Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης μελετά η κυβέρνηση

Νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης μελετά η κυβέρνηση

Δημιουργείται έξτρα δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, κυρίως από τα αυξημένα τουριστικά και φορολογικά έσοδα

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται οι «πηγές» οι οποίες μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν έξτρα δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης και για αναχώματα κατά της ακρίβειας. Παρά τη μαγιά για σχηματισμό «λευκής» δημοσιονομικής τρύπας, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών.

Αιτία είναι μία σειρά αβεβαιοτήτων, οι οποίες συνοδεύουν τον φετινό χειμώνα, αν και από την κυβέρνηση έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι σενάρια για στοχευμένα μέτρα που αφορούν τη στήριξη των ευάλωτων και συνταξιούχων.

Από τη μία, υπάρχει η θετική εικόνα της πορείας των φορολογικών εσόδων, που δίνουν αισιοδοξία για να ανοίξει η κυβέρνηση το πουγκί των νέων μέτρων. Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι προβλέψεις για νέο κύμα ακρίβειας από το φθινόπωρο.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για συνέχιση της στοχευμένης στήριξης, ενώ το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται πιο συγκρατημένο. Αποτελεί βασικό στόχο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ φρένο βάζει και η στροφή της ευρωζώνης στη συγκράτηση των δαπανών για το 2023-2024.

Οι κινήσεις είναι προσεκτικές και παρά τη θετική πορεία των εσόδων το βλέμμα είναι στον φετινό χειμώνα, ο οποίος κρύβει «παγίδες» εξαιτίας του διεθνούς περιβάλλοντος.

Εν μέσω πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα με στόχο να κλείσουν τα ζητήματα που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Ετσι, στο επίκεντρο μπαίνουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν το νέο σύμφωνο σταθερότητας.

Πού ποντάρει

Το  πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο από το 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τα αυξημένα έσοδα και κυρίως ο τουρισμός δίνουν πόντους για μία «λευκή τρύπα» η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 600-700 εκατ. ευρώ και η οποία θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

Χρηματοδότηση στη «λευκή τρύπα» θα δώσουν οι αυξημένες εισπράξεις και ειδικά του ΦΠΑ με τις προβλέψεις να δείχνουν τα έσοδα στα επίπεδα των 19-20 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο, με όχημα την άνοδο του τουρισμού.

Βασική πηγή για τα καλύτερα αποτέλεσμα είναι η υπέρβαση των εσόδων στον τουρισμό, τόσο σε επίπεδο εξαμήνου, όσο και τον Ιούνιο, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και έναντι του 2019, όταν καταγράφηκε ρεκόρ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν 6,17 δισ. ευρώ. Το μέγεθος συγκρίνεται με τα 4,98 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 και τα 5,41 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το 2019.

Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στις εκτιμήσεις για άνοδο των εσόδων εν μέσω θέρους προκειμένου να χτίσει τη λευκή τρύπα για τα μέτρα στήριξης των επόμενων μηνών.

Κλειδί είναι οι καλοκαιρινοί έλεγχοι και τα αισιόδοξα μηνύματα που δίνουν οι επισκέψεις με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 10%-12% υψηλότερη επίδοση στον ΦΠΑ από τα 17,9 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί στο πρώτο δεκάμηνο πέρυσι.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτό θα μεταφραστεί ως μία έξτρα δυναμική στο κυβερνητικό μαξιλάρι περί του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024