Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

ΗΠΑ: Ο εμπορικός πόλεμος κατά της Κίνας απειλεί την ηλεκτροκίνηση

ΗΠΑ: Ο εμπορικός πόλεμος κατά της Κίνας απειλεί την ηλεκτροκίνηση

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται οι εισαγωγές μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων εξαρτημάτων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται οι εισαγωγές μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων εξαρτημάτων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, καθώς τα προϊόντα αυτά πλήττονται πλέον από τους δασμούς που επιβάλλει η Ουάσινγκτον επικαλούμενη «καταναγκαστική εργασία» σε εργοστάσια που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένας νόμος των ΗΠΑ που ισχύει εδώ και ένα χρόνο ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων που κατασκευάζονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, είχε επικεντρωθεί κυρίως στους ηλιακούς συλλέκτες, τις ντομάτες και τα βαμβακερά ενδύματα. Αλλά τώρα, εξαρτήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου, ελαστικά και σημαντικές πρώτες ύλες για αυτοκίνητα, καθώς και υλικά όπως αλουμίνιο και χάλυβα, υπόκεινται όλο και περισσότερο σε κατασχέσεις στα σύνορα.

Ο αυξημένος έλεγχος των προϊόντων που προορίζονται για εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων, από τα τελωνεία και την υπηρεσία προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ (CBP), θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που θα πρέπει στο εξής να αποδεικνύουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συνδέονται με μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι κινεζικές αρχές έχουν δημιουργήσει στρατόπεδα εργασίας για Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονοτικές ομάδες. Σημειώνεται ότι το Πεκίνο αρνείται ότι μετέρχεται τέτοιες μεθόδους.

Κατασχέσεις στα σύνορα

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στον ένα χρόνο που βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, έχει εμποδιστεί η ανάπτυξη πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας, καθώς μεγάλα φορτία ηλιακών πάνελ έχουν κατασχεθεί και παραμένουν στις αποθήκες των ΗΠΑ.

Τόσο η ηλιακή ενέργεια όσο και τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες αποτελούν κρίσιμους κρίκους στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να προωθήσει την απεξάρτηση των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας αρχής των ΗΠΑ, 31 αποστολές ειδών αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής έχουν κατασχεθεί στα τελωνεία, ενώ οι ποσότητες μετάλλων όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας που διακρατούν οι αρχές έχουν εκτοξευθεί από περίπου 1 εκατ. δολάρια μηνιαίως στα τέλη του 2022 σε περισσότερα από 15 εκατ. δολάρια μηνιαίως φέτος.

Συναγερμός

Η απαγόρευση εισαγωγής εξαρτημάτων αυτοκινήτων έχει σημάνει συναγερμό στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, με παράγοντες του κλάδου να επισημαίνουν ότι η κράτηση οποιασδήποτε ποσότητας προϊόντων μπορεί να είναι αποδιοργανωτική για τη βιομηχανία.

Από τις 13 αυτοκινητοβιομηχανίες και τους προμηθευτές με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters, τέσσερις – οι Mercedes-Benz, Volkswagen, Denso, Continental και ZF Friedrichshafen – δήλωσαν ότι δεν είχαν κρατηθεί προϊόντα τους βάσει της νομοθεσίας ενάντια στην καταναγκαστική εργασίας στην Κίνα.

Η Ford, η Bosch, η General Motors, η Honda , η Toyota, η Stellantis και η Magna απάντησαν γραπτώς ότι δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι απαλλαγμένες από καταναγκαστική εργασία. Η Tesla δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Ειδικοί τονίζουν ότι οι εταιρείες που δεν έχουν χαρτογραφήσει αναλυτικά την προέλευση των προϊόντων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούν, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κρίσιμης σημασίας πρώτες ύλες.

Πηγή: Ot.gr

Only in

Μάντισσα την κέρασε σοκολατάκι προβλέποντας τον θάνατο της… Πέθανε λίγες ώρες μετά

27χρονη πήρε τη σοκολάτα από τη μάντισσα και δηλητηριάστηκε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023