Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το μυστικό όπλο των ουκρανών κομάντος

Το μυστικό όπλο των ουκρανών κομάντος

Oι επίλεκτες δυνάμεις του Κιέβου στηρίζονται στην τεχνολογία για να χτυπούν πίσω από τις γραμμές του εχθρού

Τα ουκρανικά στρατεύματα δημιουργούν συνθήκες για να προχωρήσουν βήμα βήμα και να έχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, δήλωσε χθες ο γενικός διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων Βάλερι Ζαλούζνι, προσθέτοντας ότι η ουκρανική άμυνα απωθεί τις ρωσικές προσπάθειες αντεπίθεσης.

Η αλήθεια είναι πως κάποιες από τις επίλεκτες δυνάμεις της Ουκρανίας βασίζονται στην τεχνολογία για να χτυπούν πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Οπως γράφει η «Washington Post», κάποιες από τις μονάδες αυτές επιχειρούν ελαφρώς πίσω από την πρώτη γραμμή, χρησιμοποιώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που δίνουν την εικόνα που καταγράφουν drones.

Πέρυσι οι ουκρανοί επίλεκτοι στρατιώτες είχαν ευκαιρίες να προχωρούν έρπειν σε κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη τη νύχτα για να εξαλείψουν εχθρικούς στόχους. Τώρα, με τις ρωσικές οχυρώσεις και μεγάλα ναρκοπέδια να καθυστερούν την ουκρανική αντεπίθεση, ένα drone οπλισμένο με εκρηκτικά αποτελεί την εναλλακτική επιλογή. Τον περασμένο μήνα, τριμελής ομάδα κατηύθυνε χειροκίνητα ένα drone για να χτυπήσει σύμπλεγμα κεραιών που ήταν τοποθετημένες στην περιοχή της Ζαπορίζια. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για να κάνουν παρεμβολές στους δορυφορικά καθοδηγούμενους πυραύλους της Ουκρανίας.

Το drone που κοστίζει 1.500 δολάρια, προσέκρουσε σε μία από τις κεραίες και αμέσως, καθώς οι Ρώσοι έχασαν τη δυνατότητα να παρεμβάλλονται, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν τον πύργο τηλεπικοινωνιών με χτύπημα από ένα αμερικανικό σύστημα πυραύλων HIMARS. Αν το drone δεν απενεργοποιούσε πρώτα μία από τις κεραίες, το χτύπημα του πυραύλου πιθανόν δεν θα ήταν επιτυχές.

Η ομάδα Alpha

Αυτού του είδους η επιχείρηση έχει γίνει σήμα κατατεθέν των μονάδων ειδικών δυνάμεων όπως η Alpha, η οποία πρόσφατα παραχώρησε στους δημοσιογράφους της «Washington Post» σπάνια πρόσβαση στις ομάδες της που βοηθούν τις τακτικές στρατιωτικές ταξιαρχίες στην αντεπίθεση. Η φύση αυτού του πολέμου – που γίνεται κυρίως με πυροβολικό και με τις πλευρές να χωρίζονται από ναρκοθετημένα πεδία – οδήγησε στη χρήση τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων drones με εκρηκτικά τα οποία κατευθύνουν οι έμπειροι στρατιώτες από ασφαλή απόσταση. Μια τακτική που ενέχει μικρότερο κίνδυνο από το να κινηθεί κάποιος πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Οι μαχητές της ομάδας Alpha εκπαιδεύονται να κάνουν τα πάντα, από την εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων έως τη λειτουργία κινητών συστημάτων αεράμυνας. Οι ελεύθεροι σκοπευτές τους θεωρούνται οι καλύτεροι στην Ουκρανία. Ομως όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στα drones τον τελευταίο καιρό, καθώς οι στόχοι τους έγιναν πιο δύσκολοι. Ολα αυτά δείχνουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα ο ουκρανικός στρατός σε κάθε επίπεδο – ακόμα και μεταξύ των πιο εκλεκτών και αποτελεσματικών μονάδων του – καθώς συναντά μια ρωσική δύναμη που έχει προετοιμαστεί και προσαρμοστεί μετά τα αλλεπάλληλα λάθη της το φθινόπωρο, όταν η Ουκρανία ανακατέλαβε μεγάλες εκτάσεις στις περιοχές Χάρκοβο και Χερσώνα.

Ο Βασίλ Μαλιούκ, επικεφαλής της SBU, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Ουκρανίας, που δημιούργησε την ομάδα Alpha το 1994, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι ειδικοί της ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας πέρυσι, που διέκοψε προσωρινά μια βασική ρωσική οδό ανεφοδιασμού. Η υπηρεσία βρίσκεται επίσης πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024