Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία υποψήφιου προέδρου στον Ισημερινό: Βίντεο σοκ από την επίθεση - Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δολοφονία υποψήφιου προέδρου στον Ισημερινό: Βίντεο σοκ από την επίθεση – Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο κεντρώος υποψήφιος πρόεδρος του Ισημερινού, Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς κατά την έξοδό του από προεκλογική εκδήλωση στο Κίτο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, όπου το κεντρικό διακύβευμα είναι η διολίσθηση της χώρας στη βία και την εγκληματικότητα.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Βιγιαβισένσιο, πρώην δημοσιογράφο που έχει εργαστεί για την εφημερίδα Guardian και είχε μιλήσει ανοιχτά για τις φερόμενες σχέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της πολιτικής, να περιβάλλεται από υποστηρικτές και να συνοδεύεται από φρουρούς ασφαλείας σε ένα όχημα που τον περίμενε, όταν ακούγονται πυροβολισμοί.

Επικρατεί πανικός με τον κόσμο να πέφτει στο έδαφος για να καλυφθεί, ενώ όπως έγινε γνωστό άλλα εννέα άτομα τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος για το εθνικό κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Κανονικά οι εκλογές στις 20 Αυγούστου

Μετά τη δολοφονία κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες στον Ισημερινό, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους Γκιγέρμο Λάσο, ενώ η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί αυτή τη στιγμή σε όλη την εθνική επικράτεια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, την ηρεμία της χώρας και τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές της 20ης Αυγούστου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε κοινή δήλωσή του με την επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Ντιάνα Αταμαΐντ, που μεταδόθηκε από το YouTube.

Η Αταμαΐντ δήλωσε από την πλευρά της πως «η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου, σύμφωνα με τη νόμιμη συνταγματική εντολή».

Δεχόταν απειλές για τη ζωή του

Ένας από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε από πυρά του προσωπικού ασφαλείας, ενώ η αστυνομία εντόπισε έναν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην περιοχή, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Αλέιν Λούνα.

Ο Κάρλος Φιγκερόα, φίλος του Βιγιαβικένσιο που ήταν μαζί του την ώρα της επίθεσης, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι δράστες έριξαν περίπου 30 πυροβολισμούς. “Του έστησαν ενέδρα έξω από το αθλητικό κέντρο“, δήλωσε ο Φιγκερόα. “Κάποιοι (από τους παρευρισκόμενους) νόμιζαν μάλιστα ότι ήταν πυροτεχνήματα“. Η κυριότερη εφημερίδα της χώρας, η El Universo, ανέφερε ότι ο Βιγιαβισένσιο δολοφονήθηκε με τρεις πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Ο Βιγιαβισένσιο είχε καταγγείλει αυτόν τον μήνα ότι ο ίδιος και η ομάδα του δέχονταν απειλές που φέρεται να προέρχονταν από τον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών. “Παρά τις νέες απειλές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους γενναίους ανθρώπους του Εκουαδόρ μας“, είχε γράψει τότε στο X.

Αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος

Η δολοφονία έρχεται εν μέσω μιας σοκαριστικής αύξησης του οργανωμένου εγκλήματος στη μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής, καθώς αντίπαλες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών διαπράττουν σφαγές στις φυλακές και τα ποσοστά δολοφονιών έχουν υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2022.

Ο Βιγιαβισένσιο ήταν ένας από τους οκτώ υποψηφίους προέδρους που συμμετείχαν στις πρόωρες εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 20 Αυγούστου. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες του Εκουαδόρ δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι η επίλυση του προβλήματος της ανασφάλειας στη χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητά τους.

Ο Βιγιαβισένσιο, από την επαρχία Chimborazo των Άνδεων, ήταν υποψήφιος με το Κίνημα Build Ecuador Movement. Ήταν πρώην μέλος του συνδικάτου στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador και αργότερα δημοσιογράφος που κατήγγειλε φερόμενες απώλειες εκατομμυρίων από πετρελαϊκές συμβάσεις.

Δηλώσεις

Ο Βιγιαβισένσιο ήταν μία από τις πιο επικριτικές φωνές κατά της διαφθοράς, ιδίως κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα από το 2007 έως το 2017, και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση λόγω δηλώσεων εναντίον του πρώην προέδρου.

«Ο Ισημερινός έχει γίνει ένα αποτυχημένο κράτος», έγραψε στο Twitter ο Κορέα μετά τη δολοφονία της Τετάρτης. «Εκείνοι που προσπαθούν να σπείρουν ακόμη περισσότερο μίσος με αυτή τη νέα τραγωδία, ελπίζω να καταλάβουν ότι το μόνο που κάνει είναι να συνεχίζει να μας καταστρέφει».

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο του Φερνάντο Βιγιαβικένσιο στο “οργανωμένο έγκλημα” σε δήλωσή του στο X, πρώην Twitter, και υποσχέθηκε να προσαγάγει τους δράστες στη δικαιοσύνη.

“Εξοργισμένος και σοκαρισμένος από τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο“, ανέφερε. “Για τη μνήμη του και για τον αγώνα του, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο“.

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024