Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η Κεντρική Επιτροπή των μεγάλων αποφάσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η Κεντρική Επιτροπή των μεγάλων αποφάσεων

Το «Σαββατοκύριακο του καύσωνα» θα είναι... διπλής ανάγνωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψηφιότητες, οι συμμαχίες και οι εκπλήξεις.

Μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ακολούθησε αυτήν της Έφης Αχτσιόγλου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική ευθεία για την απόφαση του οδικού χάρτη προς τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου την Τετάρτη, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκαν με ενωτικό πρόσημο. Στόχος είναι η διατήρηση των αριστερών αξιών του κόμματος, αλλά και η αξιοποίηση της παρακαταθήκης που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για ένα κόμμα «των πολλών», δηλαδή ένα κόμμα που καλείται να υπερασπιστεί την κοινωνική πλειοψηφία και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να παραμείνει «κομμάτι της Αριστεράς». Μια φράση που υπογραμμίζει ότι η ιστορική ρίζα, αλλά και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στον κεντρώο χώρο.

Αύριο, Σάββατο, στις 10:30 το πρωί ξεκινούν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εκεί αναμένεται να θέσει τη δική του υποψηφιότητα και ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Παύλος Πολάκης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, φαίνεται ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή.

Έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που έγινε την Πέμπτη, με θέμα τον οδικό χάρτη και την διαδικασία εκλογής αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση που έχει υπερψηφιστεί και θα κατατεθεί στην ΚΕ προβλέπει διεξαγωγή εκλογικής διαδικασίας στις 3 Σεπτεμβρίου και δεύτερη κάλπη στις 10 του ίδιου μήνα, οπωσδήποτε πριν την ΔΕΘ. Από αυτό το έκτακτο συνέδριο θα εκλεγούν ξανά τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.

Στο τραπέζι και οι αυτοδιοικητικές

Στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης συζητήθηκε και το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μετά από τις δύο συντριπτικές ήττες του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά έχουν, πάντως, «κλείσει» ονόματα για ορισμένους Δήμους και Περιφέρειες.

Ένα από τα προβλήματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, είναι ότι την οργάνωση και τον σχεδιασμό είχε αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, ωστόσο, αφού μειοψήφησε ηχηρά με την πρότασή του για συνέδριο τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε πως έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από το όργανο, παρακινώντας και τα υπόλοιπα μέλη να κάνουν το ίδιο.

Παρέδωσε δε τη χρέωση των αυτοδιοικητικών εκλογών σε άλλα στελέχη, πράγμα που έφερε «πονοκέφαλο» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εισήγηση Τεμπονέρα

Στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα κατατεθεί προς ψήφιση η πλατφόρμα Τεμπονέρα, η οποία προτείνει συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές και με στόχο ανοιχτή και εις βάθος συζήτηση για τους λόγους της ήττας, αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, πρόταση η οποία, επίσης, φαίνεται να μειοψηφεί, αφού στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η παράταση της εκλογής αρχηγού μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στο κόμμα, το οποίο αυτήν την στιγμή βιώνει τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του, με μια κομματική βάση σε… αναβρασμό.

Οι υποψηφιότητες και οι συμμαχίες

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αυριανή ΚΕ αναμένεται να διαλευκάνει τις στρατηγικές και τις προθέσεις. Οι -έως τώρα δεδομένοι- τρεις υποψήφιοι προέρχονται από τους λεγόμενους «προεδρικούς» (Νίκος Παππάς), την «Ομπρέλα» (Ευκλείδης Τσακαλώτος) και την πιο τάση των 6+6 (Έφη Αχτσιόγλου).

Ωστόσο, στελέχη και από τους «προεδρικούς» και από την «Ομπρέλα» έχουν στραφεί προς την στήριξη της κυρίας Αχτσιόγλου, η οποία χαίρει και της υψηλότερης δημοφιλίας εκτός του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, το «Σαββατοκύριακο του καύσωνα» θα είναι… διπλής ανάγνωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε την οριστική ημερομηνία της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024