Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Χαβάη: Μόλις δύο σοροί έχουν ταυτοποιηθεί

Φωτιά στην Χαβάη: Μόλις δύο σοροί έχουν ταυτοποιηθεί

Οι αρχές καλούν τους συγγενείς να δώσουν δείγματα DNA

Αξιωματούχοι ενημερώνουν πως μόνο δύο από τους 93 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις πυρκαγιές στο Μάουϊ έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής. Οι ίδιοι αναφέρουν πως τα λείψανα που ανακτήθηκαν είναι τόσο «εύθραυστα που διαλύονται».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, οι αξιωματούχοι της κομητείας Μάουϊ δήλωσαν ότι σχεδόν μία εβδομάδα αφότου το νησί αποδεκατίστηκε από τη πυρκαγιά, μόλις δύο θύματα έχουν ταυτοποιηθεί σωστά – και μόνο το 3% της περιοχής έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής.

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανοικοδόμηση της Λαχάινα»

«Θα υπάρξει ενεργή ανάκτηση τις ημέρες και τις εβδομάδες των οστών και των λειψάνων εκείνων που χάσαμε», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή».»

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανοικοδόμηση της Λαχάινα. Φαίνεται όντως σαν να έσκασε βόμβα», είπε για την ιστορική πόλη-θέρετρο που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Οι αρχές καλούν τους συγγενείς να δώσουν δείγματα DNA – Δεν υπάρχουν στοιχεία για αγνοούμενους

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετιέ καλεί τους επιζώντες των πυρκαγιών με αγνοούμενα αγαπημένα πρόσωπα να δώσουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην ήδη δύσκολη αποστολή της ταυτοποίησης των νεκρών. «Σας χρειαζόμαστε για να κάνετε το τεστ DNA. Πρέπει να ταυτοποιήσουμε τους αγαπημένους σας», δήλωσε ο Pelletier.

Ο Pelletier και οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη δώσει μια εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι αγνοούνται, με τους ντόπιους να έχουν δημιουργήσει μια ομάδα στο Facebook που περιγράφει την κατάσταση σχεδόν 5.000 κατοίκων. Μια ανεπίσημη καταμέτρηση καταγράφει περισσότερους από 1.302 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Συνεχίζονται οι έρευνες στο πεδίο

Μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί της Κυριακής, ο Pelletier τόνισε τη φρίκη της προσπάθειας αναζήτησης, περιγράφοντας τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν τόσο εύθραυστα που σπάνε στα χέρια των συνεργείων έκτακτης ανάγκης και καταλήγουν να διασκορπίζονται στο έδαφος.

«Έχουμε λοιπόν 200 ανθρώπους που έτρεχαν χθες στον τόπο του εγκλήματος, και κάποιοι από εσάς, αυτό είναι που πατάτε», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα θέλατε να το περιγράψω». Ο επικεφαλής πρόσθεσε ότι κάποια λείψανα βρέθηκαν σε φωτιές τόσο ισχυρές, που «έλιωσαν μέταλλα».

Ο Pelletier δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που χτενίζουν αυτή τη στιγμή τις κατεστραμμένες πόλεις στο Μάουι σημειώνουν τις περιοχές που πρέπει να ερευνηθούν με ένα «Χ» και άλλες περιοχές με «HR» όταν βρίσκονται ανθρώπινα λείψανα.

Πολλοί απευθύνονται σε αξιωματούχους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για βοήθεια στον εντοπισμό μελών της οικογένειάς τους, ενώ οι συνδέσεις διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στο νησί παραμένουν αποσπασματικές, επειδή οι πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές στους πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Στην Λαχάινα οι περισσότερες ζημιές – Τουλάχιστον 2.200 κτίρια υπέστησαν ζημιές στο Μάουι

Η γερουσιαστής Mazie Hirono, η οποία δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή ότι το νησί της βρίσκεται «σε μια περίοδο πένθους και απώλειας», δήλωσε ότι με τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται, ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

Οι πιο εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στην πόλη-θέρετρο Λαχάινα -που έχει πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκους- όπου σχεδόν όλες οι υποδομές της καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν δήλωσε ότι τουλάχιστον 2.200 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στο δυτικό Μάουι, ενώ οι συνολικές ζημιές υπολογίζονται σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα περισσότερα από τα κατεστραμμένα κτίρια ήταν σε κατοικημένες περιοχές, σημείωσε ο Γκριν.

Sports in

Ο Έμερι υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Το άξιζαν…» (vid)

Ο Ισπανός τεχνικός της Άστον Βίλα αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τη σπουδαία εμφάνιση – νίκη στο Villa Park.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024