Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Φιλαδέλφεια: Συλλήψεις Κροατών σε Εύζωνες και Κακκαβιά - Προσπάθησαν να διαφύγουν, ρόπαλα και μαχαίρια στο βαν

Νέα Φιλαδέλφεια: Συλλήψεις Κροατών σε Εύζωνες και Κακκαβιά – Προσπάθησαν να διαφύγουν, ρόπαλα και μαχαίρια στο βαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κροάτες επιχείρησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα – Βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα στο βαν τους

Επτά Κροάτες συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης στα σύνορα των Ευζώνων, μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και οδήγησαν στο θάνατο του 29χρονου Μιχάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά Κροάτες επιχείρησαν να διαφύγουν από τη χώρα ενώ στο βαν τους, βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα.

Την ίδια ώρα, αλβανικά μέσα κάνουν λόγο για την σύλληψη ενός ακόμα Κροάτη. 19 ετών, στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Αποκλειστικές πηγές ανέφεραν στο Top Channel ότι ο Κροάτης χούλιγκαν προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα, αλλά συνελήφθει στο ελληνικό συνοριακό σημείο.

Του πέρασαν χειροπέδες και πριν από λίγα λεπτά οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα των Ιωαννίνων όπου θα ανακριθεί.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε τρεις ακόμα προσαγωγές για τη δολοφονία του Μιχάλη. Οι τρεις τους προσήχθησαν από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εκτός από τις εκατοντάδες συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, αναζητούνται και άλλοι Κροάτες χούλιγκαν από τους περισσότερους από 150 που διέσχισαν όλη την Ελλάδα, μέχρι να φτάσουν ανενόχλητοι στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την καταδικαστική απόφαση για τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την ευχή του ο γιος του να ήταν το τελευταίο θύμα οπαδικής βίας, η πραγματικότητα έρχεται να τον διαψεύσει.

Η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, εκτός από οργή και θλίψη που προκαλεί, γεννά ερωτήματα για το πώς εκατοντάδες Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ολόκληρη την Ελλάδα ανενόχλητοι μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια κι εκεί να προκαλέσουν χάος: έσπασαν ό,τι βρήκαν, έβαλαν φωτιές και χτυπούσαν αδιακρίτως.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις και τις προσαγωγές

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, από τους 98 συνολικά συλληφθέντες για τα επεισόδια, οι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι. Από τους 94 που θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, θα ληφθεί γενετικό υλικό για DNA από όλους σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη.

Η ανακοίνωση:

Ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν οι τέσσερις Έλληνες εκ των 98 συλληφθέντων συνολικά για τα αιματηρά επεισόδια χτες το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν μέχρι και πριν από λίγο σε θέση ακόμα να δώσει κατάθεση.

Οι υπόλοιποι 94 κρατούνται και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, ενώ λαμβάνεται γενετικό υλικό για DNA από όλους σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη, φίλαθλου της ΑΕΚ.

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει τους εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, αλλά και όσων επιχειρούν να φύγουν από την χώρα, από τα συνοριακά περάσματα, όπου έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή.

Γύρω στις 16.00 το απόγευμα προσήχθη στον συνοριακό σταθμό στην Κακαβιά ένας 20χρονος Κροάτης, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο για τα Τίρανα και κρατείται προκειμένου να εξακριβωθεί αν εμπλέκεται στα χτεσινά επεισόδια.

Επίσης, στους Ευζώνους συνελήφθησαν επτά Κροάτες που έφευγαν από την Ελλάδα. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία για ανάμειξη στα χτεσινά επεισόδια, αλλά στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια, γι’ αυτό κρατούνται και θα οδγηθούν στον εισαγγελέα.

Επίσης, νωρίτερα στους Αμπελοκήπους έγιναν συνολικά εννέα προσαγωγές Κροατών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα των χούλιγκαν.

Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης στον Μιχάλη

Περίπου 150 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παρά την απαγόρευση μετακίνησης από την UEFA,  ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας οδικώς από την κροατική πρωτεύουσα με προορισμό την Αθήνα.

Ένα 24ωρο πριν από την αναμέτρηση ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Κροάτες χούλιγκαν βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα επεισόδια μεγάλης έκτασης, που ακολούθησαν, ο Μιχάλης τραυματίστηκε με πολλαπλές μαχιαριές στο μπράτσο και έπεσε νεκρός ενώ τουλάχιστον οκτώ ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ερωτηματικά για την «προέλαση» των Κροατών χούλιγκαν – Αποκαλυπτικά έγγραφα

Απορίας άξιο είανι το πώς 150 άτομα που ξεκίνησαν οδικώς από την Κροατία, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα και ενώ είχαν γίνει αντιληπτά από την Ασφάλεια, που όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. τους παρακολουθούσε διακριτικά στην Εθνική Οδό, στη συνέχεια έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια αρχικά παίρνοντας τον ΗΣΑΠ – υπάρχει βίντεο που φαίνονται δεκάδες άτομα με ρόπαλα εντός του σταθμού – μέχρι τη στάση Πευκάκια και μετά με τα πόδια μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ.

Εκεί εξαπέλυαν επιθέσεις για σχεδόν μισή ώρα με τις αστυνομικές δυνάμεις να φτάνουν αφότου η κεντρική πλατεία της περιοχής είχε μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη και ο Μιχάλης Κατσουρής είχε δεχτεί το θανατηφόρο χτύπημα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διέταξε την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, του προϊσταμένου της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και έξι επικεφαλής τμημάτων τροχαίας, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ΕΔΕ για περεταίρω ευθύνες, σημειώνοντας «ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ».

Μάλιστα, όπως φαίνεται σε έγγραφο που έφερε στο φως το in, οι αρχές του Μαυροβουνίου είχαν ενημερώσει το πρωί της Δευτέρας και με όλα τα στοιχεία των διερχομένων οχημάτων, για το κονβόι των 150-200 Κροατών χούλιγκαν που προκάλεσαν το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια που δεν μπόρεσε να αποτρέψει η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της εν λόγω χώρας προς την ΕΛ.ΑΣ αλλά και την αλβανική αστυνομία υπήρξε διέλευση των Κροατών από τον μεθοριακό σταθμό με την Αλβανία το ξημέρωμα της ίδια μέρας, όπου υπήρξε και πλήρης καταγραφή των αριθμών κυκλοφορίας τους κι όλα τα σχετικά δεδομένα.

Με τις αρχές του Μαυροβουνίου να ειδοποιούν ότι πρόκειται για φανατικούς οπαδούς της οργάνωσης «BAD BLUE BOYS» της Ντιναμό Ζαγκρεμπ που έχουν προκαλέσει κι αλλα αιματηρά επεισόδια. Χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση των ελληνικών αρχών.

Επιπλέον,  κροατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρουν πως οι κροατικές αρχές είχαν ενημερώσει έγκαιρα τις ελληνικές αρχές σχετικά με την ομάδα των χούλιγκαν που είχε ξεκινήσει για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Jutarnji, που επικαλείται πηγή από το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται ότι  «η αστυνομία μας έστειλε εγκαίρως όλα τα στοιχεία μέσω της Europol και της Interpol σχετικά με τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες για την επιχείρηση των χούλιγκαν που βρίσκονταν στα σύνορα», ενώ σημειώνεται ότι «δεν υπήρχε νομική βάση για να κρατήσουν στην Κροατία τους φαν της Ντιναμό που κατευθύνονταν στην Αθήνα».

Παράλληλα, οι κροατικές Αρχές συμπληρώνουν ότι οι χούλιγκαν έφτασαν στην Ελλάδα με συγκεκριμένο σχέδιο. Ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες και φρόντισαν να μην εμφανιστούν όλοι μαζί στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Παρ’ όλα αυτά τους εντοπίσαμε, αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος για να τους απαγορεύσουμε να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει η πηγή και τονίζει όμως ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ενημερώσουν την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως για τυχόν επεισόδια.

Τι αναφέρουν τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.

Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τα απόρρητα έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας, στα οποία οι αναλυτές της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους είχαν αναφέρει τις πληροφορίες που είχαν λάβει από αξιόπιστες πηγές για το ταξίδι των χούλιγκαν και τις σχέσεις τους με οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Εντολή να συνεχιστούν οι συλλήψεις για την απόδοση ευθυνών σε κάθε δράστη

Την εποπτεία των ερευνών για την υπόθεση της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, έχει ήδη η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, η οποία, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζήτησε να ενημερώνεται για κάθε στάδιο της έρευνας.

Η κυρία Γκανέ θα έχει άμεση ενημέρωση και συνεργασία με τους εισαγγελείς Πρωτοδικών που έχουν επιληφθεί των ερευνών, ώστε να διενεργηθούν με γρήγορους ρυθμούς όλες οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες για την διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης, που κόστισε την ζωή του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη, θύματος άγριας βίας οργανωμένων και οπλισμένων οπαδών.

Η επικεφαλής της εισαγγελίας Εφετών έχει ήδη ενημερωθεί για τις ενέργειες που γίνονται ώστε να ταυτοποιηθεί ο φυσικός αυτουργός της δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι, που δέχθηκε ο 29χρονος. Η κυρία Γκανέ φέρεται να έχει ήδη δώσει εντολή να μην μείνει εκτός ελέγχου κανένας υπαίτιος για όσα έγιναν στην Νέα Φιλαδέλφεια και να συνεχιστούν εντατικά οι συλλήψεις, ώστε να βρεθούν ενώπιον των Αρχών οι δράστες της οπαδικής βίας και να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής τους σε όσα έγιναν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Η κυρία Γκανέ έχει ζητήσει να αναζητηθούν διερμηνείς οι οποίοι θα χρειαστεί να παρασταθούν στα στάδια της ανάκρισης για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του Μιχάλη

Η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της το πρωί της Τρίτης ανέφερε πως περίπου 100-120 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έδρασαν «μαζί με Έλληνες οπαδούς – συνεργούς τους».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά».

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024