Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Εχει ένα βασικό πρόβλημα - Για να πολεμήσει τους Ρώσους χρειάζεται πυρομαχικά

Ουκρανία: Εχει ένα βασικό πρόβλημα – Για να πολεμήσει τους Ρώσους χρειάζεται πυρομαχικά

Καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας διαρκεί, οι δυνάμεις της θα χρειαστούν συνεχείς αποστολές πυρομαχικών για ν’ αναπληρώσουν τα αποθέματα που μειώνονται καθημερινά...

Καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου διαρκεί, οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα χρειαστούν συνεχείς αποστολές πυρομαχικών για να αναπληρώσουν τα αποθέματα που μειώνονται καθημερινά (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, ουκρανοί στρατιώτες φορτώνουν πυρομαχικά σ’ ένα όχημα μάχης πεζικού).

Παραδοχή Ζελένσκι

Για μήνες, ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανακατάληψη εδαφών που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Τώρα που η επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μερικά ζητήματα έχουν γίνει εμφανή. Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι η πρόοδος του Κιέβου θα ήταν πολύ ταχύτερη. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις ήταν πολύ αργές.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε τον αργό ρυθμό της αντεπίθεσης, η οποία έχει παρεμποδιστεί από τις πολύ καλά οχυρωμένες γραμμές άμυνας της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι είπε πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του στο CNN ότι η ανεπαρκής προμήθεια πυρομαχικών ευθύνεται εν μέρει για τον αργό ρυθμό της αντεπίθεσης, γράφει σε ανάλυσή της η Maya Carlin.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες του «δεν μπορούν καν να σκεφτούν» την έναρξη μιας επίθεσης λόγω της έλλειψης των απαραίτητων προμηθειών.

«Είμαι ευγνώμων στις Η.Π.Α. ως επικεφαλής στην υποστήριξής μας, αλλά τους είπα, καθώς και στους ευρωπαίους ηγέτες, ότι θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την αντεπίθεσή μας νωρίτερα, και χρειαζόμαστε όλα τα όπλα και το υλικό γι’ αυτό. Γιατί; Απλώς γιατί αν ξεκινήσουμε αργότερα, θα πάει πιο αργά», δήλωσε ο Ζελένσκι στο CNN.

Δυτική βοήθεια

Από την έναρξη της εισβολής, οι Η.Π.Α. και άλλοι σύμμαχοι του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) έχουν παράσχει πληθώρα βοήθειας στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικής, οικονομικής, βαρέως οπλισμού και πυρομαχικών.

Μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα αναφέρει λεπτομερώς ότι μόνο η Ουάσιγκτον έχει δεσμεύσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στο Κίεβο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Εκτός από όπλα και εξοπλισμό πεζικού, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παραδώσει συστήματα αεράμυνας, πυραύλους αέρος-εδάφους, πυροβολικό, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμό επικοινωνιών, ακόμη και επανδρωμένα αεροσκάφη στις πρώτες γραμμές της Ουκρανίας.

Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση Μπάιντεν άλλαξε γραμμή πλεύσης και συμφώνησε να επιτρέψει στο Κίεβο να πετάξει μαχητικά αμερικανικής κατασκευής τέταρτης γενιάς όπως το F-16 Fighting Falcon – αν και αρχικά τα αεροσκάφη πιθανότατα θα παρέχονται από χώρες-εταίρους.

Οι αναμενόμενες αποστολές του αμερικανικού άρματος μάχης M1A1 Abrams (MBT) εκτιμάται επίσης ότι θα ενισχύσουν τις δυνατότητες των τεθωρακισμένων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Πρόσθετα πυρομαχικά

Ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη και τα σύγχρονα άρματα μάχης θα βοηθήσουν σίγουρα την αντεπίθεση της Ουκρανίας, πρόσθετα πυρομαχικά είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται το Κίεβο για να διατηρήσει την ικανότητά του να πολεμά μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα μ’ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από τους Japan Times, «Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί να παράγει ίσως 1 εκατομμύριο φυσίγγια πυρομαχικών πυροβολικού των 152 χιλιοστών ετησίως καθώς η ρωσική βιομηχανία ανεβάζει ταχύτητα.

»Οι ΗΠΑ παράγουν το ένα έβδομο, αν και ελπίζουν να διπλασιάσουν τον αριθμό μέχρι το τέλος του έτους και να τον εξαπλασιάσουν σε διάστημα μισής δεκαετίας.

»Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής παραγωγής εξακολουθούν να είναι λιγότερο εντυπωσιακά».

Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η εξάντληση των αποθεμάτων πυρομαχικών του Κιέβου θα μπορούσε να αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την επιτυχή προέλασή του στη χώρα.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ένα σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη για την προμήθεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών.

Μειώνονται καθημερινά

Τα μέλη της ΕΕ θα αποζημιώνονται μέχρι συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τα πυρομαχικά που δωρίζουν προκειμένου να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας.

Μια δευτερεύουσα πρωτοβουλία θα χρηματοδοτήσει την κοινή αγορά πρόσθετων πυρομαχικών από τη Νορβηγία και τα κράτη της ΕΕ, ενώ μια τρίτη θα περιλαμβάνει επιστροφές δαπανών για επενδύσεις των κρατών μελών σε διαδικασίες που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών.

Καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου διαρκεί, οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν συνεχείς αποστολές πυρομαχικών για ν’ αναπληρώσουν τα αποθέματα που μειώνονται καθημερινά.

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024