Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιον προτείνει η Ρώμη για το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ - Το άγχος της Μελόνι

Ποιον προτείνει η Ρώμη για το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ – Το άγχος της Μελόνι

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία διαθέτουν παραδοσιακά έναν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όμως άλλες χώρες θα μπορούσαν να προλάβουν τη Ρώμη

Τον πρώην υπουργό Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο θα προτείνει η Ιταλία ως υποψήφιο για το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε την Κυριακή πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Όπως σημειώνει το Reuters, μια θέση στο εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ελευθερωθεί τον Οκτώβριο, όταν ο Φάμπιο Πανέτα θα αποχωρήσει, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του, προκειμένου να αναλάβει τη νέα του θέση ως διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ποιος είναι ο Ντανιέλε Φράνκο

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο 70χρονος Φράνκο είναι ένας από τους πιο έμπειρους οικονομολόγους της Ιταλίας, καθώς έχει διατελέσει τόσο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας όσο και κρατικός ελεγκτής, με βασικό ρόλο στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Διορίστηκε υπουργός Οικονομίας το 2021 στην κυβέρνηση ενότητας του Μάριο Ντράγκι, βοηθώντας την Ιταλία να ξεπεράσει την κρίση της COVID-19 και τις αναταράξεις που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κάθε μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης -η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία- διαθέτει παραδοσιακά έναν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο επιβλέπει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Η Ρώμη αγωνιά να διαθέτει μια καρέκλα στο τραπέζι.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να ορίζει ότι οι τρεις μεγάλες χώρες θα πρέπει να παίρνουν αυτόματα μια θέση. Έτσι, και άλλες χώρες θα μπορούσαν να παρουσιάσουν εναλλακτικούς υποψηφίους.

Το παρασκήνιο

Αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα είχαν δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ο Πιέρο Τσιπολόνε, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας από το 2020, ήταν η προτιμώμενη επιλογή της ιταλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι αποφάσισε αντ’ αυτού να προτείνει τον προκάτοχό του, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο θέμα, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Il Sole 24 Ore.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει τον Φράνκο ως υποψήφιο Ιταλό για την ηγεσία του δανειοδοτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ωστόσο, οι εφημερίδες ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι δεν του δόθηκε η θέση.

Πηγές του Reuters είχαν αναφέρει πέρσι ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ήθελε ο Φράνκο να παραμείνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά εκείνος είχε απορρίψει την πρόταση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024