Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παθήσεις ουροποιητικού συστήματος στις γάτες και αντιμετώπιση

Παθήσεις ουροποιητικού συστήματος στις γάτες και αντιμετώπιση

Η Dr. Effie Rozi, μοιράζεται μαζί μας, την αγάπη και τις εξειδικευμένες γνώσεις για τις ανάγκες των μικρών μας φίλων & λύνει όλες μας τις απορίες.

Οι παθήσεις του ουροποιητικού στις γάτες είναι αρκετά συχνές και να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Ορισμένα κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λίθους στην ουροδόχο κύστη, ιδιοπαθή κυστίτιδα και έμφραξη της ουρήθρας. Η θεραπεία για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζει η γάτα σας. Ακολουθούν ορισμένες γενικές κατευθυντήριες γραμμές:

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοθεραπεία ύστερα από συνταγογράφηση από τον κτηνίατρο σας. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών σύμφωνα με τις οδηγίες, ακόμη και αν τα συμπτώματα βελτιωθούν. Η ενθάρρυνση για αυξημένη πρόσληψη νερού και η παροχή υγρής τροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην βελτίωση της γενικότερης κατάστασης του ουροποιητικού συστήματος.

Λίθοι στην ουροδόχο κύστη

Η θεραπεία της λιθίασης της ουροδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνει διατροφική διαχείριση, φαρμακευτική αγωγή για τη διάλυση των λίθων ή/και χειρουργική αφαίρεση. Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση των λίθων. Ο κτηνίατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με την καταλληλότερη προσέγγιση.

Ιδιοπαθής κυστίτιδα

Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της ουροδόχου κύστης χωρίς γνωστή αιτιολογία. Η θεραπεία συχνά επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη μείωση των παραγόντων στρες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την διαβίωση σε όσο το δυνατόν πιο ήρεμο περιβάλλον, την πρόσβαση σε πληθώρα αμμοδόχων (αμμοδόχοι=ν+1, όπου ν=ο αριθμός των γατών του σπιτιού), την παρότρυνση για ενίσχυση της ενυδάτωσης και μερικές φορές τη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.

Έμφραξη ουρήθρας

Η έμφραξη της ουρήθρας, που παρατηρείται συχνότερα σε αρσενικές γάτες, αποτελεί ένα από τα πιο επείγοντα-και ενίοτε απειλητικό για τη ζωή του ζώου-περιστατικά. Η προσκόμιση στον κτηνίατρο θα πρέπει να γίνει άμεσα και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων αιτιών και την παροχή υποστηρικτικής φροντίδας.

Εκτός από τις ειδικές θεραπείες για την εκάστοτε πάθηση, υπάρχουν ορισμένες γενικές συστάσεις για τη διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος στις γάτες:

  • Παρέχετε φρέσκο, καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή για να ενθαρρύνετε τη σωστή ενυδάτωση.
  • Ταΐστε μια ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή για τις ειδικές ανάγκες της γάτας. Ορισμένες γάτες μπορεί να επωφεληθούν από μια ειδική δίαιτα για το ουροποιητικό σύστημα που να βοηθά στη διατήρηση υγιούς pH στα ούρα και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου σχηματισμού λίθων.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι αμμοδόχοι διατηρούνται καθαροί, εύκολα προσβάσιμοι και σε διαφορετικά μεταξύ τους σημεία. Ο γενικός κανόνας λέει ότι ο αριθμός των αμμοδόχων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ν+1, όπου ν, ο αριθμός των γατών που συμβιώνουν στον ίδιο χώρο.
  • Παρέχετε ένα ευχάριστο περιβάλλον για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από το άγχος που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.
  • Ο τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος της γάτας σας και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων πριν αυτά γίνουν σοβαρά.

Μάθετε περισσότερα για το προϊόν!

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει πρόβλημα στο ουροποιητικό της σύστημα ή εμφανίζει σημάδια δυσφορίας κατά την ούρηση (π.χ. συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, δυσφορία ή κλάμα κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα, «ατυχήματα» εκτός της τουαλέτας), είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η Έφη Ρόζη (DVM, MRCVS), αποφοίτησε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Π.Θ. και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον ζει στην Αθήνα όπου και ασκεί την κλινική πράξη στο Κτηνιατρικό Κέντρο «Vet Center by Dr. Effie Rozi | Special Medical Care for our Special Friends«.

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024