Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντρέ Ονανά: Η πολυκύμαντη ζωή του γκολκίπερ που ετοιμάζεται να γίνει Κόκκινος Διάβολος

Αντρέ Ονανά: Η πολυκύμαντη ζωή του γκολκίπερ που ετοιμάζεται να γίνει Κόκκινος Διάβολος

H πορεία του Αντρέ Ονανά τόσο στα χορτάρινα γήπεδα όσο και εκτός αυτών, μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Από όποια πλευρά κι αν το προσεγγίσεις, ένα συνειδητοποιείς: η πορεία του Αντρέ Ονανά τόσο στα χορτάρινα γήπεδα όσο και εκτός αυτών, μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο ηλικίας 27 ετών τερματοφύλακας από το Καμερούν που προβάρει τα γάντια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ετοιμάζεται να διαδεχθεί κάτω από τα δοκάρια τον Νταβίντ Ντε Χέα που έμεινε συνολικά 12 (!) σεζόν στο Ολντ Τράφορντ, πέρασε πολλά. Από τα ουράνια στον βυθό και τούμπαλιν. Αλλά τώρα δείχνει έτοιμος να κλείσει την πόρτα των δυσκολιών και να αρπάξει την ευκαιρία που του δίδεται…

Ο Ονανά άφησε το Καμερούν νωρίς , σαν να λέμε πως έφυγε από το σπίτι προκειμένου να ενταχθεί στην ακαδημία του ποδοσφαιρικού του ήρωα. Ποιος ήταν αυτός; Μα, ο Σαμουέλ Ετό, ο άνθρωπος που αποτέλεσε το πρότυπο για όλα τα παιδιά της χώρας που ήθελαν να γίνουν ποδοσφαιριστές. Και ο Ονανά άλλαξε ήπειρο ώστε να μπει στη Λα Μασία της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 14 ετών. Δεν έμελλε να στεριώσει εκεί και λίγα χρόνια μετά εντάχθηκε στον Αγιαξ.

Σύντομα πήρε τη φανέλα του βασικού στον Αίαντα, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Υπήρξαν μπόλικες αναποδιές στην πορεία του και η απαγόρευση της FIFA για μεταγραφές Νέων επί 18 μήνες ήταν αυτή που τον οδήγησε εκτός δράσης στη Βαρκελώνη. Αργότερα, προέκυψε η ιστορία με τα ναρκωτικά, τον Φεβρουάριο του ’21 κάτι που κόστισε πολύ στον ταλαντούχο, μολονότι διάλεξε τον δύσκολο ρόλο του γκολκίπερ, Ονανά.

Ο αποκλεισμός ένεκα των ναρκωτικών τον έθεσε μακριά από το αγαπημένο του σπορ για μήνες. Είχε πονοκέφαλο. Είχε προσγειωθεί αργά τη νύχτα σε μια πτήση της επιστροφής από το Μπέργκαμο όπου ο Άγιαξ είχε φέρει 2-2 με την Αταλάντα και δεν κοιμήθηκε πολύ. Όταν ξύπνησε, το κεφάλι του γύριζε και η προπόνηση πλησίαζε.

Αποφάσισε να πάρει μια παρακεταμόλη από το κουτί φαρμάκων στην κουζίνα και μετά κλήθηκε σε τεστ ρουτίνας ναρκωτικών, το τρίτο του μέσα σε μια εβδομάδα.  Η ουσία που συνταγογραφήθηκε στη σύζυγό του μετά τον τοκετό ήταν και είναι μια απαγορευμένη ουσία.

Οι συσκευασίες με κυψέλες έμοιαζαν ίδιες, τα χάπια έμοιαζαν επίσης – και ο Ονανά έπεσε στην παγίδα. Παραλίγο να καταστραφεί η καριέρα του. Τελικά, ναι μεν δέχθηκαν τη δική του ιστορία και ύστερα από καιρό ξαναπήρε θέση στον αγωνιστικό χώρο, αλλά είχε δρόμο να διανύσει.

Ηταν μόλις 25 ετών το 2021, τη χρονιά που όλα κρέμονταν για τον ίδιο σε μια κλωστή… «Οι κανόνες είναι κανόνες» , του είπαν όταν του γνωστοποιήθηκε πως θα μείνει μακριά από τη δράση για έναν χρόνο!

Η UEFA καιρό μετά, αναγνώρισε ότι ήταν ένα ακούσιο λάθος, ότι αυτό το χάπι δεν σε βοηθά να βελτιώσεις την απόδοση.

«Το ποδόσφαιρο και η ζωή δεν είναι εύκολα. Αυτά τα λάθη τιμωρούνται και έπρεπε να το πληρώσω. Μαθαίνεις από όλα. Είμαι χαρούμενος που επέστρεψα και θέλω να προειδοποιήσω τους αθλητές να είναι προσεκτικοί, ότι τα λάθη δεν γίνονται δεκτά στη δουλειά μας. Είστε υπεύθυνοι για οτιδήποτε μπαίνει στο σώμα σας. Εάν πίνετε μολυσμένο νερό, είναι δικό σας λάθος. Είναι δύσκολο, αλλά έτσι είναι ο κανονισμός.

Είναι απίστευτο πώς ένα χάπι 40 mg μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σου, την καριέρα σου, να λερώσει την εικόνα σου», είπε ο Ονανά και η ποινή έπεσε στους εννιά μήνες. Γύρισε στον Αγιαξ, προτού βρεθεί στη ζωή του το Μιλάνο και η Ιντερ. Μια νέα καριέρα άρχιζε για τον μπαρουτοκαπνισμένο Ονανά.

Κατάφερε να περιορίσει τις συμμετοχές του Χαντάνοβιτς και να ζήσει την εμπειρία ενός τελικού Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί όλα κι όλα, ο συγκεκριμένος γκολκίπερ έχει αρκετές αρετές στο παιχνίδι του. Διεθνής στα 20, φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ στα 21, νέες ξεχωριστές στιγμές μετά, αρχηγός και καπετάνιος στις ομάδες που τον εμπιστεύονται.

Το μεγαλύτερο συν του; Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια και αυτό τον βοηθά να βγαίνει από το «κουτί» , να βοηθά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Οσοι αρέσκονται να διαβάζουν ρεκόρ, σίγουρα θα εντυπωσιαστούν όταν διαπιστώσουν πως είχε 26 επαφές με τη μπάλα έξω από την περιοχή του στο ματς του Καμερούν κόντρα στην Ελβετία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ’22.

Και ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός επαφών που είχε γκολκίπερ από το 1966 και δώθε, όταν επίσημα κρατούνται στοιχεία για τους ποδοσφαιριστές.

Συμπέρασμα: ο Ονανά συνεχίζει να ανεβαίνει. Να κάνει όνειρα. Το πού θα φτάσει, προφανώς θα το δούμε στην πράξη και την πορεία της διαδρομής του. Που όπως ειπώθηκε νωρίτερα, έχει τα πάνω και τα (πολύ) κάτω της…

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024