Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Μάχη Κομισιόν – Ευρωβουλής για τις περικοπές στις δαπάνες

Βρυξέλλες: Μάχη Κομισιόν – Ευρωβουλής για τις περικοπές στις δαπάνες

Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου αντιδρούν στις προτάσεις της Επιτροπής

Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις,  τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μάχονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πόσα δημόσια χρήματα θα τους επιτραπεί να ξοδέψουν το επόμενο έτος.

Οι επιστολές μεταξύ του Επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και άλλων οργάνων της ΕΕ —που είδε το Politico— αποκαλύπτουν ότι η Επιτροπή ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περιορίσει τα σχέδια δαπανών του για το 2024 κατά περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ και το Δικαστήριο της ΕΕ να περικόψει σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν τις περικοπές, υποστηρίζοντας ότι ο Χαν εφαρμόζει «ένα ύπουλο, τέχνασμα του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να τους αναγκάσει να κάνουν επώδυνες περικοπές σε τομείς εκτός των μισθών».

Καθώς ο Χαν προετοιμάζεται να υπερασπιστεί το σχέδιο προϋπολογισμού, αυτές οι διαφωνίες δίνουν μια άσχημα εικόνα αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Σύμφωνα επίσης με το Politico, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τις περικοπές και υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έκανε λάθος με τα δεδομένα της.

Τα δεδομένα

Σε επιστολή του από τις 8 Μαΐου, ο Χαν προειδοποίησε το Κοινοβούλιο ότι κινδυνεύει να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο δαπανών: το εν λόγω πλαφόν απαιτεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να διατηρούν τις αυξήσεις του προϋπολογισμού, που προκαλούνται από τον πληθωρισμό και που δεν δεν σχετίζονται με τους μισθούς, σε λιγότερο από 2% ετησίως.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αμφισβητεί σθεναρά αυτό, υπολογίζοντας ότι οι αυξήσεις στις δαπάνες κινούνται εντός του συγκεκριμένου πλαφόν για πρώτη φορά και διαμορφώνονται στο 1,97%.

Όπως γράφει το Politico, σε μια νέα προσέγγιση η Κομισιόν έχει συμπεριλάβει αυξήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό στους μισθούς των βουλευτών του ΕΚ ως μέρος του πεδίου εφαρμογής του 2%.

Περιγράφοντας την κίνηση του Χαν ως «μονομερή απόφαση» της Επιτροπής, η Μέτσολα έγραψε ότι ήταν «πολύ ατυχές» που η Επιτροπή είχε υποβάλει αυτό το αίτημα, ειδικά καθώς προέκυψε «χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση για το σκεπτικό τους».

«Η προσδοκία μας είναι ότι θα διορθώσουν αυτή την πρόταση», δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της Μέτσολα.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής από την πλευρά του ανέφερε ότι έλαβαν την επιστολή και πώς θα απαντήσουν «εν ευθέτω χρόνο».

Οι «άλλοι» υπολογισμοί

Η Κομισιόν υπολόγισε το μέγεθος των απαιτούμενων περικοπών σε 27,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό του ετήσιου προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, που υπερψηφίστηκε τον Απρίλιο , ο οποίος ανέρχεται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024.

Όχι μόνο η Βουλή

Όπως ανέφερε επίσης το Brussels Playbook του Politico, τον περασμένο μήνα, ο Χαν έστειλε παρόμοια αιτήματα και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, πυροδοτώντας και εκεί αντιδράσεις.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σε επιστολή προς τον Χαν με ημερομηνία 15 Μαΐου και την οποία είδε το Politico, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Koen Lenaerts έγραψε ότι η απόφαση της Επιτροπής να υπολογίζει τις αποδοχές και τα επιδόματα για τα μέλη του δικαστηρίου ως μη μισθολογικές δαπάνες «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για το ίδρυμά μας».

Προειδοποίησε επίσης, ότι «εάν το σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής εγκριθεί με το μειωμένο ποσό για τις ενεργειακές δαπάνες, τότε θα υπάρξει ο κίνδυνος να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας το επόμενο έτος».

Άλλα ιδρύματα βρίσκονται σε παρόμοια θέση — αν και ίσως δεν επηρεάζονται τόσο.

«Πράγματι, αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα», είπε ένας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος. Σημείωσε δε, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θίγεται επίσης «αλλά ίσως σε μικρότερο βαθμό» , σε σχέση με άλλους θεσμούς όπως Κοινοβούλιο, «καθώς έχουμε λιγότερα μέλη».

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις με την Επιτροπή, είπε: «Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε με τον Επίτροπο».

Το Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε επίσης αρχικά αύξηση του προϋπολογισμού για το ενεργειακό κόστος — για να ενημερωθεί από τον Χαν σε επιστολή στις αρχές Μαΐου ότι δεν είναι δυνατή η εξαίρεση. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ωστόσο αυτή την εβδομάδα ότι δεν αναμένεται απάντηση τώρα από την πλευρά του Συμβουλίου και αυτό είναι σύμφωνο με την πάγια πρακτική.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ συνήθως συμφωνείται από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο το φθινόπωρο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024