Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερυθρός Σταυρός: Τέλος στους περιορισμούς αιμοδοσίας για τους γκέι και bi άνδρες

Ερυθρός Σταυρός: Τέλος στους περιορισμούς αιμοδοσίας για τους γκέι και bi άνδρες

Οι ενημερωμένες οδηγίες καταργούν την απαίτηση οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες πριν δώσουν αίμα.

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, σύμφωνα με μια απόφαση που οριστικοποιήθηκε πρόσφατα από τις ρυθμιστικές αρχές υγείας, θα αρχίσει να δέχεται αιμοδοσίες τη Δευτέρα από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άντρες σε μονογαμικές σχέσεις, χωρίς την εντολή να απέχουν πρώτα από το σεξ.

Οι οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίρουν τους περιορισμούς δεκαετιών που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της παροχής αίματος από τον ιό HIV. Ο οργανισμός ανακοίνωσε σχέδια για την αλλαγή τον Ιανουάριο και είπε ότι τον Μάιο η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις τράπεζες αίματος.

Οι ενημερωμένες οδηγίες καταργούν την απαίτηση οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες πριν δώσουν αίμα.

Αντίθετα, όλοι οι πιθανοί δότες – ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου ή φύλου – θα ελεγχθούν με ένα νέο ερωτηματολόγιο που θα αξιολογεί τους ατομικούς κινδύνους για HIV με βάση τη σεξουαλική συμπεριφορά, τους πρόσφατους συντρόφους και άλλους παράγοντες. Οι πιθανοί δότες που αναφέρουν ότι έκαναν πρωκτικό σεξ με νέους συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες θα αποκλείονται από το να το δώσουν μέχρι αργότερα.

Οι διακρίσεις

Ο FDA είπε ότι η νέα πολιτική αντικατοπτρίζει τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και είναι σύμφωνη με τους κανόνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Είναι η τελευταία κίνηση του FDA για τη διεύρυνση της επιλεξιμότητας των δωρητών, με τη δυνατότητα ενίσχυσης των δωρεών.

«Η εφαρμογή αυτών των συστάσεων θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τον οργανισμό και την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», δήλωσε ο Δρ Peter Marks, διευθυντής του κέντρου βιολογικών θεραπειών του FDA.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αντιτίθενται εδώ και καιρό στους γενικούς περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να δώσει αίμα, λέγοντας ότι κάνουν διακρίσεις. Ιατρικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έχουν επίσης πει ότι τέτοιες εξαιρέσεις είναι περιττές, δεδομένης της προόδου στις εξετάσεις αίματος.

Όποιος έχει ποτέ βρεθεί θετικός στον HIV θα συνεχίσει να μην είναι κατάλληλος για αιμοδοσία. Όσοι παίρνουν χάπια για την πρόληψη του HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής θα εξακολουθούν να αποκλείονται, μέχρι τρεις μήνες μετά την τελευταία τους δόση. Ο FDA σημείωσε ότι τα φάρμακα, γνωστά ως PrEP, μπορούν να καθυστερήσουν την ανίχνευση του ιού στις δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο FDA ορίζει απαιτήσεις και διαδικασίες για τις τράπεζες αίματος των ΗΠΑ. Όλοι οι πιθανοί δότες απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξουαλικό τους ιστορικό, τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών και τυχόν πρόσφατα τατουάζ ή τρυπήματα, μεταξύ άλλων παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση λοιμώξεων που μεταδίδονται μέσω του αίματος. Στη συνέχεια, το αίμα που δόθηκε ελέγχεται για HIV, ηπατίτιδα C, σύφιλη και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Το 2015, η FDA ήρε τη ισόβια απαγόρευση των δωρεών από άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και την αντικατέστησε με την απαίτηση αποχής ενός έτους. Στη συνέχεια, το 2020, ο οργανισμός μείωσε την περίοδο αποχής σε τρεις μήνες, αφού οι δωρεές μειώθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι δεν υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος στην παροχή αίματος ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024