Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποχαιρετά τον Brice Marden, που αγάπησε πολύ την Ύδρα

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποχαιρετά τον Brice Marden, που αγάπησε πολύ την Ύδρα

Το 2022, η έκθεση «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον Αμερικανό καλλιτέχνη -ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών-, και τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση.

Ο Nicholas Brice Marden Jr. ήταν ένας Αμερικανός καλλιτέχνης που γενικά περιγράφεται ως μινιμαλιστής, αν και το μεταγενέστερο έργο του έχει ρίζες στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και στη ζωγραφική του χρωματικού πεδίου. Έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, το Τίβολι, την Ύδρα και στην Πενσυλβάνια.

Στην πρώτη του μουσειακή έκθεση στην Ελλάδα, ο διάσημος καλλιτέχνης παρουσίασε το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση περιλάμβανε 44 ζωγραφικούς πίνακες, σχέδια, επιζωγραφισμένα μάρμαρα και σημειωματάρια που παρουσιάζαν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής του παραγωγής,  αποκαλύπτοντας την οξεία παρατηρητικότητα, τη σπάνια αφαιρετική ματιά και τον συντονισμό του με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε διάλογο με 16 αρχαιότητες που επιλέχθηκαν από τον επιμελητή σε συνομιλία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Photo © Museum of Cycladic Art

Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινάει το 1971

Με μια πορεία έξι δεκαετιών, ο Marden συναρπάζει με τη χειρονομιακή απλότητα των έργων ζωγραφικής και των σχεδίων του. Το έργο του αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον Μινιμαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε για πάνω από 50 χρόνια από το ελληνικό τοπίο και από την ελληνική αρχαιότητα.

Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινάει το 1971 όταν ταξίδεψε πρώτη φορά στην Ύδρα, μαζί με τη σύζυγό του Έλεν, που είναι επίσης ζωγράφος.  Μαγεμένοι από το φως και την «τέχνη των παλαιότερων πολιτισμών», αγόρασαν ένα σπίτι εκεί δύο χρόνια αργότερα. Έκτοτε πήγαινε στο νησί σχεδόν κάθε καλοκαίρι.  Η καθαρότητα του υδραϊκού τοπίου έχει επηρεάσει βαθιά τον Marden, ο οποίος αντλούσε έμπνευση από την παρατήρηση της φύσης.

«Οι δυτικοί καλλιτέχνες στέκονται ως άνθρωποι που κοιτάζουν τη φύση- οι Ασιάτες καλλιτέχνες προσπαθούν να είναι μέσα στη φύση. Γίνεσαι ένα με τη φύση αντί να ζωγραφίζεις ένα πορτρέτο της. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά» θα πει ο ίδιος.

«Νομίζω ότι η αφαίρεση είναι ένας πολύ πλούσιος τομέας. Και είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν κάποιο φόβο γι’ αυτήν. Κάνω διαρκώς αυτές τις δηλώσεις για το πώς πρέπει απλώς να την κοιτάζεις και να αντιδράς σε αυτήν μόνος σου- απλά χαλάρωσε και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο» θα πει μιλώντας για την αδυναμία του στο abstract.

Photo © Museum of Cycladic Art

Photo © Museum of Cycladic Art

Έκανε αυτό που αγαπούσε

Ο θάνατος του Brice Marden ανακοινώθηκε από την κόρη του Mirabella Marden με ανάρτηση στο Instagram. Σύμφωνα με την ανάρτηση της, ο Marden πέθανε την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

«Έφυγε ήσυχος, στον ύπνο του, στο σπίτι του στο Τίβολι. Ζωγράφιζε μέχρι και το περασμένο Σάββατο. Ήταν τυχερός που έζησε μια μακρά ζωή κάνοντας αυτό που αγαπούσε».

«Η αιτία ήταν ο καρκίνος», ανέφερε σε δήλωσή της η σύζυγός του, Helen Marden.

Δείτε τις αναρτήσεις της κόρης του

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @mirabellezahara

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @mirabellezahara

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποχαιρετά τον Brice Marden

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποχαιρέτησε τον καλλιτέχνη γράφοντας στα social media: «Όλοι μας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είμαστε βαθιά θλιμμένοι για τον θάνατο του Brice Marden την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 84 ετών. Ο Marden θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του και ήταν μεγάλη μας τιμή που παρουσιάσαμε την έκθεση «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» το καλοκαίρι του 2022, την τελευταία του μουσειακή έκθεση εν ζωή.

Η Ελλάδα είχε κεντρικό ρόλο στη ζωή του ως πηγή έμπνευσης αλλά και δεύτερη πατρίδα. Ο Marden περνούσε τα καλοκαίρια του στην Ύδρα από το 1971. Για περισσότερα από 50 χρόνια άντλησε έμπνευση από το ελληνικό τοπίο και την αρχαιότητα. Τα έργα του ήταν γεμάτα με το φως και τα χρώματα του αγαπημένου του νησιού, την Ύδρα.

Η έκθεση του στο Μουσείο περιλάμβανε ζωγραφικούς πίνακες και επιζωγραφισμένα μάρμαρα, σχέδια και σημειωματάρια που παρουσίαζαν ένα φάσμα της καλλιτεχνικής του πορείας, αποκαλύπτοντας την οξεία παρατηρητικότητα, την αφαιρετική ματιά και τον συντονισμό του με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε διάλογο με 16 αρχαιότητες που επέλεξε ο Marden και ο επιμελητής της έκθεσης, καλλιτέχνης και στενός φίλος του, Δημήτριος Αντωνίτσης».

Δείτε την ανάρτηση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης 

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024