Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
7 αντιβιοτικά και ένας διπλός συνδυασμός στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν

7 αντιβιοτικά και ένας διπλός συνδυασμός στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν

Στενή παρακολούθηση στις παραγωγικές δυνατότητες της Ευρώπης σε αντιβιοτικά από την Κομισιόν φέρνουν οι ελλείψεις φαρμάκων

Κεντρική προμήθεια αντιβιοτικών που περιέχουν τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη, διερευνά το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), ακολουθώντας τα πρότυπα της κεντρικής προμήθειας των εμβολίων κατά του πανδημικού κοροναϊού, δεδομένης της μακρόχρονης έλλειψης του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, διεθνώς.

Η πρωτοβουλία της κεντρικής προμήθειας αμοξυκιλλίνης, ενδέχεται να αποτελέσει την πρώτη από σειρά προσπαθειών για αντιμετώπιση των ελλείψεων σε βασικά αντιβιοτικά κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων από μικρόβια και όχι ιούς, τον επικείμενο χειμώνα.

Το θέμα συζητήθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της HERA με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βιομηχανίας για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ιδίως των αντιβιοτικών, της διαθεσιμότητας των φαρμάκων αυτών με ασφάλεια και συνέχεια, καθώς και για να συμφωνηθούν πιθανά πρόσθετα βήματα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA και η HERA αναζήτησαν τα δεδομένα για την εκτιμώμενη ζήτηση και προσφορά ορισμένων βασικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Επιλέχθηκαν τα εξής αντιβιοτικά: αμοξικιλλίνη, αμοξικιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, πενικιλλίνη V, αζιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη, κεφτριαξόνη, κεφοταξίμη και πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη.

Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά περιλαμβάνονται στις ομάδες αντιβιοτικών Access and Watch του ΠΟΥ. Στοιχεία για τις προβλέψεις εφοδιασμού και την παραγωγική ικανότητα έδωσαν οι βασικοί κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, αυτά αντιστοιχίστηκαν με τις εκτιμήσεις ζήτησης που προέκυψαν από ιστορικά δεδομένα πωλήσεων για αυτά τα φάρμακα για τη χειμερινή περίοδο στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, η HERA παρουσίασε στους εκπροσώπους του κλάδου τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της προσφοράς και της ζήτησης.

Μετά τη συνάντηση, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι: «Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού με βασικά αντιβιοτικά ενόψει του προσεχούς χειμώνα αποτελεί βασική προτεραιότητα. Μέσω της HERA, λάβαμε άμεσα μέτρα για να δώσουμε συνέχεια στο έργο αυτό, από κοινού με τον κλάδο.

Κύριος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα αντιβιοτικά που χρειάζονται αυτόν τον χειμώνα. Η συνεργασία με τους εταίρους του κλάδου είναι ουσιαστικής σημασίας για να δούμε πώς μπορούμε να συνδράμουμε επιτόπου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση της ανοικτής ανταλλαγής απόψεων, πληροφοριών και πιθανών στρατηγικών, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων, που ήταν οι εξής:

  • Αύξηση της παραγωγής βασικών αντιβιοτικών: Για να αποφευχθούν ελλείψεις την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, ο EMA και η HERA θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την αύξηση της παραγωγής. Η έγκαιρη δράση ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου θα πρέπει να δώσει στους παρασκευαστές αρκετό χρόνο για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
  • Παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης: Ο EMA και η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ζήτηση και τις προμήθειες σε συνεργασία με τις εταιρείες. Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, υπενθυμίζεται στους εμπλεκόμενους φορείς να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να τα αποθηκεύουν. Η αποθήκευση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις.
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού και συνετή χρήση: Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αποφευχθεί η μικροβιακή αντοχή. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν βασικό ρόλο σε αυτό και τα αντιβιοτικά θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, όπου δεν είναι αποτελεσματικά. Συνιστώνται επίσης πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Οι συστάσεις αυτές, οι οποίες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της εκτελεστικής ομάδας καθοδήγησης για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων (MSSG), συμπληρώνουν τη διαδικασία κατάρτισης ενός ενωσιακού καταλόγου φαρμάκων κρίσιμης σημασίας.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, εάν η ζήτηση κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο κινηθεί στο μέσο επίπεδο κατανάλωσης των προηγούμενων ετών, η προσφορά στην ΕΕ πόσιμων σκευασμάτων βασικών αντιβιοτικών πρώτης και δεύτερης γραμμής για αναπνευστικές λοιμώξεις θα καλύψει τη ζήτηση κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο.

Σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή θα λάβει επιχειρησιακά μέτρα παρακολούθησης της κατάστασης, ενώ, εάν χρειαστεί, θα δρομολογήσει πιθανώς και διαδικασίες από κοινού προμήθειας.

Η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η επόμενη συνάντηση της εκτελεστικής ομάδας καθοδήγησης του EMA για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων και το Δ.Σ. της HERA θα συνεδριάσουν και πάλι στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024