Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τελευταία έξοδος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Η τελευταία έξοδος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Ο Μπουφόν διεκδικεί επάξια μια θέση μεταξύ των κορυφαίων πορτιέρο που έχει αναδείξει το ιταλικό ποδόσφαιρο: τους Τζοφ, Τζένγκα, Αλμπερτόζι, Τακόνι, Παλιούκα, Τανκρέντι.

Για το μεγάλο «αντίο» ετοιμάζεται ο εμβληματικός Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Τις προσεχείς ημέρες, ίσως και σήμερα, ο σπουδαίος τερματοφύλακας, στα 45 του χρόνια πια, θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο ύστερα από 28 χρόνια καριέρας και 1.151 αγώνες σε συλλογικό επίπεδο και με τη Σκουάντρα Ατζούρα.

Από το 2021 ο Μπουφόν αγωνίζεται στη μεγάλη του αγαπημένη, την Πάρμα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του. Πρόσφατα δέχτηκε πρόταση από τη Σαουδική Αραβία την οποία απέρριψε και παρά το γεγονός ότι έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με την Πάρμα, φέρεται έτοιμος να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Την απόφασή του την είχε πάρει μετά την ολοκλήρωση της σεζόν, ενώ στις 3 Ιουλίου η «Τούτοσπορτ» έγραφε: «Ο Μπουφόν σταματά. Ο Σούπερ Τζίτζι στην τελευταία του έξοδο».

Ο Μπουφόν διεκδικεί επάξια μια θέση μεταξύ των κορυφαίων πορτιέρο που έχει αναδείξει το ιταλικό ποδόσφαιρο: τους Τζοφ, Τζένγκα, Αλμπερτόζι, Τακόνι, Παλιούκα, Τανκρέντι.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ήταν σαφώς η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιταλία, το 2006. Η αμέσως επόμενη θεωρείται η απόφασή του να παραμείνει στη Γιουβέντους την ίδια χρονιά, όταν υποβιβάστηκε για το γνωστό σκάνδαλο Καλτσιόπολι αν και είχε προτάσεις από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Για το συγκεκριμένο σκάνδαλο είχε κατηγορηθεί και ο ίδιος πως στοιχημάτιζε σε αγώνες, αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2008 ο Μπουφόν αποκάλυψε πως υπέφερε από κρίσεις κατάθλιψης μετά την ήττα της Γιουβέντους από τη Μίλαν στα πέναλτι, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2003 και επισκεπτόταν τακτικά ψυχολόγο.

Νεαρός είχε επιλέξει να αγωνίζεται στην Πάρμα με το νούμερο 88 στην πλάτη, που αποτελεί ένα από τα σύμβολα των νεοναζί. Αμέσως προσφέρθηκε να αλλάξει το νούμερο σε 77.
Το 2000 κινδύνευσε με φυλάκιση τεσσάρων ετών για παραποίηση απολυτηρίου Λυκείου προκειμένου να εγγραφεί στη σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου της Πάρμα. Τη γλίτωσε με βαρύ χρηματικό πρόστιμο ενώ αργότερα έλεγε πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής του.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη FIFA, ανακήρυξε τον Μπουφόν κορυφαίο τερματοφύλακα στον κόσμο, για πρώτη φορά το 2003 και για τελευταία το 2017, με διαφορά 14 χρόνων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σταθερότητα που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια στην καριέρα του, στο υψηλότερο επίπεδο. Συνολικά βραβεύτηκε πέντε φορές.

Ο Μπουφόν θα αποχαιρετήσει το ποδόσφαιρο έχοντας κατακτήσει δέκα σκουντέτι με τη Γιουβέντους και ένα πρωτάθλημα Γαλλίας με την Παρί , έξι Κύπελα Ιταλίας, το Κύπελλο UEFA και δεκάδες ακόμα τίτλους σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Κατέχει επίσης το ρεκόρ με τις περισσότερες συμμετοχές στη Serie A, 657 και το ρεκόρ συμμετοχών με τη Γιούβε σε πρωτάθλημα, 526.
Ο μεγάλος του καημός είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς έφτασε τρεις φορές στον τελικό και έφυγε ισάριθμες με κατεβασμένο κεφάλι.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024