Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμηλό βαρομετρικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Χαμηλό βαρομετρικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Τα σημάδια από τη γενικότερη πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι εμφανή εδώ και χρόνια αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία

Ιστορικό χαμηλό αποτελεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο η απουσία για τρίτη συνεχόμενη σεζόν εκπροσώπου του από τους ομίλους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ποτέ στο παρελθόν στα 32 χρόνια από τη μετεξέλιξη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Ελλάδα δεν απείχε από το μεγάλο ραντεβού τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η χειρότερή της επίδοση ήταν δύο σερί σεζόν η οποία καταγράφηκε στις δύο πρώτες χρονιές (1992/93-1993/94) της διοργάνωσης.

Εκτοτε, με δύο μόνο εξαιρέσεις (1996/97, 2016/17) και κυρίως χάρη στον Ολυμπιακό, με τις είκοσι παρουσίες του εκ των οποίων οι ένδεκα συνεχόμενες, η χώρα μας ήταν μόνιμη συνδαιτυμόνας στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού της Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο.

Η αποτυχία του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ να εξασφαλίσουν θέση στους φετινούς ομίλους αποτελεί ταυτόχρονα ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναρριχηθεί στο ranking της UEFA προκειμένου να ξεφύγει από την ατραπό των χαμηλών βαθμολογιών που δεν επιτρέπουν απευθείας συμμετοχή στα κορυφαία ραντεβού.

Η παρουσία στους ομίλους (μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ) προσφέρει μπόνους τεσσάρων βαθμών για κάθε ομάδα. Με δεδομένο πως Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έπρεπε να πετύχουν νίκη για να προκριθούν θα συγκέντρωναν συνολικά δέκα βαθμούς, ήτοι 2,000 πόντους στη βαθμολογία της UEFA, που θα μας ανέβαζαν στη 18η θέση και ταυτόχρονα θα μας τοποθετούσαν σε απόσταση αναπνοής τουλάχιστον από τη 15η θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ.

Τα σημάδια από τη γενικότερη πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι εμφανή εδώ και χρόνια αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Πέρυσι, στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων, το Γιουρόπα Λιγκ, μόνο ο Ολυμπιακός είχε παρουσία, όπως επίσης και τη σεζόν 2021/22. Τα προσχήματα προ διετίας είχε σώσει το ΠΑΟΚ που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του νεοσύστατου Κόνφερενς Λιγκ.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα δυνατό σοκ για να ξυπνήσει από τον λήθαργό του και κυρίως να πάψει να υποτιμάει τις διοργανώσεις, θεωρώντας ως βασικό κριτήριο μόνο τα χρηματικά μπόνους.

Μια καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ και η εξασφάλιση της πρώτης θέσης στους ομίλους μπορεί να καλύψει τις βαθμολογικές απώλειες από το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού ας μην ξεχνάμε πως η πρωτιά επιβραβεύεται με τέσσερις βαθμούς (με δύο η δεύτερη θέση), ενώ οι νίκες με δύο (στα προκριματικά δίνεται ένας βαθμός).

Οι ευκαιρίες υπάρχουν και η ψυχολογία μπορεί να τονωθεί έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού πως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αρκεί να το αντιληφθούν και οι ομάδες μας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024