Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για εθνική οδό και Νέα Φιλαδέλφεια - «Πλήρης αποτυχία» του «επιτελικού κράτους»

Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για εθνική οδό και Νέα Φιλαδέλφεια – «Πλήρης αποτυχία» του «επιτελικού κράτους»

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις Οικονόμου για τη Νέα Φιλαδέλφεια - Οι ουρές χιλιομέτρων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Πριν προλάβει να «στεγνώσει» το μελάνι των ανακοινώσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις πολιτικές ευθύνες, που επιρρίπτουν στην κυβέρνηση, σχετικά με τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ήρθαν οι εικόνες από την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, με τις ατελείωτες ουρές ακινητοποιημένων αυτοκινήτων, λόγω πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο, και τους επί ώρες εγκλωβισμένους οδηγούς, να οδηγήσουν στο «κόκκινο» την πολιτική αντιπαράθεση.

Τα κόμματα, για μία ακόμη φορά, «αναζητούν» το επιτελικό κράτος που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «πλήρη αποτυχία».

Την ίδια ώρα και, παράλληλα με τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, μετά το επιχειρησιακό «φιάσκο» της Ελληνικής Αστυνομίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίες προσανατολίζονται κυρίως στην ανακοίνωση… ήδη ληφθέντων μέτρων, η σημερινή (17/8) κατάσταση στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου μάς γύρισε πίσω στις ίδιες εικόνες με εγκλωβισμένους οδηγούς στα χιόνια της Αττικής Οδού, με τη μόνη διαφορά πως αντί να υποφέρουν από τη ζέστη του Αυγούστου, τότε υπέφεραν από το κρύο του χειμώνα…

Νέα κόντρα μετά τις δηλώσεις Οικονόμου για Ν. Φιλαδέλφεια

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και για τις ευθύνες που του επιρρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ,  αν και παραδέχτηκε πως «όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες, πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» – εννοώντας πάντως τις «αστοχίες» της ΕΛ.ΑΣ. – κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν ο ίδιος σκέφτηκε να παραιτηθεί, όπως ζητά η αντιπολίτευση από την πρώτη μέρα, απάντησε «όχι».

«Δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών, επιχειρησιακών αστοχιών. Η δική μου ευθύνη είναι να δουλέψουμε σκληρά με τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναδείξουμε τι έγινε, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να κάνουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε, χωρίς να απαξιώνουμε, χωρίς να μηδενίζουμε», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος – σημειωτέον – ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως δεν ήταν ενήμερος για τις πληροφορίες που είχε στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. ως προς την κάθοδο των Κροατών φασιστών χούλιγκανς στην Αθήνα.

Καλή η καταστολή, πρόληψη… πότε;

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακοίνωση μέτρων που είχε εξαγγείλει και μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα είχαν φέρει αποτελέσματα.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα, ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα», ανέφερε σημειώνοντας ότι «τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές».

Εξάλλου, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε ο Γιάννης Οικονόμου και όταν είπε πως η ίδια αστυνομία, το βράδυ των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνέλαβε 102 σκληρούς ακροδεξιούς χούλιγκαν.

Το θέμα, όμως, σε αυτή τη χώρα, είναι κάποια στιγμή να πετύχουμε και στην πρόληψη, όχι μόνο στην καταστολή – το αυτό ισχύει και για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και πολλά ακόμη.

ΣΥΡΙΖΑ: O Μητσοτάκης μετά από 10 ημέρες εξήγγειλε μέτρα που ήδη ισχύουν

«Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το φιάσκο, ο κ. Μητσοτάκης μετά από δέκα ημέρες αφωνίας εξήγγειλε μέτρα που ήδη ισχύουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης.

«Η έκταση του φιάσκου είναι τέτοια που υπερβαίνει τη συζήτηση αποκλειστικά για την οπαδική βία, διότι εδώ έχει δημιουργηθεί στους πολίτες μια αίσθηση ανοχύρωτης χώρας», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Γι’ αυτό εμείς έχουμε τονίσει ότι θα έπρεπε να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης, με παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου».

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο κ. Καλπάκης υπογράμμισε ότι «είναι μέτρα που είχαν εξαγγελθεί τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και ισχύουν από τον Μάρτιο του 2022 με τον νόμο 4908, και μέτρα που επικεντρώνονται εντός των γηπέδων παραβλέποντας ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη εκτός γηπέδου και την προηγούμενη ημέρα του αγώνα».

ΠΑΣΟΚ: Ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας οι δηλώσεις Οικονόμου

«Οι θλιβερές διαπιστώσεις, που ακούσαμε και σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό για τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποτελούν μία ακόμη ομολογία αποτυχίας από την κυβέρνηση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου τουΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν ακούσαμε καμία ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, που έχουν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, δουλειά του οποίου θα έπρεπε να ήταν ο συντονισμός και η πρόληψη των ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. και όχι απλώς ο σχολιασμός των γεγονότων, όπως έκανε σήμερα ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας διακηρύξεις και αγαθές προθέσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, τις οποίες είχαμε ξανακούσει και μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού».

«Το ‘επιτελικό κράτος’ της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται ανίκανο να εφαρμόσει τις πολιτικές, που η ίδια κυβέρνηση εξήγγειλε ενάμιση χρόνο πριν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για να καταλήξει πως «από την πολλή επικοινωνία, η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη».

Εθνική οδός: Ανίκανο ξανά το δήθεν επιτελικό κράτος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ημέρα, η απίστευτη και πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί, οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο το οποίο μετέφερε υγραέριο, προκάλεσε εκ νέου σφοδρές αντιδράσεις, καθώς η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την έλλειψη προετοιμασίας απέναντι σε τέτοια έκτακτα περιστατικά, συντονισμού των υπηρεσιών, αλλά και μέριμνας απέναντι στους πολίτες που ταλαιπωρούνται.

Όσο περνούν οι ώρες «οι καταγγελίες πληθαίνουν για έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν λήξει η επιχείρηση απομάκρυνσης του βυτιοφόρου και ανοίξουν ξανά οι δρόμοι για τους οδηγούς.

Και τόνισε ότι «τα ερωτήματα είναι τεράστια για το πώς δεν αποφεύχθηκε έγκαιρα το μποτιλιάρισμα και η πολύωρη ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες».

Για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «το βέβαιο είναι ότι το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ανίκανο να προλάβει και να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις».

ΚΚΕ: Να ληφθεί κάθε μέριμνα

Και το ΚΚΕ σχολίασε τη μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην  Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, καθώς και στην παλαιά Εθνική, λόγω της πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο όχημα, «χωρίς καμία ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να κινηθούν, αλλά και χωρίς καμία μέριμνα, τόσο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία».

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περισσός, η κατάσταση στην Αθηνών – Κορίνθου «αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024