Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πάθημα από τη Νέα Αγχίαλο έγινε μάθημα

Το πάθημα από τη Νέα Αγχίαλο έγινε μάθημα

Οι αντιπυρικές ζώνες στον Εβρο απέτρεψαν το «Βατερλώ» που πρόσφατα είχε συμβεί στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένουν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Ιταλοί και Βρετανοί που έχουν γραφεία (για εκφόρτωση πολεμικού υλικού) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή, παρότι η φωτιά δεν έχει καν πλησιάσει το λιμάνι. Οι αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν, εδώ και καιρό, εγκατασταθεί στο στρατόπεδο Γιαννούλη, βρίσκονται αυτή τη θερινή περίοδο… εν αδεία, αφού τούτες τις ημέρες δεν έχει προγραμματισθεί καμία εκφόρτωση αμερικανικού υλικού στο λιμάνι.

Ωστόσο οι Αμερικανοί δήλωσαν έτοιμοι εάν τους ζητηθεί να βοηθήσουν στην κατάσβεση με ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο, αφού γι’ αυτούς η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, σε επιφυλακή τέθηκαν και τα συστήματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας με τα τρία ραντάρ που βρίσκονται στην περιοχή τα οποία προς το παρόν δεν κινδύνευσαν από τη φωτιά, αλλά λαμβάνονται και γι’ αυτά μέτρα ασφαλείας. Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και Ανθεια και κινείτο βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, γι’ αυτό εστάλη χθες μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Τι γίνεται όμως με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας; Από αέρος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιχειρήσει συνολικά 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Γιατί όμως εκ περιτροπής; Λόγω βλαβών παραμένουν ορισμένα εξ αυτών στο αεροδρόμιο περιμένοντας, όπως λένε οι κάτοικοι, ανταλλακτικά.

Σε κάποια στιγμή, ενώ η φωτιά πλησίαζε στη 12 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (12η ΕΜΑ) στο στρατόπεδο «Χρυσομαλλίδη» στον Δορίσκο Εβρου, εκεί όπου στρατοπεδεύουν τα άρματα μάχης με τον βαρύ οπλισμό τους, έγινε ακριβώς το αντίστροφο απ’ ό,τι έγινε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, σώζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ζωές και πυρομαχικά. Τη Δευτέρα το βράδυ, η φωτιά πέρασε ξυστά από δύο στρατόπεδα  στην Αβάντα και στην Παλαγία γεμάτα με αποθήκες πυρομαχικών. Εάν η φωτιά πλησίαζε τις αποθήκες θα είχε ανατιναχθεί ολόκληρη περιοχή στον αέρα. Το γεγονός ότι γλίτωσαν τα πυρομαχικά και δεν είχαμε νέα Αγχίαλο οφειλόταν στις αντιπυρικές ζώνες που είχαν χαραχθεί από την αρχή της περιόδου.

Αμεση αποψίλωση

Με τη φωτιά έρχονταν συνεχώς αντιμέτωποι (πέραν των πυροσβεστών) οι λεγόμενοι «προωθητές γαιών», όπως επισήμως ονομάζουν στο στράτευμα τους χειριστές μπουλντόζας του Μηχανικού που έπιασαν αμέσως δουλειά. Μέσα σε λίγα λεπτά άνοιξαν μια αντιπυρική ζώνη, η οποία σταμάτησε τη φωτιά. Και ενώ όλοι έδιναν συγχαρητήρια στους «προωθητές γαιών» που άνοιξαν εγκαίρως παντού γύρω από τα έξι στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης αντιπυρικές ζώνες (πλάτους 40 μέτρων), θυμήθηκαν ότι στο πόρισμα για την έκρηξη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, η κύρια αιτία για την εξάπλωση της φωτιάς που έφτασε έως την αποθήκη πυρομαχικών (χωρίς όμως να εισέλθει), ήταν η μη αποψίλωση των χόρτων γύρω από την αποθήκη. Αυτή τη φορά η Αγχίαλος έγινε μάθημα στους στρατιωτικούς και ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα, εάν χρειαζόταν, να εκκενώσουν το στρατόπεδο, να απομακρύνουν τα άρματα μάχης και τα πυρομαχικά τους, σκέφθηκαν πρωτίστως πώς θα σταματήσουν τη φωτιά δημιουργώντας τεράστιες αντιπυρικές ζώνες.

Και που έως τώρα το κατάφεραν, τόσο που οι τοπικές Αρχές όχι μόνον έδωσαν συγχαρητήρια στους «προωθητές γαιών», αλλά αναγνώρισαν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενέργειές τους ήταν καθοριστικές στη μη επέκταση της φωτιάς, παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι γύρω από τα στρατόπεδα και σε ολόκληρη την περιοχή της Αλεξανδρούπολης ήταν ισχυροί (και ριπαίοι) και έφθαναν τα 8 μποφόρ. Τα στρατόπεδα παραμένουν έως αυτήν την ώρα ασφαλή, τόσο, που έχουν παραχωρηθεί στους πυροσβέστες για να ξεκουραστούν και για να κοιμηθούν. Αν και το πόρισμα για την έκρηξη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο επέρριπτε ευθύνες σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς, ωστόσο δεν υπήρξε έως τώρα καμία επιβολή ποινών, παρά μόνον η απομάκρυνση από τη διοίκηση της μονάδας του σμήναρχου διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024