Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Corriere de la Serra: Ο Μπορέλ υπέδειξε στην Καϊλή τη γραμμή της ΕΕ για έμφαση στη συνεργασία με το Κατάρ

Corriere de la Serra: Ο Μπορέλ υπέδειξε στην Καϊλή τη γραμμή της ΕΕ για έμφαση στη συνεργασία με το Κατάρ

Τις αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας έσπευσε να προβάλει η ίδια η Εύα Καϊλή

Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate προχωρά η Corriere della Sera, με τις οποίες καταδεικνύεται πως η αναβάθμιση των σχέσεων με το Κατάρ παρά τα προβλήματα με τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα αυτή, ήταν συνολικότερη γραμμή της ΕΕ.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε email στην Εύα Καϊλή δύο μήνες πριν από τη σύλληψη της, με το οποίο της ζητούσε «περισσότερη συνεργασία» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κατάρ,ενώ τόνιζε ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις της χώρας στα εργασιακά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος είχε δώσει τις οδηγίες αυτές τον Οκτώβριο του 2022, ενώ τον ίδιο μήνα η Καϊλή επισκέφτηκε το Κατάρ. Η κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ «θα είναι το κλειδί για την περαιτέρω αύξηση της κατανόησης» ενώ, όπως τόνιζε ο Μπορέλ, το ενεργειακό είναι βασική προτεραιότητα.

Η Corriere, αναφέρει ότι η Καϊλή φέρεται να επέμεινε σε αυτή τη γραμμή στην Ευρωβουλή, κάτι που συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο εναντίον της στο πλαίσιο της σε βάρος της ποινικής δίωξης από τις βελγικές αρχές.

Τις αποκαλύψεις της εφημερίδας,  έσπευσε να προβάλει η ίδια η κατηγορούμενη για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, Εύα Καϊλή, σε μια ακόμη προσπάθεια να υποστηρίξει την αθωότητά της καθώς η υπερασπιστική της γραμμή είναι ότι υλοποιούσε την πολιτική της ΕΕ.

Το email του Μπορέλ προς την Καϊλή με τη «γραμμή» για ενίσχυση των σχέσεων με Κατάρ

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι της στο Κατάρ, στο οποίο ήδη είχαν βρεθεί Μπορέλ και Σαρλ Μισέλ, η κυρία Καϊλή λαμβάνει μαζί με άλλα 7 άτομα ένα μακροσκελές σημείωμα, στο οποίο ο Μπορέλ υποδεικνύει τη γραμμή της ΕΕ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Κατάρ διανύουν μια άνευ προηγουμένου θετική στιγμή».

Ακολουθούν τα θέματα της ατζέντας: εμπόριο, επενδύσεις, Ουκρανία, Αφγανιστάν. Παραμένει όμως το ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των εργατών που κατασκευάζουν τα στάδια, κυρίως μετανάστες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση με το Κατάρ σχετικά με τη βίζα, μόλις το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δώσουν το «πράσινο φως» στην πρότασή της. «Θα αποτελέσει »κλειδί» για την αύξηση της κατανόησης», γράφει ο Μπορέλ.

«Η Εύα Καϊλή «πρέπει να καταστήσει σαφές στους Καταριανούς ότι είναι απαραίτητο η χώρα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Κοινοβούλιο της ΕΕ για να συμβεί αυτό». Και στη συνέχεια: «Η ενέργεια αποτελεί επί του παρόντος κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ» και «είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να επιταχύνουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», διότι «μια εταιρική σχέση» με τον Κόλπο «είναι η πρώτη στρατηγική που υπήρξε ποτέ» για την Ευρώπη.

«Επικροτούμε τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε το Κατάρ, ιδίως σε εργασιακά θέματα, και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε σταθερά σε αυτή την πολλά υποσχόμενη πορεία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι επιτυχές», προσθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Η επίμαχη ενημέρωση είχε γίνει στις 14 Νοεμβρίου 2022. Όπως επισημαίνει στην ιταλική εφημερίδα ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ούτε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ούτε και ο Ζοσέπ Μπορέλ φαίνεται να έχουν κληθεί να μιλήσουν στην ακρόαση παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στις οδηγίες τους μετά τη σύλληψη.

Η απάντηση του Μπορέλ

Σε σχόλιο για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Μπορέλ, Πέτερ Στάνο, είπε στην ιταλική εφημερίδα ότι ανταποκρίθηκε σε ένα «τυπικό αίτημα του γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει στοιχεία σχετικά με την επίσκεψη ενός ευρωβουλευτή στο Κατάρ» και «παρείχε μια περίληψη των πάγιων θέσεων της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ και τα ζητήματα που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η τελική ενημέρωση για τα ταξίδια των ευρωβουλευτών συντάσσεται και ολοκληρώνεται από το κοινοβούλιο της ΕΕ και εναπόκειται στο τελευταίο να αποφασίσει ποια από τη συμβολή μας θα ληφθεί τελικά υπόψη».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024