Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δανία: Διαδηλωτές καίνε το Κοράνι μπροστά από τις πρεσβείες Αιγύπτου και Τουρκίας στην Κοπεγχάγη

Δανία: Διαδηλωτές καίνε το Κοράνι μπροστά από τις πρεσβείες Αιγύπτου και Τουρκίας στην Κοπεγχάγη

Η Δανία έχει καταδικάσει τα περιστατικά αυτά ως «προκλητικές και επαίσχυντες ενέργειες», αλλά δηλώνει ότι δεν έχει την εξουσία να παρεμποδίζει διαδηλωτές που δεν επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά

Μία μικρή ομάδα διαδηλωτών κατά του Ισλάμ έκαψαν σήμερα, Τρίτη, αντίτυπα του Κορανίου μπροστά από την αιγυπτιακή και την τουρκική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, έπειτα από παρόμοιες διαδηλώσεις στη Δανία και την Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες, που έχουν προκαλέσει οργή σε μουσουλμάνους.

Η Δανία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αποδοκιμάζουν το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, αλλά δεν μπορούν να το αποτρέψουν, σεβόμενες την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές στο Ιράκ πυρπόλησαν την σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Η σημερινή διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, από ομάδα που αποκαλείται «Δανοί Πατριώτες», έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών της ομάδας αυτής χθες, Δευτέρα, καθώς και την περασμένη εβδομάδα μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία. Τον περασμένο μήνα, στην Σουηδία σημειώθηκαν δύο τέτοια περιστατικά.

Οργή σε μουσουλμανικές χώρες

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Δευτέρα τις Αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «επανεξετάσουν άμεσα τη λεγόμενη ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα διαμαρτυρίας», υπό το φως των περιστατικών με το κάψιμο του Κορανίου.

Η Τουρκία ανέφερε ότι καταδικάζει με δριμύτητα την «άθλια επίθεση» στο Κοράνι και κάλεσε τη Δανία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή αυτού του «εγκλήματος μίσους» κατά του Ισλάμ.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Σουηδίας, για να καταδικάσει τη βεβήλωση του Κορανίου.

Η Δανία έχει καταδικάσει τα περιστατικά αυτά ως «προκλητικές και επαίσχυντες ενέργειες», αλλά δηλώνει ότι δεν έχει την εξουσία να παρεμποδίζει διαδηλωτές που δεν επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά.

«Η ελευθερία του λόγου περιλαμβάνει και κάψιμο αντικειμένων»

«Ο κόσμος χαίρει ευρείας ελευθερίας του λόγου όταν διαδηλώνει», δήλωσε στο Reuters η Τρίνι Μπάουμπαχ, καθηγήτρια Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξηγώντας τη νομοθεσία της Δανίας:

«Δεν περιλαμβάνει απλά την προφορική έκφραση. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους, όπως με το κάψιμο αντικειμένων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024