Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γεβγκένι Πριγκόζιν: Πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατό του

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατό του

Ο θάνατος του Πριγκόζιν «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Wagner, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν βρισκόταν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα (23/8) κοντά στη Μόσχα.

Λευκός Οίκος: Ο θάνατος του Πριγκόζιν «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν»

Ο θάνατος του επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στη Ρωσία «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν» εάν επιβεβαιωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε δει τις σχετικές αναφορές. Εάν επιβεβαιωθεί (ο θάνατος του Πριγκόζιν), δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν», δήλωσε η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί.

Οκτώ πτώματα στον τόπο του δυστυχήματος

Στο μεταξύ οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη σήμερα ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες, στα ονόματα των οποίων περιλαμβάνεται αυτό του αρχηγού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων.

Σύμφωνα με το RIA, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται.

Αρχικά δεν υπήρχε επιβεβαίωση ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροπλάνο που συνετρίβη στο χωριό Κουζένκινο, στην περιφέρεια Τβερ, βορείως της Μόσχας, παρότι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν στην λίστα επιβατών.

«Περιλαμβάνεται στη λίστα»

«Άρχισε η διενέργεια έρευνας για τη συντριβή του αεροπλάνου τύπου Embraer που σημειώθηκε απόψε στην περιφέρεια Τβερ. Σύμφωνα με τη λίστα των επιβατών, το όνομα και το επίθετο του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται σε αυτήν», ανακοίνωσε η Rosaviatsia, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι 10 άνθρωποι επέβαιναν στο ιδιωτικό αεροπλάνο Embraer Legacy, — επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα — που ταξίδευε από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί.

Βίντεο, των οποίων η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος, μεταδόθηκαν σε αρκετά κανάλια στο Telegram που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τη Wagner, και δείχνουν συντρίμμια να φλέγονται σε ένα χωράφι ή στιγμιότυπο πτώσης αεροσκάφους.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες προσκείμενες στη Wagner, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να «κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη».

Ποιος ήταν ο Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν ίδρυσε τη Wagner το 2014. Ήταν πλούσιο επιχειρηματίας με ποινικό μητρώο, και γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή παρείχε τροφοδοσία μέσω των εταιρειών του στο Κρεμλίνο.

Τον Ιούνιο του 2023 οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια σύντομη ανταρσία, αφού κατέλαβαν τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον και κινήθηκαν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ωστόσο, ο Πριγκόζιν σταμάτησε την προέλαση μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, στις οποίες μεσολάβησε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάνταρ Λουκασένκο.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρθηκαν και του προτάθηκε να μετακομίσει στη Λευκορωσία.

Έκτοτε είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ, αν και ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ανέφερε ότι βρισκόταν σε μια αφρικανική χώρα.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024