Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Bουλή και φωτιές: Ο κακός μας ο καιρός και μία συζήτηση χωρίς Τσίπρα

Bουλή και φωτιές: Ο κακός μας ο καιρός και μία συζήτηση χωρίς Τσίπρα

Οι γαλάζιες προτάσεις ως αντίδοτο στις αρρυθμίες στο επιτελικό κράτος. Στην ατζέντα η διόρθωση λαθών και επιχειρήματα περί κλιματικής αλλαγής.

Σε μία διαφορετική κοινοβουλευτική “θάλασσα” θα κινηθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα -ως προς την αποτελεσματικότητα σε τομείς του κράτους- έχοντας απέναντι μία άλλη αντιπολίτευση.

Η εικόνα και η σύνθεση δε θυμίζουν σχεδόν τίποτα από το προεκλογικό σκηνικό, όπου, μεταξύ άλλων, η όποια σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την κάπως άνευρη συζήτηση των καθιερωμένων προγραμματικών δηλώσεων, η πρώτη, μετά τις εκλογές, προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών γίνεται με: 7 κόμματα στην αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσωρινός και με νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν νέο αρχηγό και όλα κινούνται σε ρυθμούς εκλογών, με τον “υπηρεσιακό” Σωκράτη Φάμελλο να ανεβάζει μεν τους τόνους, όμως, το σκηνικό δεν θα έχει τη συνήθη μάχη μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε πρεμιέρα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις προγραμματικές, και τώρα θα δείξει πιο ξεκάθαρα τις προθέσεις, την ένταση και το περιεχόμενο της αντιπολιτευτικής τακτικής. Η Νέα Δημοκρατία, αφού έχει ολοκληρώσει ήδη μία κυβερνητική θητεία, θα επιχειρήσει να αμυνθεί στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις αρρυθμίες στο επιτελικό κράτος και να επιτεθεί μέσω της κατάθεσης προτάσεων και με επιχειρήματα περί κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο 

Πέραν των χιλιάδων των καμένων εκτάσεων, η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο δάσος της Δαδιάς, όπου εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί μεταναστών, έφερε σεισμό ευθυνών. Τα κυβερνητικά αντανακλαστικά δοκιμάζονται περισσότερο από κάθε χρονιά, με την πυρκαγιά στον Εβρο να αφήνει τεράστια περιβαλλοντολογική καταστροφή. Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας έχει επισκιάσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και φαίνεται ότι ο φετινός χειμώνας θα φέρει νέες φουρτούνες, υπό των φόβων για πλημμύρες, ως συνέπεια και των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην αντιπυρική περίοδο, στις προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στις νέες, πρωτοφανείς κλιματολογικές συνθήκες. Πέραν των ακραίων συνθηκων, στην κυβέρνηση αναμένεται να αναφερθούν στις παραλείψεις και στο να διορθωθούν λάθη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της πρόληψης και ο σχεδιασμός για την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα ξεκινήσει ταχύτερα. Καταρχάς, η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αναδασωτέες. Λαμβάνετε φροντίδα για την άγρια πανίδα. Ξεκινούν επίσης οι διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και να προχωρήσουν έργα και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, να επιταχυνθεί ο καθαρισμός των δασών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και να ενεργοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναδασώσεις και πυροσβεστικά

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα εν λόγω έργα έχουν διάρκεια ολοκλήρωσης έως τα τέλη του 2025 για να μπουν σταδιακά στη «μάχη» κατά των φυσικών καταστροφών. Κατά το τρέχον έτος βρίσκονται σε εξελιξη επενδύσεις άνω των 370 εκατ. Ευρώ ή σε φάση δρομολόγησης, όπου σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία προχωρούν διαγωνισμοί για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, κινητών κέντρων διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου και την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma.

Στα έργα προστίθεται και το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, το οποίο αφορά την αποκατάσταση πάνω από 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα. Έχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 190 εκατ. ευρώ με σκοπό την προστασία του φυσικού πλούτου, ενώ παράλληλα,προχωρά το Anti Nero II για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα (70 εκατ. Ευρώ).

Σχεδιάζεται η αγορά 400 πυροσβεστικών οχημάτων, προμήθεια 36 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου και το συνολικό κόστος της αγοράς των νέων αεροσκαφών θα ανέλθει σε 144 εκατ. ευρώ. Στο πλάνο είναι το σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για τους αρχαιολογικούς χώρους. Ανάμεσα στα έργα είναι η προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεταφοράς για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για ιατρική χρήση.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024