Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Μπαράζ κυρώσεων σε προμηθευτές του ρωσικού στρατού

Βρετανία: Μπαράζ κυρώσεων σε προμηθευτές του ρωσικού στρατού

Κυρώσεις επέβαλε την Τρίτη 8 Αυγούστου το Λονδίνο σε ιρανική εταιρεία κατασκευής drone και σε μια σειρά ξένων επιχειρήσεων, διότι προμήθευαν τη Ρωσία με όπλα και εξαρτήματα που χρησιμοποίησε στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η ιρανική Paravar Pars και επτά από τα στελέχη της, που ήδη υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, και δύο εξαγωγείς μικροηλεκτρονικών με έδρα την Τουρκία, η Azu International και η Turkik Union, ήταν μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν από τη Βρετανία.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν στις βρετανικές οντότητες να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς που υφίστανται κυρώσεις και επίσης επιβάλλουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, μπλοκάροντας αυτά που διατηρούνται στη Βρετανία.

Συνολικά, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε 25 νέες κυρώσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στο Ιράν, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, τη Σλοβακία, την Ελβετία και τα Ην. Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη Ρωσία.

«Οι σημερινές κυρώσεις ορόσημο θα μειώσουν περαιτέρω το οπλοστάσιο της Ρωσίας και θα κλείσουν το δίχτυ στις αλυσίδες εφοδιασμού που θα στηρίξουν την αμυντική βιομηχανία του (προέδρου) Πούτιν που αντιμετωπίζει τώρα προβλήματα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Βρετανικές κυρώσεις σε 1600 άτομα και εταιρείες

Η Azu και η Turkik Union είχαν έναν ρόλο στην εξαγωγή μικροηλεκτρονικών στη Ρωσία που ήταν απαραίτητες για τη στρατιωτική δραστηριότητα της χώρας στην Ουκρανία, είπε ο Cleverly, όπως γράφει το Reuters.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι η Azu είχε εξάγει εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων τσιπ κατασκευασμένων από Αμερικανούς κατασκευαστές.

Τον Απρίλιο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε επίσης την Azu ότι στέλνει τσιπ υπολογιστών ξένης προέλευσης στη Ρωσία.

Η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε ορισμένα άτομα επίσης την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου του Ελβετού υπηκόου Anselm Oskar Schmucki, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια είναι ο επικεφαλής του γραφείου στη Μόσχα ενός διαχειριστή κρυπτονομισμάτων με έδρα την Ελβετία, DuLac Capital Ltd.

Υποστήριξε τη συμμετοχή του Schmucki «στην απόκτηση οφέλους από ή την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας, με τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας, δηλαδή στον Τομέα των Ρωσικών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών», ως αιτία για τη στόχευση του.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.600 άτομα και οντότητες από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είπε ότι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων σηματοδότησε τη μεγαλύτερη δράση της ποτέ σε στρατιωτικούς προμηθευτές σε τρίτες χώρες.

Με πληροφορίες από REUTERS

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024