Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παίρνουν τα βουνά ή αναβάλλουν το ταξίδι -  Ο καύσωνας αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού

Παίρνουν τα βουνά ή αναβάλλουν το ταξίδι – Ο καύσωνας αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού

Άλλες ημερομηνίες φαίνεται ότι επιλέγουν για τις διακοπές τους οι τουρίστες προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που –συνήθως- συνοδεύονται από υψηλές τιμές

Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο στο μυαλό της συντριπτικής πλειοψηφίας των τουριστών, με θάλασσα και ήλιο. Είναι η εποχή που η Μεσόγειος αλλά και άλλοι εξωτικοί προορισμοί συνήθως «πνίγονται» από τους τουρίστες που συρρέουν να απολαύσουν τις βουτιές τους στα γαλανά νερά.

Φαίνεται όμως ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο που κάτι αλλάζει. Οι ολοένα και συχνότεροι καύσωνες, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αναγκάζουν τους τουρίστες να στραφούν σε άλλους προορισμούς –πιο δροσερούς!

Ο Τομ Μάρτσαντ, συνιδρυτής της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Black Tomato με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε στο CNBC ότι διαπιστώνεται μια στροφή προς το «σκανδιναβικό καλοκαίρι»! «Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για προορισμούς όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ισλανδία» λέει χαρακτηριστικά.

Στροφή προς το «σκανδιναβικό καλοκαίρι» – Οι νέοι «καυτοί» προορισμοί

Το ενδιαφέρον των τουριστών για τη Μεσόγειο μειώθηκε κατά 10% από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών. Στον αντίποδα, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι στη Σκανδιναβία, αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Μάρτσαντ, και αναμένεται «περαιτέρω αύξηση».

Ειδικά για τους Γερμανούς, το ενδιαφέρον για τη Νορβηγία αυξήθηκε κατά 35% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Expedia Group.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για τις περιοχές Skane και Blekinge της Σουηδίας ενώ οι αναζητήσεις για το Εδιμβούργο της Σκωτίας αυξήθηκαν κατά 20%, για τη Ρίγα στη Λετονία κατά 25% και για το Ταλίν της Εσθονίας κατά 25%.

Ενδεικτικό είναι ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη το ενδιαφέρον για ενοικίαση κατοικιών στην επαρχία Σμάλαντ, στον νότο της Σουηδίας, συναγωνίστηκε με το δημοφιλές ισπανικό νησί της Τενερίφης και ξεπέρασε ακόμη και την ιταλική πόλη Ρίμινι στις ακτές της Αδριατικής, σύμφωνα με την Expedia Group.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την Expedia Group, το Σμόλαντ της Σουηδίας συναγωνίζεται σε δημοφιλία την Τενερίφη και το Ρίμινι.

Αλλάζουν τα γούστα εντός Ισπανίας – Ο… αντικαταστάτης των ελληνικών νησιών!

Η Ισπανία παραμένει ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, όμως ακόμα και εκεί, οι τουρίστες έχουν διαφορετικές από τις μέχρι τώρα προτιμήσεις.

Οι αναζητήσεις εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλή μέρη, όπως η Κόστα Μπλάνκα, η Κόστα Μπράβα και η Μαγιόρκα, παρέμειναν σταθερές από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, αλλά το ενδιαφέρον αυξήθηκε για τον βορρά της Ισπανίας και τη Χώρα των Βάσκων.

Εκτός από την Ισπανία, τα ελληνικά νησιά είναι μεταξύ των κορυφαίων καλοκαιρινών ταξιδιωτικών προορισμών της Ευρώπης, πολλοί όμως είναι εκείνοι που στρέφονται σε ένα άλλο σύνολο νησιών, πολύ πιο βόρεια, μετά και τις φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια.

«Τα νησιά Λοφότεν στη Νορβηγία είναι ιδανικά για οικογενειακές διακοπές ως εναλλακτική λύση για την Ελλάδα και τα νησιά της Κροατίας, ειδικά για όσους δεν θέλουν τη ζέστη της Μεσογείου» λέει ο Τομ Μάρτσαντ από την Black Tomato.

«Προορισμοί όπως ο Καναδάς, τα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά “κρυφά διαμαντάκια”, όπως η Σλοβενία, επίσης αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί».

Ανερχόμενη αξία το φθινόπωρο και τα βουνά!

Μία άλλη τακτική αποφυγής του καύσωνα είναι η αλλαγή στις ημερομηνίες των διακοπών. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μεταθέσουν τις διακοπές τους για το Φθινόπωρο, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες, η διαθεσιμότητα μεγαλύτερες και η ζέστη ηπιότερη.

«Ειδικά στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στην Απουλία και τη Σικελία, οι κρατήσεις για το φθινόπωρο είναι αυξημένες» λέει.

Επιπλέον, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ορεινά και αρχίζει να ανεβαίνει η… αξία των βουνών, όπως οι ελβετικές και αυστριακές Άλπεις.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024