Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Αυστηροποιούνται οι νόμοι για τη βία κατά των γυναικών

Βουλγαρία: Αυστηροποιούνται οι νόμοι για τη βία κατά των γυναικών

Την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της χώρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τροποποιήσεις στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα με αυστηροποίηση των ποινών για τη βία κατά των γυναικών εξετάζει το βουλγαρικό κοινοβούλιο, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την άγρια επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα μια 18χρονη από πρώην φίλο της.

Πριν από περίπου έναν μήνα, μια 18χρονη δέχθηκε δεκάδες μαχαιριές από 26χρονο πρώην φίλο της, ο οποίος της έσπασε τη μύτη και της ξύρισε το κεφάλι.

Δικαστήριο της πόλης Στάρα Ζαγόρα, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, χαρακτήρισε «ελαφρά» τα τραύματα και δεν διέταξε τη σύλληψη του δράστη. Ύστερα από κύμα λαϊκής κατακραυγής, ο 26χρονος συνελήφθη. Αρνήθηκε πως διέπραξε την επίθεση και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από κράτηση 72 ωρών.

Την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της χώρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ούτε μια γυναίκα παραπάνω».

«Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος σαδισμός να χαρακτηρίζεται απλή σωματική βλάβη; Η αντίδραση του δικαστηρίου ήταν σοκαριστική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η 39χρονη Εμιλία Στογιάνοβα.

Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα περιλαμβάνουν κατάργηση του ανασταλτικού χαρακτήρα στην εκτέλεση ποινών για «ελαφρά σωματική βλάβη», αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο ετών.

Επίσης αυξάνεται σε φυλάκιση οκτώ ετών (από έξι που είναι μέχρι σήμερα) η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της πρόκλησης «μέτριας (επικίνδυνης) σωματικής βλάβης».

Στον νόμο περί προστασίας από ενδοοικογενειακή βία εισάγεται και ο όρος «στενή σχέση», τον οποίο η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα χαρακτήρισε «νομικό παραλογισμό».

«Αυτός ο ορισμός είναι ασαφής και πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις», παραδέχθηκε η δικηγόρος Αντέλα Κατσαούνοβα, υπογραμμίζοντας ότι η προσθήκη αποσκοπεί κυρίως στην προστασία ανηλίκων που δεν καλύπτονταν από τον σχετικό νόμο.

Δεκαοκτώ γυναικοκτονίες καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στη Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν υποτιμημένο αυτόν τον απολογισμό. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 596 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έναντι 426 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024