Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στους δήμους και η επόμενη ημέρα

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στους δήμους και η επόμενη ημέρα

Τα ανοίγματα στις τοπικές κοινωνίες δίνουν «αέρα» για περισσότερη δουλειά, ειδικά στην Αττική, στην οποία το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά στις εθνικές εκλογές.

Επισήμως, το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει χρίσματα στους δήμους – η λογική του Νίκου Ανδρουλάκη επιτάσσει «ακηδεμόνευτες» διεργασίες από τις τοπικές κοινωνίες, ώστε η αυτοδιοίκηση να απεγκλωβιστεί από τους περιορισμούς που της επιβάλλει η διασύνδεσή της με τα κόμματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη που έχουν σε επίπεδο αυτοδιοίκησης – και πως αυτή θα καταγραφεί, είτε με πιο «πράσινους» υποψηφίους είτε με ευρύτερα σχήματα, σε δήμους όλης τη χώρας.

Παραδείγματα πασοκικών υποψηφιοτήτων είναι αυτά του Νίκου Ζενέτου στο Ιλιον, του Ανδρέα Ευθυμίου στο Μοσχάτο, ενώ από τη Βόρεια Ελλάδα χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές του Σίμου Δανιηλίδη στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά και του Θεόδωρου Παπαδόπουλου στη Θέρμη.

Ως υποψηφιότητες με στηρίγματα τόσο στον πασοκικό χώρο όσο και σε ευρύτερες δυνάμεις κατεβαίνουν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Ανδρούτσου (Αγιος Δημήτριος), ο Γιώργος Χατζηδάκης (Ηλιούπολη), ο Χρήστος Βοσκόπουλος (Καισαριανή), ο Νίκος Μπάμπαλος (Ηράκλειο), ο Στέφανος Βλάχος (Πετρούπολη), ο Κώστας Ασκούνης (Καλλιθέα) και εκτός Αττικής πρόσωπα όπως ο Λάζαρος Μαλούτας (Κοζάνη) και ο Γιάννης Λυμπέρης (Ηλιδα).

Η Κρήτη έχει το δικό της ενδιαφέρον και λόγω του ειδικού συμβολισμού της για τη Δημοκρατική Παράταξη, αλλά και λόγω του ρόλου που έπαιξε στην άνοδο του ποσοστού του κόμματος στη διπλή εθνική αναμέτρηση.

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης κατεβαίνει ως ανεξάρτητος στα Χανιά, ωστόσο είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, διεκδικεί τον Δήμο Μίνωα-Πεδιάδας στην Περιφέρεια Ηρακλείου, ενώ ο επίσης πιο «πράσινος» Γιώργος Μαρινάκης διεκδικεί για πέμπτη φορά την επανεκλογή του στο Ρέθυμνο.

Μάχη για τα πρωτεία

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει κι αυτό επιβεβαιώσει μια εδραιωμένη κατάσταση στην αυτοδιοίκηση – στην οποία θα έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην άλλη αντιπολιτευτική δύναμη, τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το αυτοδιοικητικό του πλάνο να καταρρέει μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στη μάχη για το ποιος εκ των δύο θα έχει τα πρωτεία στον προοδευτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τα αυτοδιοικητικά ερείσματα, ειδικά τώρα, που ακόμα δεν έχει εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις επαφές και τις διεργασίες που είχαν γίνει πριν από τις εθνικές κάλπες.

Τα ανοίγματα στις τοπικές κοινωνίες δίνουν παράλληλα «αέρα» για περισσότερη οργανωτική δουλειά, ειδικά στην Αττική, στην οποία το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ποσοστά χαμηλότερα του πανελλαδικού στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που εξακολουθεί να εμφανίζει στα αστικά κέντρα, παρά τη συνολική αύξηση του ποσοστού του.

Από άποψη χρισμάτων, μόνο δύο έχουν δοθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη: το πρώτο στην ευρύτερη υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά και το δεύτερο στον Χάρη Δούκα για τον Δήμο της Αθήνας.

Στον δεύτερο, μάλιστα, θεωρείται πως αντικατοπτρίζεται το προφίλ και το πρόγραμμα που ταιριάζει στη νέα εποχή του κόμματος, γι’ αυτό και ποντάρουν σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Μαζί με το επιτελείο του Δούκα, που δουλεύει αποκλειστικά για την υποψηφιότητά του, στήριξη υπάρχει και από το επίσημο οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ – με δεδομένο πως ο πανεπιστημιακός που διεκδικεί τη δημαρχία της πρωτεύουσας λειτουργούσε το προηγούμενο διάστημα με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα όσον αφορά την αναγνωρισιμότητά του.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024