Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφη Αχτσιόγλου: Εκλεισε το μάτι στο Κέντρο από το πρώτο μήνυμα

Έφη Αχτσιόγλου: Εκλεισε το μάτι στο Κέντρο από το πρώτο μήνυμα

Με νέα πρόσωπα δίπλα της επέλεξε η Εφη Αχτσιόγλου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν τη στήριξή τους

Με λίγους και στενούς της συνεργάτες και συνεργάτιδες, εμφανώς τρακαρισμένη και λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης η Εφη Αχτσιόγλου εισήλθε στον χώρο του Ωδείου Αθηνών – και με μια λιτή δήλωση στα ΜΜΕ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Εδώ δεν ήταν στελέχη του κόμματος. Ηταν μια δική της πρόθεση για την ανακοίνωση. Να είναι μόνη στο μικρό τραπέζι από όπου έκανε και τη δήλωση. Και σύντομα.

Μόνον ορισμένα από τα νέα παιδιά που είχαν δουλέψει μαζί της στο υπουργείο Εργασίας, όπως η Μάνια Καββαθά, μερικά νέα στελέχη που ανέδειξαν οι εκλογές πρόσφατα, όπως ο Νικόδημος Μάινα Κίνυουα, ορισμένοι πιο παλιοί όπως η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου (που πάντως ανήκει στην Ομπρέλα και είναι κοντά και στον Τσακαλώτο), αλλά και ο πολιτικός επιστήμονας Αγγελος Σεριάτος (Prorata) και άλλοι ήταν εκεί.

H ανακοίνωσή της Αχτσιόγλου κινήθηκε στο ιδεολογικό μήκος κύματος που αναμέναμε. Εξάλλου, είχε διαρρεύσει πως θα επιχειρούσε να έχει ενωτικά μηνύματα, στη δύσκολη εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα και μετά τη διπλή ήττα του Μαΐου – Ιουνίου. Μίλησε γι’ αυτό το αποτέλεσμα η υποψήφια, στην αρχή της δήλωσής της λέγοντας πως «οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια τις αιτίες του αποτελέσματος. Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε αποτελεσματικά, με επιμονή, για να δώσουμε εκ νέου την προοπτική ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Λίγο μετά θα μαθαίναμε στον αίθριο χώρο του Περιστυλίου του Ωδείου – εκείνη επέλεξε το location αφού όπως μας αποκάλυψε έχει σπουδάσει και πιάνο – πως τη συνολική πολιτική πλατφόρμα της θα την καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ενώ στο ερώτημα γιατί δεν περίμενε το κομματικό όργανο για τις ανακοινώσεις, το περιβάλλον της είπε πως η όλη διαδικασία «αφορά και την κοινωνία».

Το περίγραμμα του οράματός της

Απέφυγε πάντως τις σκληρές γραμμές αλλά και αναφορές σε διαιρέσεις, ακόμη και ένα κλείσιμο ματιού στο Κέντρο κανείς θα εντόπιζε αλλά και μια κίνηση προς την κοινωνία (δεν είναι λίγοι πια αυτοί που στην Κουμουνδούρου εξηγούν την ήττα από το λάθος διάβασμα στην κοινωνία).

«Η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία. Αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη. Αφορά την πάγια και κοινή μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη», είπε η Εφη Αχτσιόγλου στη λιτή δήλωσή της, τονίζοντας ένα περίγραμμα του δικού της οράματος.

«Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του. Αφορά το δικαίωμα στα κοινά αγαθά, το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας».

Για όλα αυτά, η ίδια έκανε λόγο ίσως πρώτη φορά σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βέβαια αναφέρθηκε στον μέχρι τώρα πρόεδρό του: «Στη διαδρομή αυτή δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα».

Και πάμε στο πρώτο ζουμί της απεύθυνσης που θα επιχειρήσει: «Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα «προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά;». Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο. Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν», είπε η Αχτσιόγλου ενώ οι συνεργάτες της κάνουν λόγο για εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ένα μη κλειστό εσωκομματικό παίγνιο μηχανισμών και τάσεων, αλλά «μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία για το μέλλον της χώρας».

Περιοδείες ανά τη χώρα

Πιο ειδικά μετά την ανακοίνωση οι πληροφορίες λένε για την πολιτική περιοχή που θέλει εκείνη να απευθυνθεί το κόμμα: από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Η ίδια επίσης – μάθαμε – τάσσεται με τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει άμεσες διαδικασίες και ηγεσία πριν από τη ΔΕΘ.

Το επόμενο διάστημα θα κάνει και περιοδείες ανά τη χώρα. Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις ανακοινώσεις της ήλθαν οι πρώτες επίσημες στηρίξεις με δημόσιες τοποθετήσεις, από τον Νάσο Ηλιόπουλο αρχικά και μετά από τον Αλέξη Χαρίτση αλλά και τον πανεπιστημιακό Αρι Καζάκο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024