Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Ποια στοιχεία προβληματίζουν την Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Ποια στοιχεία προβληματίζουν την Ευρώπη

Ανατροπή σκηνικού δείχνουν τα μελλοντικά συμβόλαια διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 8% σε σχέση με αυτά του Δεκεμβρίου του 2024

Το spread μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου της Ευρώπης για αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο χειμώνα διευρύνεται, σηματοδοτώντας ότι μπορεί οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι να μειώνονται, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο μέλλον.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Δεκέμβριο του 2023 διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 8% σε σχέση με αυτά του Δεκεμβρίου του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE Endex, που δημοσιεύει το Bloomberg.

Αυτό αποτελεί μια αντιστροφή της τάσης από τον Ιανουάριο, όταν το πλησιέστερο χειμερινό συμβόλαιο διαπραγματευόταν με premium.

Η αλλαγή δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σχετικά καλά προετοιμασμένη για την ερχόμενη περίοδο θέρμανσης μετά από έναν ήπιο χειμώνα που της επέτρεψε να συγκεντρώσει αποθέματα με εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όμως τα επόμενα χρόνια είναι πιο αβέβαια καθώς η περιοχή προσαρμόζεται σε μια νέα πραγματικότητα με ελάχιστη βοήθεια από τον πρώην κορυφαίο προμηθευτή της, τη Ρωσία.

Το ολλανδικό αέριο πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, διαπραγματεύεται σήμερα με πτώση 2,4% στα 25,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 3%.

Ο κίνδυνος είναι μπροστά

Ο χειμώνας του επόμενου έτους «φαίνεται πιο επικίνδυνος», δήλωσε ο Νικ Κάμπελ, διευθυντής στην Inspired Energy.

Και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγραφεί η ωφέλεια από τις πρόσθετες ροές LNG από τις ΗΠΑ —που έχουν προγραμματιστεί από το 2026— και ο καιρός δεν μπορεί να παραμείνει ήπιος για πάντα. Ένας κρύος χειμώνας φέτος θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα αποθέματα ενόψει του επόμενου καλοκαιριού, υπογράμμισε.

Η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου

Σημειώνεται επίσης, ότι τον Δεκέμβριο του 2024 πρόκειται να λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Αυτό «απειλεί» και τις υπόλοιπες ρωσικές ροές προς την Ευρώπη που έρχονται μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με τον James Waddell, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και παγκόσμιου LNG στην Energy Aspects Ltd. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε την τελευταία στιγμή, με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε λίγες μέρες πριν λήξει η προηγούμενη.

Πληθωριστικές πιέσεις

Αν τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν θα σημάνουν και πιο υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ευρώπης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Το αυξανόμενο κόστος πέρυσι περιόρισε τη βιομηχανική δραστηριότητα και μείωσε τη ζήτηση για το καύσιμο, η οποία μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στα πρότερα επίπεδα. Οι traders παρακολουθούν επίσης στενά τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα, η οποία ανταγωνίζεται με την Ευρώπη για τις παραδόσεις LNG.

Η αγορά αναμένεται να παραμείνει σφιχτή και ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών μέχρι το 2026, όταν μαζικά νέα εξαγωγικά εργοστάσια στο Κατάρ και τις ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν την αποστολή καυσίμων.

«Μετά από αυτόν και τους επόμενους δύο χειμώνες, τα πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν, ανάλογα με το αν υπάρχει καθυστέρηση ή όχι στην παγκόσμια ικανότητα υγροποίησης», δήλωσε στις αρχές Μαΐου ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος για το μάρκετινγκ φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγική Equinor ASA.

Μηδενικές τιμές το καλοκαίρι

Καθώς η υποτονική ζήτηση για φυσικό αέριο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, traders και παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ευρώπη να δει μια σύντομη πτώση κάτω από το μηδέν για τις τιμές της επόμενης ημέρας σε ορισμένες αγορές αυτό το καλοκαίρι.

Ο συνδυασμός άφθονων αποθεμάτων στο τέλος ενός ήπιου χειμώνα, σταθερών εισαγωγών LNG και χαμηλής ζήτησης έχει οδηγήσει τις τιμές σε ένα πτωτικό σερί οκτώ εβδομάδων στην Ευρώπη.

Αν και η τιμή αναφοράς είναι απίθανο να πέσει κάτω από το μηδέν, ορισμένες περιφερειακές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι κάτω από το μηδέν για λίγο αυτό το καλοκαίρι, εάν η ζήτηση παραμείνει ασθενής και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε ευρέως σε έκθεση για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Έσση της Γερμανίας.

«Οι μεμονωμένες περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος», δήλωσε στο Bloomberg ο Peder Bjorland, αντιπρόεδρος για την εμπορία και τη βελτιστοποίηση φυσικού αερίου στον ενεργειακό γίγαντα της Νορβηγίας Equinor.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από το επίπεδο τιμών που βλέπουμε τώρα και από τις μονοψήφιες και αρνητικές τιμές, και πολλά μπορούν να συμβούν σε αυτή τη διαδρομή», πρόσθεσε ο Bjorland.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024