Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα» - Ο συγκλονιστικός μονόλογος της Αμέρικα Φερέρα στη «Barbie»

«Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα» – Ο συγκλονιστικός μονόλογος της Αμέρικα Φερέρα στη «Barbie»

Προσοχή, ακολουθεί spoiler. Διαβάστε τον συγκλονιστικό μονόλογο για τη γυναικεία φύση που δίνει η Αμέρικα Φερέρα στην ταινία «Barbie».

Όποιος έπαιζε με την Barbie όταν ήταν παιδί θα γνωρίζει ότι τα ψεύτικα σενάρια – καβγάδες μεταξύ φίλων, ταξίδια στο γιατρό, αγωνιώδεις αναζητήσεις παπουτσιών πριν ξεκινήσει μια επίδειξη μόδας – τροφοδοτούσαν το ξεδίπλωμα πραγματικών συναισθημάτων. Στην «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ, μια τέτοια στιγμή φτάνει στο δεύτερο μισό της ταινίας με φόντο την ονειρική χώρα του καραμελόχρωμου πλαστικού.

Η Barbie (Μάργκοτ Ρόμπι) έχει επιστρέψει στη χώρα της Barbie μετά από μια σύντομη, συγκλονιστική επίσκεψη στον πραγματικό κόσμο. Είναι απελπισμένη για τις αλλαγές που έχει υποστεί η φεμινιστική ουτοπία της, καθώς οι Κεν έχουν αναλάβει την εξουσία, και τα νεοαποκτηθέντα αισθήματα ανεπάρκειας την βασανίζουν: «Δεν είμαι αρκετά έξυπνη για να είμαι ενδιαφέρουσα. Δεν μπορώ να κάνω εγχείρηση εγκεφάλου. Δεν έχω πετάξει ποτέ αεροπλάνο. Δεν είμαι πρόεδρος. Κανείς στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι σαν εμένα. Δεν είμαι αρκετά καλή για τίποτα».

Η Barbie σε υπαρξιακή κρίση

Η Gloria, την οποία υποδύεται η Αμέρικα Φερέρα -μια γυναίκα που ζει στον πραγματικό κόσμο και της οποίας οι σκοτεινές φαντασιώσεις για την Barbie κινητοποίησαν την υπαρξιακή κρίση της κούκλας- παρηγορεί και καθησυχάζει την Barbie σε έναν σαρωτικό μονόλογο που περιγράφει τις τρελές και αντιφατικές προσδοκίες που πρέπει να διαπραγματευτούν οι γυναίκες.

«Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα» λέει η Gloria. «Είσαι τόσο όμορφη και τόσο έξυπνη και με σκοτώνει που δεν πιστεύεις ότι είσαι αρκετά καλή… Έχω κουραστεί τόσο πολύ να βλέπω τον εαυτό μου και κάθε άλλη γυναίκα να εγκλωβίζεται στην προσπάθεια να μας συμπαθούν οι άνθρωποι. Και αν όλα αυτά ισχύουν και για μια κούκλα που απλώς αντιπροσωπεύει μια γυναίκα, τότε δεν ξέρω καν που πάμε».

«Η Barbie μόλις χθες απέκτησε πλατυποδία»

Δίνοντας τον ισχυρό μονόλογο που βρίσκεται στην καρδιά της ταινίας στην Gloria, αντί για την πρωταγωνίστρια της ταινίας, αισθάνθηκε πιο κερδισμένη, δήλωσε η Γκέργουινγκ στους Times.

«Η Gloria έχει ζήσει στον κόσμο ως άνθρωπος και μπορεί κατά κάποιο τρόπο να τα εκφράσει όλα αυτά. Η Barbie μόλις χθες απέκτησε πλατυποδία» λέει η σκηνοθέτιδα.
«Όταν δούλευα με την Αμέρικα στις πρόβες» συνεχίζει «μοιράστηκε μαζί μου, κάτι που είχε γράψει σε ένα σημειωματάριο, χρόνια νωρίτερα, το οποίο ήταν εκπληκτικά παρόμοιο με αυτό που είχα στο μυαλό μου για την ομιλία. Ήταν σαν αποκάλυψη. Είχαμε φτάσει, η καθεμία με τον τρόπο της, σε αυτή τη στιγμή. Εκείνη η ομιλία που έβγαλε προερχόταν από ένα τόσο απροκάλυπτα αληθινό μέρος μέσα της».

Διαβάζοντας για πρώτη φορά τις λέξεις στο σενάριο, η Φερέρα είπε ότι «με χτύπησε σαν την αλήθεια».
«Δεν υπάρχει γυναίκα στη ζωή μου για την οποία αυτές οι λέξεις δεν είναι αληθινές» είπε στους Times. «Ούτε μία. Και όταν ακούμε την αλήθεια, μας χτυπάει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δεν μπορείς μετά να την ξεχάσεις, σωστά;».

Η ηθοποιός πρόσθεσε ότι η Γκέργουιγκ δεν έθεσε παραμέτρους για το πώς να το ερμηνεύσει.

«Η Γκρέτα δεν μου έδωσε ποτέ στόχο» είπε η Φερέρα. «Μιλήσαμε γι’ αυτό, αλλά δεν ήταν σαν: «Θέλω να γελάσεις εδώ. Και θέλω να κλάψεις εδώ.’ Ακόμα και όταν έλεγα, ‘Ποιος είναι ο τόνος αυτού;’ μου είπε, ‘Δεν ξέρω, ας το κάνουμε και ας το ανακαλύψουμε’».

Ακολουθεί ο μονόλογος της Gloria ολόκληρος:

«Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα. Είσαι τόσο όμορφη και τόσο έξυπνη και με σκοτώνει που δεν πιστεύεις ότι είσαι αρκετά καλή. Πρέπει πάντα να είμαστε εξαιρετικές, αλλά με κάποιο τρόπο το κάνουμε πάντα λάθος.

Πρέπει να είσαι αδύνατη, αλλά όχι πολύ αδύνατη. Και ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι θέλεις να είσαι αδύνατη. Πρέπει να πεις ότι θέλεις να είσαι υγιής, αλλά πρέπει να είσαι και αδύνατη. Πρέπει να έχεις λεφτά, αλλά δεν μπορείς να ζητάς λεφτά γιατί αυτό είναι χοντροκομμένο.

Πρέπει να είσαι αφεντικό, αλλά δεν μπορείς να είσαι κακιά. Πρέπει να ηγείσαι, αλλά δεν μπορείς να καταπνίγεις τις ιδέες των άλλων.
Υποτίθεται ότι πρέπει να αγαπάς το να είσαι μητέρα, αλλά να μη μιλάς συνέχεια για τα παιδιά σου.

Πρέπει να είσαι γυναίκα καριέρας, αλλά και να φροντίζεις πάντα για τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να λογοδοτείς για την κακή συμπεριφορά των ανδρών, η οποία είναι τρελή, αλλά αν το επισημάνεις αυτό, κατηγορείσαι ότι παραπονιέσαι.

Υποτίθεται ότι πρέπει να παραμένεις όμορφη για τους άνδρες, αλλά όχι τόσο όμορφη ώστε να τους δελεάζεις υπερβολικά ή να απειλείς άλλες γυναίκες, επειδή υποτίθεται ότι είσαι μέρος της αδελφότητας.

Αλλά πάντα να ξεχωρίζεις και να είσαι πάντα ευγνώμων.

Αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι το σύστημα είναι στημένο. Γι’ αυτό βρείτε έναν τρόπο να το αναγνωρίζετε αυτό, αλλά να είστε επίσης πάντα ευγνώμονες.
Δεν πρέπει ποτέ να γερνάτε, να μην είστε ποτέ αγενείς, να μην κάνετε επίδειξη, να μην είστε εγωιστές, να μην πέφτετε ποτέ, να μην αποτυγχάνετε, να μην δείχνετε ποτέ φόβο, να μην ξεφεύγετε ποτέ από τη γραμμή. Είναι πολύ δύσκολο!

Είναι πολύ αντιφατικό και κανείς δεν σου δίνει μετάλλιο ή δεν σου λέει ευχαριστώ! Και αποδεικνύεται στην πραγματικότητα ότι όχι μόνο τα κάνεις όλα λάθος, αλλά και ότι για όλα φταις εσύ.

Έχω κουραστεί τόσο πολύ να βλέπω τον εαυτό μου και κάθε άλλη γυναίκα να δένεται με κόμπους, ώστε να μας συμπαθούν οι άνθρωποι. Και αν όλα αυτά ισχύουν και για μια κούκλα που αντιπροσωπεύει μόνο γυναίκες, τότε δεν ξέρω καν».

*Με στοιχεία από latimes.com

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024