Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζαν Μεσιά, ένας… συνειδητά «εμπρηστής» της Γαλλίας

Ζαν Μεσιά, ένας… συνειδητά «εμπρηστής» της Γαλλίας

Ποιος είναι ο ακροδεξιός Γάλλος με το μεταναστευτικό υπόβαθρο, που έστησε τον έρανο για τον αστυνομικό-θύτη της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ

«Βέρος Γάλλος μέσω πολιτογράφησης». Έτσι αυτοπροσδιορίζεται ο αιγυπτιακής καταγωγής Ζαν Μεσιά, πολυπροβεβλημένη φυσιογνωμία του ακροδεξιού χώρου στη Γαλλία.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε, δε, ευρύτερα γνωστός -πέρα από τα γαλλικά σύνορα- ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της κοινωνικής αναταραχής με μια προβοκατόρικη πρωτοβουλία.

Ήταν αυτός που έστησε διαδικτυακό έρανο υπέρ του 38χρονου προφυλακισμένου αστυνομικού Φλοριάν Μ., κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία με πρόθεση στην υπόθεση Ναέλ Μερζούκ.

Του 17χρονου αλγερινής καταγωγής Γάλλου από τη Ναντέρ.

Η δολοφονία του στη διάρκεια ενός τυπικού αστυνομικού ελέγχου και η αποκάλυψη ότι ο ένστολος θύτης είχε αρχικά ισχυριστεί ψευδώς ότι ήταν σε αυτοάμυνα έγιναν «θρυαλλίδα» μιας έκρηξης οργής στους -εδώ και καιρό ανήσυχους- δρόμους της Γαλλίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο 52χρονος Μεσιά επιμένει ότι ο αστυνομικός «έκανε τη δουλειά του».

Η πρωτοβουλία του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, από όλο το φάσμα του «δημοκρατικού τόξου».

Όμως η διαδικτυακή πλατφόρμα GoFundMe, μέσω της οποίας έγινε ο έρανος, δήλωσε ότι η συλλογή χρημάτων για τον προφυλακισμένο αστυνομικό είναι «συμβατή».

Την περασμένη Τρίτη η οικογένεια του Ναέλ κατέθεσε μήνυση κατά του Μεσιά στην εισαγγελία του Παρισιού, κατηγορώντας τον για «οργανωμένη απάτη».

Παράλληλα o Σοσιαλιστής βουλευτής Αρτούρ Ντελαπόρτ κατέθεσε καταγγελία κατά του crowdfunding, αμφισβητώντας τους νομικούς του λόγους.

Το ίδιο βράδυ ο Μεσιά -που έχει πολιτευτεί με ακροδεξιά κόμματα και υπήρξε σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ- ανακοίνωσε ότι σταματά τον έρανο, προαναγγέλλοντας μήνυση κατά της οικογένειας Μερζούκ για «δυσφημιστική και συκοφαντική εκστρατεία».

Είχε πάντως ήδη πετύχει τον στόχο του. Και μάλιστα διπλά.

Υποδαυλίζοντας τον ήδη βαθύ διχασμό στη γαλλική κοινωνία και αντανακλώντας την ολοένα και πιο ανησυχητική απήχηση της Ακροδεξιάς, ο έρανός του στηρίχθηκε από πάνω από 100.000 δωρητές.

Συνολικά, έδωσαν πάνω από 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, έρανος για την οικογένεια του αδικοχαμένου Ναέλ μετά βίας συγκέντρωσε 350.000 ευρώ.

Ούτε το ένα τέταρτο του ποσού που συγκεντρώθηκε για τον αστυνομικό-θύτη.

Ακροδεξιός σε… κόντρα ρόλο

Η περίπτωση του Ζαν Μεσιά φαντάζει παράτερα ιδιάζουσα, λόγω και του προφίλ του.

Πανηγυρίζοντας την επιτυχία του εράνου του, ο ακροδεξιός οικονομολόγος-πολιτικός έκανε λόγο για «τσουνάμι» υποστήριξης των δυνάμεων ασφαλείας «που κατά κάποιο τρόπο μάχονται καθημερινά ώστε η Γαλλία να παραμείνει Γαλλία».

Όπως πολλοί ακροδεξιοί πολιτικοί, είναι θιασώτης της «Μεγάλης Αντικατάστασης»: μιας συνωμοσιολογικής και άκρως ρατσιστικής θεωρίας ότι οι λευκοί χριστιανοί -εν προκειμένω Γάλλοι- θα «αντικατασταθούν» πληθυσμιακά από σκουρόχρωμους μουσουλμάνους μετανάστες, κυρίως από τη βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική.

Το παράδοξο στην περίπτωση του Ζαν Μεσιά είναι ότι ο ίδιος δεν είναι καν γέννημα-θρέμμα της Γαλλίας.

Γεννήθηκε το 1970 στην Αίγυπτο, σε μια οικογένεια χριστιανών Κοπτών.

Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης, η μητέρα του χημικός.

Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Χοσάμ Μπούτρος.

Από τα 3 μέχρι και τα 7 χρόνια του, μεγάλωσε με την οικογένειά του στην Κολομβία.

Στη Γαλλία πάτησε πρώτη φορά το πόδι του όταν ήταν 8 ετών. Τότε δεν ήξερε ούτε μια λέξη στα γαλλικά, όπως έχει παραδεχτεί.

Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε αρχικά στη Μιλούζ, στην ανατολική Γαλλία, δίπλα στα σύνορα με την Ελβετία και τη Γερμανία.

Ακολούθησαν δύο μετακομίσεις πλησιέστερα στο Παρίσι.

Από Χοσάμ Μπούτρος, έγινε… Ζαν μόλις στα 20 του, όταν κατάφερε πια να πολιτογραφηθεί Γάλλος.

Εκείνη την εποχή, στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 -υποστηρίζει τώρα- η ενσωμάτωση των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία ήταν πολύ πιο εύκολη.

«Με καλωσόρισαν», παραδέχθηκε προ ημερών στο Sud Radio, ενόσω επιχειρούσε να δικαιολογήσει τη σημερινή, ακραία πολιτική στάση του, σε έναν… κόντρα με την προσωπική του ιστορία ρόλο.

Τότε «υποδέχονταν άτομα», υποστήριξε, «όχι ολόκληρες κοινότητες, πολλώ μάλλον λαούς».

Αυτό που αποφεύγει να πει ο ακροδεξιός πολιτικός είναι ότι οι σημερινοί εξεγερμένοι νέοι είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους γεννημένοι στη Γαλλία, μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενιάς που δεν είχαν τις ίδιες με αυτόν ευκαιρίες στη ζωή.

Δαιδαλώδης πορεία, «σκοτεινός» ρόλος

Λίγο μετά την ενηλικίωσή του και χάρη στην οικονομική στήριξη των γονιών του, ο Ζαν Μεσιά σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, το φημισμένο Sciences Po.

Από την αποφοίτησή του, το 1996, πέρασαν έξι χρόνια μέχρι να καταφέρει να μπει -με την τρίτη προσπάθεια- στην ελιτίστικη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ), γνωστή ως «σχολή της εξουσίας».

Στο μεσοδιάστημα είχε αρχίσει να πειραματίζεται με την πολιτική.

Και αυτή η πορεία του αποδείχθηκε ωστόσο δαιδαλώδης.

Από κατά δήλωσή του υποστηρικτής του «αντάρτη» Σοσιαλιστή Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν στις προεδρικές εκλογές του 2002, έκανε πλήρη μεταστροφή στα άκρα δεξιά.

Το 2016 έγινε σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν, μετέπειτα στέλεχος του Εθνικού Μετώπου και… ατυχήσας υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις εκλογές του 2017.

Όταν το Εθνικό Μέτωπο άλλαξε σε Εθνικό Συναγερμό, ο Μεσιά αποχώρησε από το κόμμα.

Ίδρυσε τη δική του ακροδεξιά δεξαμενή σκέψης: το Ινστιτούτο Απόλλον, το οποίο έχει πια μετονομάσει σε Institut Vivre Francais.

Για την ισλαμοφοβική ρητορική του καταδικάστηκε το 2021 σε πρόστιμο 1.500 ευρώ για «δημόσια εξύβριση» Γάλλου νομάρχη. Επίσης διαγράφηκε προ διετίας ο λογαριασμός του στο Twitter -αν και  πρόσφατα επανήλθε στην πλατφόρμα, μετά την εξαγορά της από τον Έλον Μασκ.

Πέρυσι αποφάσισε να… ανέβει «πίστα» στον πολιτικό εξτρεμισμό και στη μισαλλοδοξία.

Στις προεδρικές εκλογές του 2022 ανέλαβε εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του εξτρεμιστή Ερίκ Ζεμούρ, γνωστού ως «Γάλλου Τραμπ».

Με την ήττα από τον πρώτο γύρο χώρισαν οι δρόμοι τους. Τουλάχιστον επισήμως…

Στις εμπρηστικές δημόσιες εμφανίσεις και αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μεσιά αξιώνει «πλήρη απαγόρευση της μετανάστευσης» και έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε αυτό που αποκαλεί «ισλαμική λέπρα».

Μόλις τον περασμένο μήνα ο ιστότοπος Mediapart αποκάλυψε ότι ο Ζαν Μεσιά παίρνει από το 2017 μισθό από το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, «για μια δουλειά που δεν μπορεί κανείς να περιγράψει το περιεχόμενό της».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024