Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανησυχώ πάρα πολύ για τα ποσοστά της Ακροδεξιάς»

«Ανησυχώ πάρα πολύ για τα ποσοστά της Ακροδεξιάς»

Μιλά στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο τέως ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος που πίστεψε ότι θα γινόταν πρωθυπουργός της Βρετανίας και θα υλοποιούσε το σοσιαλιστικό του όραμα

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα ήταν «απογοητευτικά», αλλά οι έλληνες αριστεροί «δεν πρέπει να το βάλουν κάτω, ούτε να σταματήσουν να αγωνίζονται» είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο τέως ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο άνθρωπος που πίστεψε – και μαζί του αρκετοί άλλοι – ότι θα γινόταν πρωθυπουργός της Βρετανίας και θα υλοποιούσε το σοσιαλιστικό του όραμα είναι σήμερα ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς στη Γηραιά Αλβιώνα. Τον συνάντησα στο Κεντρικό Λονδίνο και αποφασίσαμε να κάνουμε έναν σύντομο περίπατο – ιδέα που δεν αποδείχθηκε και τόσο φαεινή, καθώς ανά δέκα μέτρα τον σταματούσαν πολίτες για να τον χαιρετήσουν. Κάποτε ο Κόρμπιν επαινούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πορεία αποστασιοποιήθηκε από τις επιλογές του και συντάχθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλός του και παραμένει εταίρος του Peace and Justice Project, του πολιτικού φορέα που έχει ιδρύσει. Ζητώ τη γνώμη του για τις κάλπες του Ιουνίου. «Ξέρω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, όσοι ανήκουν στην Αριστερά, είναι απογοητευμένοι και πιθανότατα βαθιά θλιμμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα» μου λέει ο τέως αρχηγός της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ωστόσο, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, ο αγώνας για σοσιαλισμό και για περιβαλλοντική βιωσιμότητα συνεχίζεται. Κι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να τον δίνουμε. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε» τονίζει. «Η ανάγκη για σοσιαλισμό είναι πολύ ισχυρή. Το ίδιο και η αλληλεγγύη που υπάρχει. Οι απεργίες που γίνονται τον τελευταίο καιρό στη Βρετανία αποτελούν απόδειξη αυτής της αλληλεγγύης». Οι εκλογές έφεραν τρία ακροδεξιά κόμματα στα ελληνικά βουλευτικά έδρανα. Σας ανησυχεί η άνοδος της Ακρας Δεξιάς; τον ρωτάω. «Ναι. Ανησυχώ πάρα πολύ για τα ποσοστά της Ακροδεξιάς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία, ακόμη και στη δική μας χώρα, τη Βρετανία» απαντά ο 74χρονος βρετανός πολιτικός. «Αν η Αριστερά δεν προσφέρει μια εναλλακτική λύση, η οποία δεν είναι άλλη από την κοινωνική δικαιοσύνη και τους αξιοπρεπείς μισθούς, τότε το μήνυμα της Δεξιάς θα είναι αυτό που θα εισακουστεί και θα επικρατήσει».

Σε μια περίοδο της αρχηγίας του, ο Κόρμπιν φαινόταν να έχει ρεύμα. Οι Εργατικοί ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Στις εκλογές του 2017 οι έδρες τους πολλαπλασιάστηκαν και το ποσοστό τους σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1945. Παράλληλα, έγιναν το κόμμα με τα περισσότερα μέλη (564.000) στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, το 2019 ηττήθηκαν κατά κράτος από τον «οδοστρωτήρα» Μπόρις εξαιτίας του «πολύ αριστερού» προσανατολισμού τους και της επαμφοτερίζουσας στάση τους στο Brexit. Σήμερα, ο Κόρμπιν αντιμετωπίζεται ως παρίας από το ίδιο του το κόμμα. Από το 2020 βρίσκεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ πριν από τρεις μήνες ο διάδοχός του Κιρ Στάρμερ του απαγόρευσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα με τη σημαία των Εργατικών υπό την οποία εκλέγεται ανελλιπώς επί 40 χρόνια. Ορισμένοι του προσάπτουν ότι με τις επιλογές του στέρησε τον τόπο από μια προοδευτική διακυβέρνηση (οι Τόρις βρίσκονται στην εξουσία από το 2010). Αισθάνεστε ότι φταίξατε κάπου; τον ρωτάω. «

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την απογοήτευση πολλών ανθρώπων. Μη νομίζετε ότι δεν τη συμμερίζομαι. Την αισθανόμουν και τότε και τώρα» λέει ο άλλοτε διεκδικητής της πρωθυπουργίας στη Βρετανία. «Αλλά ο στόχος που έθεσα από την πρώτη στιγμή που διεκδίκησα την αρχηγία του κόμματος ήταν να διευρύνουμε και να εκδημοκρατίσουμε το κίνημά μας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο αριθμός των μελών εκτοξεύθηκε. Οι δράσεις μας αυξήθηκαν, η αλληλεγγύη γιγαντώθηκε. Εκανα λάθη; Φυσικά και έκανα. Πολλά λάθη. Δείξτε μου έναν που προσπάθησε να κάνει το οτιδήποτε και δεν έκανε κάποιο λάθος». Ο αρχηγός των Εργατικών από το 2015 έως το 2020 θεωρεί ότι η αποτυχία του χρεώνεται, εν πολλοίς, στα «συστημικά» μίντια. «Πρέπει να κατανοήσουμε τη δύναμη που έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Υπάρχει μια ατζέντα που καθορίζουν ο Μέρντοκ, η «Μέιλ», η «Τέλεγκραφ», το Fox News και όλοι οι υπόλοιποι. Μια ατζέντα που προωθεί τον ατομικισμό, την απληστία και τη συκοφάντηση οποιουδήποτε υπερασπίζεται τους άλλους» υποστηρίζει ο βετεράνος της βρετανικής Αριστεράς. «Συνεπώς, η δημιουργία εναλλακτικών πηγών επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την Αριστερά. Οπως και η συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις. Με συγκινούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις οποίες έχω βρεθεί τους τελευταίους μήνες: των ταχυδρομικών, των δασκάλων, των σιδηροδρομικών, των νοσηλευτών και τόσων άλλων. Πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς, να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, να κρατικοποιήσουμε τις εταιρείες ύδρευσης. Ολοι αυτοί είναι στόχοι που μας ενώνουν» συνεχίζει, αποκαλύπτοντας ότι γράφει βιβλίο για τα χρόνια του στο τιμόνι των Εργατικών. «Εχει πάρει τον δρόμο προς τον εκδοτικό οίκο. Θα κυκλοφορήσει του χρόνου. Ελπίζω να σας αρέσει».

«Είμαι αισιόδοξος ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστραφούν στην Ελλάδα»


Η συζήτησή μας διεξάγεται σε κοντινή απόσταση από το Βρετανικό Μουσείο, στη συνοικία Μπλούμσμπερι. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην ρωτήσω τον Κόρμπιν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ηταν άλλωστε αυτός που στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» το 2018 υποσχέθηκε ότι εάν γινόταν πρωθυπουργός θα δρομολογούσε την επιστροφή τους. «Είμαι αισιόδοξος ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Το κίνημα των επανορθώσεων είναι ισχυρό και αυτό είναι σημαντικό στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι μια σειρά από σπουδαία τεχνουργήματα θα επιστραφούν στους τόπους προέλευσής τους. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης την οποία οφείλουν οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις».

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024