Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη ιντερνετική συνέντευξη του Γέλτσιν - «Καλή σας μέρα, πολίτες του Διαδικτύου!»

Η πρώτη ιντερνετική συνέντευξη του Γέλτσιν – «Καλή σας μέρα, πολίτες του Διαδικτύου!»

Με ένα λιτό «Καλή σας μέρα, πολίτες του Διαδικτύου!» καλωσόρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν τους συμμετέχοντες στη πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην ιστορία της Ρωσίας.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε, πριν 25 χρόνια, στις 12 Μαϊου του 1998 και διήρκεσε μόλις μισή ώρα.

Κατά τη διάρκεια, μάλιστα της διαδικασίας επίδοξοι χάκερς επιχείρησαν να εισβάλουν στον προεδρικό σέρβερ 20 φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Συνολικά, η διαδικτυακή συνάντηση συγκέντρωσε περίπου 2 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Τα ερωτήματα προς τον πρόεδρο, που ήταν προσεκτικά επιλεγμένα, άγγιξαν τα 4.000, αλλά ο Γέλτσιν απάντησε σε μόλις 15.

Τα τρία προέρχονταν από Ρώσους πολίτες, τέσσερα από πολίτες των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από την Ευρώπη.

«Κάντε μου ότι ερώτηση θέλετε»

Ένα Αμερικανός ρώτησε για την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, για το πώς οι δημοσιογράφοι κάνουν ερωτήσεις σε κορυφαίους αξιωματούχους παρουσία ξένων προσκεκλημένων. Ο Γέλτσιν παραδέχτηκε ότι στην αρχή ήταν «εντελώς ασυνήθιστο» για εκείνον.

«Και μετά την ψήφιση του νόμου «Για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», υπάρχει τέτοια ελευθερία που δεν έχουμε περιορισμούς στο τι ερώτημα μπορεί να τεθεί και τι όχι. Κάντε οποιαδήποτε ερώτηση […] ζητήστε επαλήθευση. Και μπορείτε να κάνετε την ίδια ερώτηση στους δικούς σας ανθρώπους και να ελέγξετε ποιος θα απαντήσει πιο ειλικρινά».

Υπέροχτα μαλλιά, είστε Ιρλανδός;

Κάποιες από τις ερωτήσεις που επιλέχθηκαν ήταν πολιτικές και άλλες προσωπικής φύσης, έως και ανούσιες: όπως εάν ο πρόεδρος καπνίζει ή πως απέκτησε τόσο υπέροχα μαλλιά;» κτλ.

Από τις παράξενες ερωτήσεις ήταν από έναν Ιρλανδό. Ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο αν είχε ιρλανδικές ρίζες, καθώς οι άνθρωποι εκεί έχουν συχνά τέτοιο χρώμα μαλλιών σαν του προέδρου.

Ο Γέλτσιν ανέφερε την καταγωγή του από τα Ουράλια, προσθέτοντας ότι «δεν έχω τέτοια μαλλιά να δώσω σημασία. Απλώς με προσέχουν πολύ καλά οι γυναίκες της οικογένειας».

«Δεν είμαστε έτοιμοι για γυναίκα Πρόεδρο»

Μια άλλη ερώτηση ήταν εάν θα έβλεπε μια γυναίκα πρόεδρο της Ρωσίας, ακόμα και την κόρη του.

«Καταρχάς, δεν μίλησα ποτέ γι’ αυτό, ποτέ» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεύτερον, η κοινωνία μας δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμη για αυτό. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την κόρη μου, αλλά, προφανώς, γενικά για το θέμα της γυναίκας προέδρου».

«Είμαι φίλος με τους Δυτικούς»

Μια αμερικανική οικογένεια τον ρώτησε πόσο δεμένος είναι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και με ποιους άλλους παγκόσμιους ηγέτες είναι φίλος.

Σχεδόν, είπε ότι είναι φίλος με όλους τους ηγέτες της G8. «Είμαστε όλοι φίλοι: Μπιλ Κλίντον, Πρόντι, Μπλερ, Ζακ Σιράκ, Χέλμουτ Κολ, Χασιμότο, Ζαν Κρετιέν. Ολοι οι φίλοι. Και με τον Μπιλ Κλίντον, ίσως, από άποψη χρόνου, είμαστε περισσότερο φίλοι παρά με άλλου.

«Δεν θα επιστρέψουμε στον κομμουνισμό»

Ο Γέλτσιν ρωτήθηκε για το πώς θα οικοδομήσει μια ισχυρή οικονομία όταν οι μισθοί της αστυνομίας είναι χαμηλότεροι από το εξωτερικό.

«Σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες δυτικές χώρες, ο μισθός στη Ρωσία είναι πραγματικά χαμηλότερος, και όχι μόνο για την αστυνομία, αλλά και για δασκάλους, γιατρούς και άλλους. Αλλά αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι, για παράδειγμα, οι δάσκαλοι δεν μας διδάσκουν, οι γιατροί δεν θεραπεύουν και η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της.

Πριν ολοκληρώσει, ο Γέλτσιν υποσχέθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε «να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην κομμουνιστική ψύχωση».

Βέβαια, ύστερα από 25 και πλέον χρόνια, μπορεί οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του πράγματι να το πέτυχαν αυτό, αλλά έφεραν τη μάστιγα των ολιγαρχών.


Με πληροφορίες από TASS, postnews.ru

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024