Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Ο στρατός απαγορεύει τις διαδηλώσεις

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Ο στρατός απαγορεύει τις διαδηλώσεις

«Οι διαδηλώσεις για οποιονδήποτε λόγο απαγορεύονται μέχρι νεοτέρας» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα ανακοίνωσε πως απαγορεύει όλες τις διαδηλώσεις, μέτρο με άμεση ισχύ. «Οι διαδηλώσεις για οποιονδήποτε λόγο απαγορεύονται και θα παραμείνουν απαγορευμένες μέχρι νεοτέρας», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου χθες Πέμπτη. Κατά την ίδια πηγή, το μέτρο αποφασίστηκε για την προστασία των 26 εκατομμυρίων κατοίκων του κράτους της δυτικής Αφρικής.

Μέλη και αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς έθεσαν υπό κράτηση τον πρόεδρο του Νίγηρα, τον Μοαμέντ Μπαζούμ, που εξελέγη το 2021, στην έδρα της προεδρίας το πρωί προχθές Τετάρτη. Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, δέκα αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας γνωστοποίησαν πως κάποιο «Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ) καταλαμβάνει την εξουσία.

Τα πέντε στρατιωτικά πραξικοπήματα

Η ηγεσία του στρατού τάχθηκε επίσημα υπέρ του πραξικοπήματος, όπως και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Νίγηρα. Χθες Πέμπτη, διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος του προέδρου, όπου προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές φθορές.

Η αποσταθεροποίηση του Νίγηρα, άλλοτε γερμανικής και γαλλικής αποικίας, καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, όπως και από την κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά).

Η ιστορία της χώρας, μιας από τις φτωχότερες του κόσμου, έχει σημαδευτεί από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Μετά την ανεξαρτησία της (από τη Γαλλία) το 1960, έγιναν τέσσερα: τον πρώτο τον Απρίλιο του 1974, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντιορί Αμανί, το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μαμαντού Ταντζά. Αυτό που ανακοινώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη είναι το πέμπτο.

Το αντίκτυπο του πραξικοπήματος στην απομάκρυνση των κυανόκρανων

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στην αποχώρηση των δυνάμεων του ΟΗΕ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική επιχείρηση στο γειτονικό Μαλί, εκτίμησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Πέμπτη.

Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τερμάτισε την αποστολή, που διαρκούσε δεκαετίες, μετά την απροσδόκητη απαίτηση της χούντας των συνταγματαρχών η δύναμη των περίπου 13.000 μελών να αποχωρήσει.

Οι ΗΠΑ έκριναν πως την απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μαλί επηρέασε καθοριστικά η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ. Το Τσαντ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στη MINUSMA, περίπου 1.400 στρατιωτικούς, και το πραξικόπημα στον Νίγηρα δυσκολεύει την αποχώρησή τους.

Η απόφαση του ΣΑ προβλέπει ότι η ειρηνευτική δύναμη πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της περί τα τέλη της χρονιάς. Αν το στρατιωτικό καθεστώς διαρκέσει «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο» στο εγχείρημα «της απόσυρσής μας», είπε ο κ. Ντουζαρίκ ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Νιαμέ.

Ποια η θέση της Γαλλίας στο πραξικόπημα

Η Γαλλία δεν θεωρεί «οριστική» την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς μετά την «απόπειρα» πραξικοπήματος το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η Κατρίν Κολονά.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στη Νιαμέ, κι ο ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως είναι «καλά» στην υγεία του, είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του γαλλικού κράτους στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024