New York Times: Μόνοι όσοι ξυπνούν νωρίς θα επισκέπτονται την Ακρόπολη
Θύμα του καύσωνα φαίνεται να πέφτει και ο πολιτισμός στη χώρα μας, καθώς, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες οι αρχαιολογικοί χώροι μένουν κλειστοί.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, ειδικά η Ακρόπολη περιγράφεται ως προορισμός μόνο για «πρωινούς τύπους», λόγω των δύσκολων καλοκαιρινών συνθηκών.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η αποπνικτική ζέστη στην Αθήνα οδήγησε τη δημοφιλέστερη ατραξιόν της να κλείσει τα απογεύματα, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, με τη προοπτική να παραμένει ανοιχτή τις πιο δροσερές ώρες.
Η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο κύμα καύσωνα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν την Κυριακή στην Αθήνα τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η ζέστη συνιστά πιθανό κίνδυνο για τους ίδιους και για τους επισκέπτες, οπότε σταμάτησαν να δουλεύουν τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, σχεδιάζοντας να κάνουν το ίδιο έως τουλάχιστον την Κυριακή 23 Ιουλίου.
Το σωματείο τους δηλώνει πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τη Δευτέρα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.
Λιποθυμούν 20-25 τουρίστες καθημερινά
Οι Νew York Times αναδεικνύουν και τις δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Γιάννη Μαυρικόπουλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Οπως είπε, η θερμοκρασία στο σημείο της Ακρόπολης, η οποία φιλοξενεί τον Παρθενώνα με το λαμπερό λευκό μάρμαρό του και μόλις μερικά δέντρα για σκιά, έφτασε στους 48 βαθμούς Κελσίου.
Ο Μαυρικόπουλος υποστήριξε ότι καθημερινά στο μνημείο λιποθυμούν 20-25 τουρίστες, προσθέτοντας ότι ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και σε ακόμη δύο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους: στο αρχαίο παλάτι της Κνωσσού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Αρχαία Ολυμπία.
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, αυτό σημαίνει πως η Ακρόπολη θα είναι προσβάσιμη στους τουρίστες για μόλις τέσσερις ώρες ημερησίως, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
30% αύξηση των επισκεπτών
Το μνημείο επισκέπτονται καθημερινά αυτό το καλοκαίρι περί τους 21.000 ανθρώπους – κίνηση αυξημένη κατά τουλάχιστον 30% από πέρυσι.
Οι New York Times μεταφέρουν την εικόνα που επικρατεί στο μνημείο. Οπως αναφέρουν, παρά την αποπνικτική ζέστη, οι τουρίστες εξακολουθούν να προσπαθούν να επισκεφτούν την Ακρόπολη, το μεγαλοπρεπές μνημείο που προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, περιμένουν κάτω από στέγαστρα που έχουν στηθεί στα μονοπάτια, καθώς οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν μπουκάλια με νερό ώστε να τους κρατήσουν ενυδατωμένους.
Η προσέλευση φαίνεται ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τεράστια πλήθη να συρρέουν στον χώρο.
Οι επισκέπτες που έχουν αγοράσει ηλεκτρονικά εισιτήρια, αλλά αδυνατούν λόγω των συνθηκών να επισκεφτούν την Ακρόπολη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήριά τους οποιαδήποτε στιγμή τον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού.
- Ο Πορζίνγκις το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη και η… Αθήνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)























































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442