Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλαβίνας για Ν. Φιλαδέλφεια: Υπάρχουν κραυγαλέες ολιγωρίες, πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες

Γλαβίνας για Ν. Φιλαδέλφεια: Υπάρχουν κραυγαλέες ολιγωρίες, πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες

Η ασφάλεια των πολιτών σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα δεν είναι αυτονόητη, σημειώνει ο Θανάσης Γλαβίνας

Τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με την άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, την οπαδική βία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας.

«Μας σοκάρει όλους το πόσο εύκολα τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, το πολυτιμότερο αγαθό, στην χώρα μας. Και ενώ υφίσταται η πρόβλεψη του Συντάγματος, για την απόλυτη προστασία της, σήμερα το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα τίθεται σε κίνδυνο, σε κάθε ευκαιρία. Η ασφάλεια των πολιτών σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα δεν είναι αυτονόητη», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα Realnews.

Ο κ. Γλαβίνας, αναφερόμενος στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, υπογράμμισε πως «οι κρατικές υπηρεσίες με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όφειλαν να έχουν μεριμνήσει εγκαίρως και με βάση τις αναφορές από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρχές των κρατών της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, να έχουν προλάβει την τέλεση αυτού του εγκλήματος».

«Να αποδοθούν χωρίς αναστολές οι πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες»

«Δυστυχώς, από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπήρξαν κραυγαλέες ολιγωρίες σε όλα τα επίπεδα και οι ευθύνες, πολιτικές και επιχειρησιακές, πρέπει να αποδοθούν στο έπακρο και χωρίς αναστολές», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για την οπαδική βία, «ως συνέπεια και ως μέρος του οργανωμένου εγκλήματος», τόνισε πως είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, με μακρά προϊστορία, «και απαιτεί βαθιά ανάλυση, συναινέσεις και δύσκολες αποφάσεις για την εκρίζωση των πρωτογενών αιτιών του. Δεν είναι μία εύκολη άσκηση, ωστόσο, οφείλουμε να το παραδεχτούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Και σημείωσε πως η περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και άλλες περιπτώσεις, δείχνουν ότι η οπαδική βία έχει αποκτήσει πανευρωπαϊκή διάσταση, «με δίκτυα συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσα από τις λεγόμενες ‘αδελφοποιήσεις’ οπαδών, πίσω από τις οποίες συχνά βρίσκονται ακραίες πολιτικές ιδεολογίες».

«Ο Οικονόμου οφείλει να παραιτηθεί»

«Οι ομάδες είναι απλώς το προκάλυμμα, ενώ έχει να κάνει περισσότερο με ταυτοτικά χαρακτηριστικά και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις για τα άτομα που αποφασίζουν να εισέλθουν στις ομάδες των χούλιγκαν με κυρίαρχη ιδεολογία τη βία. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις παράνομες συνήθως οικονομικές δραστηριότητες που διατηρούν τα ηγετικά κλιμάκια των ομάδων αυτών», επισήμανε ο Θανάσης Γλαβίνας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κληθείς να σχολιάσει τους κυβερνητικές χειρισμούς και το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως αυτή η κυβέρνηση «δεν ξεκίνησε τη θητεία χθες. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, άρα και δεν υπάρχει καμία ‘περίοδος χάριτος’ ή ακόμη και ανοχής. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο, όμως, και μείζονα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, παραμένουν σε εκκρεμότητα».

«Εάν κάποιος υπουργός δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του και να αναλάβει τις ευθύνες του ή αν βαρύνεται με κάποιο σοβαρό ολίσθημα και ολιγωρία, όπως στην περίπτωση του κου Οικονόμου, τότε χωρίς καμία περιστροφή οφείλει να παραιτηθεί», προσέθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται κάθε ζήτημα με γνώμονα το «επικοινωνιακό όφελος», κάτι που, όπως είπε, «θα το βρει μπροστά της».

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο κ. Γλαβίνας υπενθύμισε τη στενή σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώμοντας ότι «είμαστε η παράταξη που έδωσε ουσιαστική πνοή στην τοπική αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και εργαλεία πραγματικής πολιτικής χειραφέτησης, ώστε να εκπληρώνει τον πραγματικό της ρόλο, την διοίκηση των τοπικών ζητημάτων με τον αμεσότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

«Σεβόμενοι λοιπόν στο ακέραιο την αυτονομία και την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν επιζητούμε να κάνουμε επίδειξη πολιτικής ισχύος, αλλά να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας, ώστε αυτοδιοικητικές και πολιτικές κινήσεις μέσα από την κοινωνία των πολιτών, που είτε έχουν επιδείξει έργο είτε διεκδικούν με όραμα και σχέδιο τη διοίκηση της περιοχής τους, να μπορέσουν να εκπληρώσουν το πρόγραμμά τους», τόνισε.

Και αναφερόμενος στους στόχους του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «σε επίπεδο Περιφερειών, όπου και στηρίζουμε συγκεκριμένες υποψηφιότητες, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική της σταθερής ανόδου, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024