Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό: Η πόλη που απαγορεύει επίσημα τους μισογυνίστικους στίχους σε τραγούδια

Μεξικό: Η πόλη που απαγορεύει επίσημα τους μισογυνίστικους στίχους σε τραγούδια

Πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων.

Οι αρχές της πολιτείας Τσιουάουα του Μεξικού απαγόρευσαν στους καλλιτέχνες να αναπαράγουν… μισογυνικούς στίχους στα live τους.

Συγκεκριμένα, η πολιτεία ψήφισε ένα μέτρο που απαγορεύει στους μουσικούς να ερμηνεύουν τραγούδια που προωθούν τη βία κατά των γυναικών.

Αυτό σημαίνει ότι ο δημοφιλής Πουέρτο Ρικανός σταρ της ρέγκετον Bad Bunny, του οποίου η συναυλία βγήκε sold out στη χώρα πέρυσι, και ο καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη ροή του Μεξικού, ο Peso Pluma, ηγέτης του είδους «narco ballad», μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτοι εξαιτίας των μισογυνίστικων χαρακτηριστικών στα τραγούδια τους.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 55.000 λιρών (1,2 εκατ. πέσος), με τα χρήματα που συγκεντρώνονται να δωρίζονται σε δημοτικά προγράμματα για γυναίκες και καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας. Οι νομοθέτες επέμειναν ότι ο νόμος δεν είχε σκοπό να στοχεύσει κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος.

Η δημοτική σύμβουλος Πατρίσια Ουλάτε δήλωσε στον Guardian ότι «η σκληρή πραγματικότητα – συμπεριλαμβανομένων της βίας κατά των γυναικών και της κουλτούρα του «μάτσο» παρακίνησαν τους νομοθέτες να δράσουν την περασμένη εβδομάδα κατά της προώθησης της έμφυλης βίας».

«Η Τσιουάουα είναι μία από τις πέντε πόλεις της πολιτείας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των υψηλών ποσοστών βίας κατά των γυναικών» συμπλήρωσε η Πατρίσια Ουλάτε.

Ο δήμαρχος, Μάρκο Μπονίγια, χαρακτήρισε αυτή την έξαρση της βίας ως «πανδημία», με επτά στις 10 κλήσεις στην αστυνομία της πόλης να αφορούν ενδοοικογενειακά προβλήματα. «Η ζωντανή μουσική που εργαλειοποιεί και σεξουαλικοποιεί τις γυναίκες θα θεωρείται βία» συμπλήρωσε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε το δικαίωμα των μουσικών να «τραγουδούν ό,τι θέλουν», αλλά επέκρινε τους καλλιτέχνες που εξυμνούν τη βία και τη χρήση ναρκωτικών.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024