Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Μεγάλα κλασσικά έργα αλλά και εναλλακτικές προσεγγίσεις

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Μεγάλα κλασσικά έργα αλλά και εναλλακτικές προσεγγίσεις

Με γενικό σύνθημα «Συν – κινήσεις.» η νέα καλλιτεχνική περίοδος ερευνά εναλλακτικές μορφές παρουσίασης των συμφωνικών προγραμμάτων, ημισκηνοθετημένα, με κίνηση και με τη συμμετοχή του λόγου ή της εικόνας.

«Ζούμε στην εποχή της εικόνας και της ελάσσονος προσπάθειας. Η συμφωνική μουσική δεν προσφέρει ούτε εικόνα ούτε χαλάρωση. Για να προσκαλέσουμε νέο κοινό, πρέπει να προσφύγουμε –πάντα με σεβασμό στην Τέχνη μας– σε τρόπους παρουσίασης που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον και θα φανούν οικείοι στους ακροατές. Ελπίζω στο μέλλον να μη χρειάζονται τέτοιου είδους προσεγγίσεις και οι φίλοι μας να προσέρχονται πολυπληθείς για να χαρούν το μεγαλείο της λόγιας μουσικής, χωρίς άλλα βοηθήματα».

Με αφορμή την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών 2023-2024, ο Λουκάς Καρυτινός έδωσε το στίγμα της προσέγγισης, που ενέχει στοιχεία πειραματισμού τα οποία, όπως δηλώνει ο ίδιος στο πρόγραμμα, «θα κριθούν εκ του αποτελέσματος».

«Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι είναι ένα πλούσιο, γόνιμα ετερόκλητο πρόγραμμα με ερμηνείες μεγάλων έργων από σημαντικούς σύγχρονους σολίστ και ερμηνευτές. Σταχυολογούμε: στις 3 Νοεμβρίου, το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ με τον Κίριλ Γκέρσταϊν στο πιάνο και τον Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ στο πόντιουμ.

Στις 19 Νοεμβρίου η 3η του Μπετόβεν υπό τον αρχιμουσικό Χάνου Λίντου αλλά και το εκπληκτικό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Σιμπέλιους, με σολίστ τον Ντάνιελ Λοζάκοβιτς.

Λίγες ημέρες μετά, στις 24 Νοεμβρίου, κάτι διαφορετικό και πολύ ιδιαίτερο: το πραγματικά απόκοσμο συμφωνικό Lontano του Ούγγρου Γκιέργκι Λίγκετι (που το ευρύ κοινό έμαθε το 1968 χάρη στο «2001» του Κιούμπρικ).

Την 1η Δεκεμβρίου, ένας συμφωνικός ογκόλιθος: η 4η του Μπρούκνερ υπό τη διεύθυνση του Κορνέλιους Μάιστερ, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου θα ακούσουμε τα τρία συμφωνικά ποιήματα από το έργο «Από την πατρίδα μου» του Μπέντριχ Σμέτανα.

Με την αυγή του νέου έτους, στις 5 Ιανουαρίου, ο πιανίστας Μιχαήλ Πλετνιόφ θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Χάιντν και το 24 Κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ, μια από τις πιο δραματικές συνθέσεις του.

Η σεζόν θα έχει ακόμη τη συμφωνική παρουσίαση έργων θρησκευτικής μουσικής και του λυρικού θεάτρου – και τι έργα: τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ τα Χριστούγεννα και τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» το Πάσχα. Κοντά σε αυτό το πασχαλινό πνεύμα, στις 29 Μαρτίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Ρέκβιεμ για υψίφωνο, ανδρική χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων του Γιώργου Κουμεντάκη.»

Επέτειοι

70 χρόνια από τη δημιουργία του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» (19 Νοεμβρίου). Μια πανηγυρική συναυλία όπου θα ερμηνευτεί η Τρίτη Συμφωνία του Μπετόβεν υπό τον  διάσημο Φιλανδό αρχιμουσικό Χάνου Λίντου. Σολίστ στο Κοντσέρτο για Βιολί του Σιμπέλιους ο ανερχόμενος Σουηδός βιολονίστας Ντάνιελ Λοζάκοβιτς.

100 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού συνθέτη Γκέργκι Λίγκετι (24 Νοεμβρίου). Θα παρουσιαστεί το ατμοσφαιρικά απόκοσμο Lontano και έργα που εμπνέονται από την ουγγρική μουσική παράδοση)

200 χρόνια από τη γέννηση του αυστριακού  Άντον Μπρούκνερ (1 Δεκεμβρίου). Ο Κορνέλιους Μάιστερ διευθύνει  την δημοφιλή Τέταρτη Συμφωνία του.

200 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχου  Μπέντριχ  Σμέτανα  (2 Φεβρουαρίου). Ερμηνεύονται Τρία Συμφωνικά Ποιήματα «Από την Πατρίδα μου». Το opus magnum του πατέρα της τσέχικης μουσικής.

200 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου συνθέτη Εντουάρντ Λαλό (01 Μαρτίου). Παρουσιάζεται η διάσημη ισπανική συμφωνία για βιολί κι ορχήστρα.

65 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ταϊλάνδης (31 Μαΐου). Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος ερμηνεύει το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο κι ορχήστρα του  σπουδαιότερου εν ζωή Ταϊλανδού συνθέτη Ναρονγκρίτ Νταμαμπούτρα- σε Α’ Εκτέλεση από την ΚΟΑ.

Έλληνες συνθέτες – Α εκτελέσεις

Ο Άλκης Μπαλτάς υπογράφει και διευθύνει δύο νέα έργα. Την «Απώλεια» σε παραγγελία της ΚΟΑ -σύνθεση για σόλο βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων, και την δημιουργία «Την Πόρτα Ανοίγω το Βράδυ». Με τον Δημήτρη Καταλειφό να διαβάζει το ομώνυμο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη. (10 Νοεμβρίου).

Την ίδια βραδιά ο Κορυφαίος A΄ στα Κλαρινέτα της ΚΟΑ Σπύρος Μουρίκης είναι σολίστ στο Κοντσέρτο για Κλαρινέτο και Ορχήστρα Latin American Chronicles.

Σε Α΄ Εκτέλεση παρουσιάζεται το Requiem για σοπράνο, ανδρική χορωδία κι ορχήστρα εγχόρδων του Γιώργου Κουμεντάκη- σύνθεση εμπνευσμένη από το ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη. (29 Μαρτίου).

Αφιερώματα

10 ταινίες-10 δεκαετίες-10 Όσκαρ: Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης παρουσιάζει κι ο κορυφαίος μαέστρος κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ διευθύνει μία βραδιά με 10 συνθέσεις ταινιών που βραβεύτηκαν με Όσκαρ.

Μπετόβεν…μόνο: Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης ερμηνεύει το Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο του Μπετόβεν.

Εορταστικές Συν-κινήσεις

Μία ακόμα καινοτομία της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου είναι ότι εντάσσεται η κίνηση στην καθιερωμένη συμφωνική παρουσίαση έργων οπερατικών με δύο ημισκηνοθετημένες παραγωγές, οι οποίες ως βασικό τους στοιχείο έχουν την κίνηση: πρόκειται για τον Μαγικό Αυλό που θα παρουσιάσουμε τα Χριστούγεννα και Τα Κατά Ματθαίον Πάθη το Πάσχα.

Περισσότερες πληροφορίες

koa.gr

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024