Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωζώνη: Μεγάλες ανησυχίες για την οικονομία - Έρχεται ύφεση στο δεύτερο μισό του έτους

Ευρωζώνη: Μεγάλες ανησυχίες για την οικονομία – Έρχεται ύφεση στο δεύτερο μισό του έτους

Τα στοιχεία δείχνουν ότι «η ανάκαμψη από τον τουρισμό και τη φιλοξενία σβήνει».

Τώρα αρχίζουν (και πάλι) τα δύσκολα για την Ευρωζώνη, εγείροντας ερωτήματα για το τι θα κάνει με τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα.

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα από τις απότομες μειώσεις στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες, σύμφωνα με έρευνα που επικαλούνται οι Financial Times, η οποία εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων σε λίγες μέρες.

Ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI, που συνδυάζει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών και συγκεκριμένα στις 47 μονάδες τον Αύγουστο, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αυξάνοντας τους φόβους για επιβράδυνση κατά το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους.

Τα κακά μαντάτα

Τα κακά μαντάτα έρχονται αυτή τη φορά με φόρα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι δείκτες PMI για τον ίδιο μήνα δείχνουν συρρίκνωση μεγαλύτερη των προβλέψεων στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της S&P Global για τη Γερμανία υποχώρησε στο 44,7, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών, από 48,5 που ήταν τον Ιούλιο.

Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και 8 μήνες, σβήνοντας τις ελπίδες ότι ο κλάδος θα αντιστεκόταν στην καταστροφική πτώση της βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε ανοδική τροχιά, με τις εταιρείες υπηρεσιών να αντιμετωπίζουν μια επιτάχυνση στην αύξηση των δαπανών τους, λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων και των αυξήσεων στους μισθούς.

Γερμανία & Γαλλία

«Οι όποιες ελπίδες ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα μπορούσε να σώσει τη γερμανική οικονομία έχουν εξανεμιστεί», επιβεβαιώνει στο Bloomberg o Σίρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας σχεδόν κατά 1%.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης PMI της S&P Global για τη Γαλλία παρέμεινε στάσιμος στο 46,6, αρκετά χαμηλότερα από το όριο του 50, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου.

Η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών στη Γαλλία υποχώρησε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών τον Αύγουστο, ενώ η μεταποίηση υποχώρησε για 7ο συνεχόμενο μήνα. Επίσης, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 4ο συνεχόμενο μήνα, και οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώθηκαν.

«Η γαλλική οικονομία έχει βαλτώσει. Ίσως να πηγαίνουμε προς συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο», αναφέρει στον αμερικανικό οικονομικό ιστότοπο ο Νόρμαν Λίμπκε, επίσης οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Έρχεται ύφεση

Από την πλευρά του ο Άντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος στην Capital Economics, σχολιάζει στους Financial Times ότι η συρρίκνωση της δραστηριότητας των υπηρεσιών σημαίνει ότι «η ανάκαμψη από τον τουρισμό και τη φιλοξενία σβήνει». «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περιμένουμε ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο μισό του έτους, με τη Γερμανία να έχει τη χειρότερη παρουσία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες», προσθέτει ο ίδιος.

Τα παραπάνω στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης, ο υψηλός πληθωρισμός και η επιθετική νομισματική σύσφιγξη από την ΕΚΤ επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία, έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την τελευταία, που καλείται να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο μεταξύ μιας νέας αύξησης των επιτοκίων και μιας παύσης του κύκλου αύξησης.

Η έκθεση PMI που δημοσίευσε η S&P Global την Τετάρτη «ενισχύει τις φωνές εκείνων που υποστηρίζουν μια »παύση» τον Σεπτέμβριο», επεσήμανε ο Ντιρκ Σουμάχερ οικονομολόγος της Natixis SA. «Η οικονομία προφανώς δεν πάει καλά με βάση αυτά τα στοιχεία», κατέληξε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι εκτός της Ευρωζώνης και της Γερμανίας, και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 τον Αύγουστο, σύμφωνα με την S&P Global . Συγκεκριμένα, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI Composite διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση κατά 2,9 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024