Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια επανάσταση σε ανάπτυξη

Μια επανάσταση σε ανάπτυξη

Σύμφωνα με την ιατρική, ο διαβήτης είναι ανίατος, για τη φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να μην είναι πια!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια άκρως απόρρητη κλινική δοκιμή αποκαλύπτει ότι δύο άτομα δεν χρειάζονται πλέον ινσουλίνη μετά από δύο χρόνια ειδικής θεραπείας. Έχει καταφέρει η επιστήμη να θεραπεύσει μια αήττητη ασθένεια;

Στις 29 Ιουνίου 2021, ένας 64χρονος Αμερικανός ονόματι Μπραϊαν Σέλτον έλαβε για πρώτη φορά μια πειραματική θεραπεία που ονομάζεται VX-880. Ο Σέλτον ήταν ένας ταχυδρόμος που είχε αναγκαστεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω διαβήτη, αφού η υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) τον έκανε να λιποθυμήσει στο σπίτι ενός πελάτη. Σήμερα το όνομά του είναι το πρώτο που αναφέρεται σε συνέδρια του κλάδου.

Μετά από δύο χρόνια χωρίς να χρειάζεται ινσουλίνη και με τέλειους ελέγχους γλυκόζης, ο Σέλτον θεωρείται ο ασθενής μηδέν, το πρώτο άτομο που θεωρείται ότι έχει θεραπευτεί από μια ασθένεια που εξακολουθεί να αναφέρεται ως ανίατη σε όλα τα εγχειρίδια ενδοκρινολογίας.

Τα λιγοστά κλινικά δεδομένα που προσφέρει η εταιρεία που ανέπτυξε τη θεραπεία, Vertex, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Δείχνουν πώς το σώμα του Σέλτον, στον οποίο δόθηκε μόνο μισή δόση για να δει πώς θα αντιδρούσε, άρχισε σιγά-σιγά να παράγει τη δική του ινσουλίνη μετά από 40 χρόνια διαβητικός.

Στους εννέα μήνες δεν ήταν πλέον ινσουλινοεξαρτημένος, δεν χρειαζόταν ενέσεις για να διατηρήσει τη γλυκόζη του αίματός του σε τέλεια επίπεδα και αυτή τη στιγμή είναι έτσι για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η προσοχή, σε κάθε περίπτωση, παραμένει μέγιστη. Όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, ο Σέλτον είχε μείνει χωρίς ινσουλίνη μόνο για τρεις μήνες. Δεν ήξεραν πραγματικά πόσο θα μπορούσε να αντέξει σε αυτή την ιδανική κατάσταση.

Η ιστορία αυτού του πρώην ταχυδρόμου αποκαλύφθηκε τρεις μήνες αργότερα από τους New York Times. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τη δημοσιογράφο υγείας τους, Τζίνα Κολάτα, καθώς η Vertex έχει τυλίξει όλη τη διαδικασία με ένα μανδύα μυστικότητας. Λογικό.

Πριν λίγες μέρες, η El Confidencial πέρασε αρκετές ημέρες πιέζοντας τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας για να πάρει περισσότερες απαντήσεις.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε άμεσες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, καθώς είμαστε περιορισμένοι στον όγκο των πληροφοριών που μπορούμε να μοιραστούμε σχετικά με τα ερευνητικά προϊόντα μας», είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας από τη Βοστώνη.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε πώς πηγαίνει η όλη προσπάθεια που θα μπορούσε να σημαίνει πραγματική θεραπεία για τον διαβήτη είναι μέσω των ανακοινώσεων που κάνουν οι επιστήμονες της Vertex στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Η τελευταία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου στο Σαν Ντιέγκο και συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση της διαφημιστικής εκστρατείας που υπάρχει στον κλάδο. Εκτός από την πιστοποίηση ότι ο ασθενής τους μηδέν εξακολουθεί να μην χρειάζεται ινσουλίνη και με τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και γλυκόζης στο αίμα τους άψογα, αποκάλυψαν ότι δεν είναι πλέον μόνος του!

Τώρα συνοδεύεται από άλλους πέντε ασθενείς. Η δεύτερη από αυτούς, μια γυναίκα, σταμάτησε να χρειάζεται ινσουλίνη μετά από έξι μήνες. Οι υπόλοιποι δεν είχαν περάσει αρκετό καιρό για να το δοκιμάσουν, αλλά φαινόταν ότι είχαν μειώσει την ανάγκη για αυτήν την ορμόνη στο 90% ή περισσότερο.

Δεν αντιμετωπίζουμε μια μοναδική ή ανεπανάληπτη περίπτωση. Θεράπευσαν τον διαβήτη, μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί τρύπα στους προϋπολογισμούς για την υγεία όλων των χωρών όπως η δική μας;

«Δεδομένου ότι οι κλινικές μας δοκιμές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα », προσθέτουν από τη Βοστώνη. Άλλοι ερευνητές που συμβουλεύτηκαν, άσχετοι με αυτήν την εργασία, πιστεύουν ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να το γιορτάσουμε.

«Τα αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι στιγμής από το Vertex είναι ελπιδοφόρα: και τα έξι άτομα με διαβήτη τύπου 1 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από βλαστοκύτταρα έχουν βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης τους και κατάφεραν να μειώσουν ή να εξαλείψουν εντελώς τη χρήση ινσουλίνης», τόνισε ο Ντιέγο Μπαλμπόα στο El Confidencial.

Ο ερευνητής του Κέντρο Γονιδιωματικής Ρύθμισης της Βαρκελώνης επεσήμανε: «Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή είναι η πρώτη από τις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν και αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε μόνο μερικά αποτελέσματα έξι ασθενών από τους περίπου 17 που θα συμμετάσχουν στη μελέτη».

Η Vertex δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ούτε μια γραμμή σχετικά με την κλινική δοκιμή σε ιατρικό περιοδικό.

Εν μέρει, όχι άδικα, γιατί δεν είναι οι μόνοι στην επιστημονική κούρσα που με τον τρόπο τους… σκοράρουν κόντρα σε αυτήν την πάθηση. Είναι σαφές ότι ο τελικός νικητής θα κερδίσει πάρα μα πάρα πολλά χρήματα: ανεξάρτητα από το πόσο ακριβή μπορεί να είναι αυτή η θεραπεία για μια ανεπτυγμένη χώρα, θα είναι πάντα φθηνότερη από την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπλοκών μιας τέτοιας διαβολικής ασθένειας: απώλεια όρασης, νεφρική ανεπάρκεια, ακρωτηριασμούς ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024