Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίγηρας: Ανακαλούν στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία «μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά» της

Νίγηρας: Ανακαλούν στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία «μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά» της

«Ξεδιάντροπη» χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά της Γαλλίας οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα και ανακοίνωσαν την ανάκληση στρατιωτικών συμφωνιών που είχε υπογράψει μαζί της ο ανατραπείς πρόεδρος.

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα ανακοίνωσαν από την τηλεόραση το βράδυ χθες Πέμπτη πως ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχε συνάψει με τη Γαλλία η κυβέρνηση που ανέτρεψαν («Αντίο Γαλλία» γράφει το πλακάτ των διαδηλωτών, στη φωτογραφία του Reuters/Mahamadou Hamidou, επάνω, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να καταδικάσουν τις κυρώσεις εναντίον της χώρας τους και να υποστηρίξουν τους πραξικοπηματίες).

«Ξεδιάντροπη συμπεριφορά»

Στο πλαίσιο αυτό ανακαλείται και η συμφωνία που προέβλεπε τη «στάθμευση» αποσπασμάτων του γαλλικού στρατού στη χώρα και το «καθεστώς» των γαλλικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα.

«Μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά και την αντίδραση της Γαλλίας όσον αφορά την κατάσταση» στον Νίγηρα, «το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ, οι πραξικοπηματίες) «αποφασίζει να καταγγείλει της συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με το κράτος αυτό», τόνισε ένας από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης.

Το ΕΣΣΠ ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ την περασμένη εβδομάδα.

Απομάκρυνση γάλλων πολιτών

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το Παρίσι αποφάσισε την Τρίτη την απομάκρυνση γάλλων και ευρωπαίων υπηκόων από τη χώρα, ζητώντας τους να μεταφέρουν μόνο μια μικρή τσάντα μαζί τους.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε ως έναν από τους λόγους για την απόφαση αυτή την έξαρση βίας που είχε στόχο τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024