Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο κοστίζει το ταξίδι των διακοπών με ντίζελ, βενζίνη ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πόσο κοστίζει το ταξίδι των διακοπών με ντίζελ, βενζίνη ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το ντίζελ ΙΧ παραμένει η πιο οικονομική λύση ακόμη και σε σχέση με το ηλεκτρικό, εφόσον το τελευταίο φορτίσει στον αυτοκινητόδρομο

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας τον ταξιδιών, ή διαφορετικά το αυτοκίνητο εργάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα χιλιόμετρα γεμίζουν εύκολα για τους περισσότερους που έχουν ήδη προγραμματίσει ένα ταξίδι στην επαρχία ή και σε νησί – που ακόμη και στα πιο μικρά οι πολλές διαδρομές βασανίζουν το ΙΧ μας.

Η οικονομία δυστυχώς είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής, μιας και οι τιμές στα βενζινάδικα έχουν χτυπήσει κόκκινο. Πώς πρέπει να οδηγούμε στην εθνική οδό, με ποιες ταχύτητες και πώς θα πετύχουμε τη χρυσή οικονομία που μας προτείνουν οι κατασκευαστές; Σαφώς οι διαφορές από μοντέλο σε μοντέλο είναι διαφορετικές, όπως από ένα ντίζελ ΙΧ σε σχέση με έναν 1.200άρη βενζινοκινητήρα.

Χιλιομετροφάγοι

Σήμερα ένα ντίζελ αυτοκίνητο καταφέρνει να κινείται οικονομικά χάρη στη λειτουργία του  κινητήρα που δεν ξεπερνά τις 2.000 – 2.500 σ.α.λ. ενώ με γνώμονα ότι το λίτρο του ντίζελ είναι αρκετά πιο οικονομικό σε σχέση με το λίτρο της βενζίνης η οικονομία είναι δεδομένη. Αλλωστε στη γλώσσα των πωλητών αυτοκινήτων τα ντίζελ είναι καθιερωμένα ως… χιλιομετροφάγοι – μπορούν να «τρώνε» εύκολα τα χιλιόμετρα χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

Σε αριθμούς ένα ντίζελ αυτοκίνητο των 1.600 κ.εκ. που κινείται στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες κατά μέσο όρο 120 – 130 χλμ./ώρα και με την κατανάλωση καυσίμου να είναι στα 5 λίτρα/100 χλμ. με γνώμονα ότι η μέση τιμή του ντίζελ στα πρατήρια είναι 1,65 ευρώ/λίτρο το κόστος για ένα ταξίδι 1.000 χλμ. αγγίζει τα 82,5 ευρώ.

Σαφώς το κόστος για το ίδιο ακριβώς ταξίδι των 1.000 χλμ. (κατά μέσο όρο αυτά είναι τα χιλιόμετρα που διανύουν οι οδηγοί κατά τη διάρκεια των διακοπών) σε ένα μοντέλο βενζίνης 1.200 κ.εκ. που καταναλώνει 8 λίτρα/100 χλμ. και με την τιμή της αμόλυβδης να έχει σκαρφαλώσει στα 1,96 ευρώ/λίτρο (και πάλι φλερτάρει με τα 2 ευρώ) αγγίζει τα 156,8 ευρώ!

Σχεδόν τα διπλά χρήματα σε σχέση με ένα ντίζελ. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το κόστος εξαρτάται από την τιμή της κιλοβατώρας. Για έναν ιδιοκτήτη ηλεκτρικού με νέο ηλεκτρικό μοντέλο (με κατανάλωση κατά μέσο όρο 15 κιλοβατώρες/100 χλμ.) που θα χρειαστεί να φορτίσει στην εθνική οδό σε ταχυφορτιστή με 0,6 ευρώ την κιλοβατώρα το κόστος της φόρτισης για ένα ταξίδι 1.000 χλμ. αγγίζει τα 90 ευρώ. Σαφώς η φόρτισή του μειώνεται ραγδαία αν επιτευχθεί από οικιακή παροχή.

Κανόνες

Η οικονομική οδήγηση και στα τρία μοντέλα (ντίζελ, βενζίνη και ηλεκτρικό) μπορεί να επιτευχθεί με τους ίδιους κανόνες. Η υπερβολική χρήση του κλιματισμού μπορεί να εκτοξεύσει την κατανάλωση καυσίμου. Ιδίως στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η αυτονομία απομειώνεται δραματικά με τη χρήση του κλιματιστικού. Οι σταθερές ταχύτητες δίνουν την ευκαιρία στον οδηγό να έχει και σταθερή κατανάλωση καυσίμου.

Προτιμάτε τα βελτιωμένα καύσιμα που προσφέρουν αρκετές εταιρείες. Είναι τα «έξυπνα» καύσιμα που παρέχουν καλύτερη και πιο αργή καύση, εξασφαλίζοντας ως κέρδος μερικά λίτρα σε κάθε γέμισμα.

Τέλος, η πίεση των ελαστικών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου. Ελαστικά με μειωμένη κατανάλωση, λόγω ελλιπούς συστηματικού ελέγχου, μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου έως και 25%!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024