον για τη δεύτερη περίπτωση- έρχεται από την έκθεση του Μονάχου όπου η γερμανική φίρμα αποκαλύπτει ένα πρωτότυπο μοντέλο με την ονομασία ID. GTI Concept, επισφραγίζοντας την επιβίωση του διάσημου «σήματος» που είναι συνυφασμένο με την σπορ αυτοκίνηση δια χειρός VW και στην νέα ηλεκτρική εποχή.

Τα εν λόγω διακριτικά υιοθετεί μια σπορ πρωτότυπη παραλλαγή του ήδη γνωστού ID.2all (το οποίο μέλλει να αποτελέσει το ηλεκτρικό ισοδύναμο του Polo) που παρουσιάζεται στη γερμανική μπιενάλε προεξοφλώντας την εξέλιξη μιας αντίστοιχης έκδοσης.

Όπως και το ID.2all, τo ID.GTI Concept, χάρη στον αμιγώς ηλεκτρικό χαρακτήρα του υπερέχει κατά μόλις 3,0 εκ. ως προς το μήκος σε σχέση με το Polo, διαθέτοντας όμως μεταξόνιο 2,6 μέτρων, μέγεθος σχεδόν εφάμιλλο του Golf.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια όπως επιβάλλουν τα διακριτικά GTI, οι σχεδιαστές της VW έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν το concept car με χορταστικούς τροχούς 20 ιντσών με αναμφισβήτητα σπορ μοτίβα, μια κυψελοειδούς σχεδιασμού γρίλια που ενσωματώνεται στον μπροστινό τμήμα ενώ την ίδια σπορ διάθεση και πρόθεση απηχούν τα ξαναγραμμένα κατώτερα πλευρικά τμήματα, το spoiler που κυριαρχεί στην κορυφή του πορτ μπαγκάζ και ο επιθετικά σχεδιασμένος αεροδυναμικός διαχύτης.

Την εικόνα συμπληρώνουν λεπτομέρειες όπως η τοποθέτηση των διακριτικών GTI στα μπροστινά φώτα, στις πόρτες, τα πλευρικά τμήματα, στο πορτ μπαγκάζ αλλά και οι κόκκινοι φωτισμοί του αεροδυναμικού διαχύτη.

Παρά το GTI χρίσμα, όπως είναι η συνήθης τάση των τελευταίων ετών, το concept car διατηρεί τον πεντάθυρο χαρακτήρα του αν και στην προκειμένη περίπτωση οι χειρολαβές έχουν κρυφτεί στην τρίτη κολώνα.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό ακολουθεί το παράδειγμα του ID.2all διαθέτοντας μια κεντρική οθόνη 12,9 ιντσών για το infotainment συν κάποιους φυσικούς διακόπτες για το χειρισμό των ηλεκτρικών παραθύρων, του συστήματος κλιματισμού, της λειτουργίας θέρμανσης των καθισμάτων και τον ήχο.

Όπως επιβάλλει το είδος του το πρωτότυπο GTI διαθέτει bucket καθίσματα ενώ τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μαύρο  κόκκινο με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό να έχει επίσης αναπροσαρμοστεί στις πιο σπορ διαθέσεις. Στα ενδιαφέροντα μοτίβα συγκαταλέγεται και η λεπτομέρεια της golf ball στην κεντρική κονσόλα η οποία παραπέμπει στον χαρακτηριστικό επιλογέα του Golf GTI και στις απαρχές του είδους.

Την εικόνα συμπληρώνει ένα σοφιστικές head-up display επαυξημένης πραγματικότητας το οποίο αφενός προβάλει πληροφορίες και ενδείξεις (και) μπροστά από τον συνοδηγό ενώ πρόκειται για μια «εμπλουτισμένη» εκδοχή του που μπορεί να προσφέρει «αγωνιστική» πληροφόρηση.

Προς το παρόν η VW δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για το ηλεκτρικό σύνολο σημειώνοντας ωστόσο ότι η αντίστοιχη έκδοση παραγωγής θα εφοδιάζεται με μια προσαρμοσμένη στις ηλεκτρικές απαιτήσεις, εκδοχή του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού με το οποίο εξοπλίζεται το σύγχρονο Golf GTI, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά γενναιόδωρης ισχύος η οποία, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες θα ξεπερνά τους 220 ίππους και θα εξασφαλίζει επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε χρόνο μικρότερο από επτά δευτερόλεπτα.

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα παραγωγής, το ID.2 στην «απλή» εκδοχή του αναμένεται περί το 2026 με την GTI έκδοση να ακολουθεί με περίπου ένα εξάμηνο διαφορά.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024