Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πραξικόπημα στη Γκαμπόν: Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό να αποκαταστήσει «το πολιτικό καθεστώς»

Πραξικόπημα στη Γκαμπόν: Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό να αποκαταστήσει «το πολιτικό καθεστώς»

Ο πρόεδρος της χώρας Αλί Μπονγκό Οντιμπά, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τους στρατιωτικούς που τον ανέτρεψαν

Η διπλωματία των ΗΠΑ καλεί τον στρατό της Γκαμπόν να αποκαταστήσει το «πολιτικό καθεστώς» της χώρας και εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανατροπή με πραξικόπημα του προέδρου Αλί Μπονγκό αμέσως μετά τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η αντιπολίτευση.

«Καλούμε τους υπεύθυνους να αφήσουν ελεύθερα τα μέλη της κυβέρνησης και τις οικογένειές τους, να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να διατηρήσουν το πολιτικό καθεστώς», τόνισε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα και η κυβέρνηση της Βρετανίας, καταδικάζοντας την «αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό» στην Γκαμπόν. Η Βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να αποκατασταθεί η «συνταγματική κυβέρνηση», σημειώνοντας πάντως ότι το Λονδίνο «αναγνωρίζει» τις «ανησυχίες» για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό το πρόεδρος

Ο πρόεδρος της χώρας Αλί Μπονγκό Οντιμπά, που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τους στρατιωτικούς που τον ανέτρεψαν, κάλεσε «όλους» τους «φίλους» του να «κάνουν θόρυβο», σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδίδουν και διεθνή ΜΜΕ.

Ο 64χρονος πρόεδρος κυβερνά την Γκαμπόν για περισσότερα από 14 χρόνια, ενώ είχε ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο, λίγο πριν από το πραξικόπημα.

Στο βίντεο, η ώρα και η τοποθεσία λήψης του οποίου δεν μπορούν να προσδιοριστούν, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται καθισμένος σε μια πολυθρόνα και λέει πως βρίσκεται στην «κατοικία» του.

Εμφανώς ανήσυχος, λέει στα αγγλικά: «Είμαι ο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, πρόεδρος της Γκαμπόν», «στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο για να τους πω να κάνουν θόρυβο» όσον αφορά «τους ανθρώπους που συνέλαβαν εμένα και την οικογένειά μου», λέει στα αγγλικά.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024